EP és EU: Kövesi legyen az európai főügyész
Vissza

EP és EU: Kövesi legyen az európai főügyész

Megállapodott az Európai Parlament (EP), illetve az Európai Unió Tanácsának tárgyalóbizottsága abban, hogy Laura Codruţa Kövesit nevezik ki az Európai Ügyészség vezetőjévé - tájékoztat sajtóközleményében az EP.

„Laura Codruţa Kövesi a tökéletes választás az európai főügyészi tisztségre, hiszen kiváló szakmai képesítéssel rendelkezik. Ugyanakkor Romániának eddig nem jutott egyetlen kulcsfontosságú európai tisztség sem, most azonban Kövesi lesz az Unió női vezetőinek egyike" - nyilatkozta az EU Tanácsának képviselőivel való egyeztetés után Juan Fernando López Aguilar spanyol EP-képviselő, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagja, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) elnöke.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy Kövesi vezeti majd az Európai Ügyészséget, hiszen az EP szemszögéből ő a leginkább megfelelő választás egy erős és hiteles intézmény élére. Laura Codruţa Kövesi kiváló szakember, nagyszerű eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén, ugyanakkor figyelemre méltó rugalmasságról és nagy bátorságról tett tanúbizonyságot” - fogalmazott Monika Hohlmeier német EP-képviselő, az Európai Néppárt tagja, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke.

A Kövesi kinevezéséről szóló megállapodást hivatalosítania kell még az EP-nek és az EU Tanácsának.

Ez idáig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészséghez (EPPO), amely 2020 végétől kezdi el tevékenységét. Az EU-ból hamarosan kilépő Egyesült Királyságon kívül öt uniós ország nem vesz részt az együttműködésben, azaz Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia.

Az EPPO központi székhelye Luxemburgban lesz.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Korlátozásokat vezet be Magyarország a ...
Eső után köpönyeg
Mégsem forgott veszélyben az állam ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ