Energiaár-liberalizáció: nem lesznek óriási díjkülönbségek
Kitolnák március végéig a szerződéskötési, -módosítási határidőt
Kitolnák március végéig a szerződéskötési, -módosítási határidőt
Vissza

Energiaár-liberalizáció: nem lesznek óriási díjkülönbségek

Bár eredetileg január 31-ét szabták meg határidőnek a lakosság számára új szerződés megkötésére vagy a jelenlegi módosítására az energiapiaci liberalizáció miatt, ez a határidő a napokban kitolódhat március 31-re, legalábbis az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) szándéka szerint. Az biztos, hogy az ország nyolc régiójának általános szolgáltatója (minden régióban egy-egy ilyen nagyszolgáltató működik) 13–26%-os áremelést alkalmaz idéntől, ami a lakossági fogyasztók költségveté­sét terheli. – Romániában a lakossági fogyasztók száma meghaladta a nyolcmilliót, ám közel hárommillióra tehető azok száma, akik az elmúlt években szolgáltatót váltottak – tudtuk meg Nagy-Bege Zoltántól, az ANRE alelnökétől, aki szerint új szerződés megkötésekor érdemes figyelni arra, hogy a villanyáram-szolgáltató mennyire megbízható. Megjegyezte: előfordulhat, hogy előnyösebb, ha ugyanattól a cégtől kapjuk a villamos energiát és a földgázt.

– Most több szabadpiaci ajánlat és az általános szolgáltató ajánlatához képest előnyösebb szerződés között válogathatnak a fogyasztók. De sok esetben a szolgáltatók közötti árkülönbség nem számottevő, ezért ajánlott figyelmesen elemezni a szabadpiaci ajánlatokat, azoknak minden feltételét – fogalmazott Nagy-Bege Zoltán, az ANRE alelnöke és az RMKT bukaresti fiókszervezetének elnöke az RMKT csíkszeredai kirendeltsége által hétfő délután szervezett online beszélgetésen. – Próbáljunk online vagy telefonos úton szerződni, hogy elkerüljük a kapcsolattartó központok zsúfoltságát. A kapcsolattartó központokban amúgy is csak előzetes (telefonos) egyeztetés, időpontfoglalás után fogadnak, ezért mindenképp érdemes betelefonálni. Emellett minden szolgáltató biztosítja az online szerződéskötést is – javasolta az alelnök. 

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) tudakozót hozott létre (0374-554-265), ahol hat kolléga 8–18 óra között szolgáltat információt a lakosságnak. Múlt csütörtök óta 2000 hívást bonyolítottak le az óriási érdeklődésre való tekintettel.
 
Az ANRE illetékesei fontolgatják, hogy a szerződéskötés január 31-i határidejét kitolják március 31-ig, erről a napokban döntenek – mondta az alelnök. Hozzátette: az ANRE honlapján megtalálható a különböző szolgáltatók villamosenergia-díjszabásait összehasonlító oldal, amely elsősorban a lakossági fogyasztókat tájékoztatja. A Kolozs megyei lakossági fogyasztók 100 ajánlat közül választhatnak.
 
– Most lehetőség nyílik arra is, hogy olyan szerződést kössünk, ami differenciált árat állapít meg a nappali (7–23 óra) és az éjszakai (23–7 óra) villanyfogyasztást illetően. A szolgáltatók változó vagy lekötött árat egyaránt ajánlhatnak. A lekötött ár egy évig ugyanaz, a változó ár viszont a villamos energia nagykereskedelmi piacán mért árával arányosan nőhet vagy csökkenhet – magyarázta Nagy-Bege, aki a lakosságnak a fix áras ajánlatot javasolta.
 
Bizonyos áramszolgáltatóknál a számlakézbesítés módja is megválasztható: dönthetünk postai, e-mailes kiküldés vagy különböző portálok bevonásával történő kézbesítés mellett. A mérőóra leolvasása kapcsán kiderült: minél gyakoribb a mérőóra leolvasása, annál drágább az áramszolgáltatási díj, ezért a legtöbb szolgáltató féléves leolvasást ígér. A számlázás gyakorisága is választható: havonta vagy háromhavonta esedékes számlázást ajánlanak. Nagy-Bege szerint előnyösebb, ha a szolgáltató ajánlata nem tartalmaz fix komponenst (bérleti díjat), ami általában naponta 50 bani, havonta pedig 15 lej. Ha egy lakossági fogyasztó havi villanyszámlája 30 lej, a 15 lejes bérleti díj jócskán megnöveli a fizetendő összeget.
 
Amennyiben a szolgáltató módosítani akarja a villamos energia árát, szándékát a módosítás előtt 30 nappal közölnie kell a fogyasztóval, aki ezt követően dönt az ár elfogadásáról vagy visszautasításáról, azaz új szolgáltató kereséséről. Szolgáltatóváltáskor az új szolgáltató intézi a formaságokat, és a váltás nem tarthat 21 naptári napnál tovább. Arra is figyelni kell, hogy belefoglalták-e a szerződésbe, hogy ha a fogyasztó a kitűzött határidő előtt mondja fel a szerződést, kell-e valamilyen illetéket fizetnie a szolgáltatónak.
 
– Ha a lakossági fogyasztó nem köt új szerződést, akkor 13–26%-os áremelkedésre kell számítania. Az ország északnyugati régióját, így Kolozs megyét is ellátó Electrica Transilvania Nord 14%-os áremelést hajt végre – figyelmeztetett Nagy-Bege Zoltán.
 
Megtudtuk: a földgáz nem, a villamos energia viszont egyetemes szolgáltatásnak minősül, ami azt jelenti, hogy a villamosenergia-ellátás alapszükséglet, amit minden fogyasztónak biztosítani kell. Az egyetemes szolgáltatás jogi keretén belül minden fogyasztónak garantálják a villamos energiával való ellátást még akkor is, ha az illető fogyasztó szolgáltatója kivonul a román piacról vagy csődöt mond. Ilyen esetben valamelyik egyetemes szolgáltató biztosítja az ellátást az egyetemes szolgáltatói áron.
 
Romániában 5,8 millióra tehető azon fogyasztók száma, akiknek január 1-jén megszűnt a jogi viszonyuk a szolgáltatójukkal, és 2,9 millió lakossági fogyasztó már az elmúlt évek során más villanyszolgáltatóval kötött szerződést.
 
– A különböző szolgáltatók által ajánlott energiaárak között nem lesznek óriási különbségek, mivel a kereskedők ugyanazon a nagykereskedői piacon vásárolják az áramot. A szolgáltatók más módon differenciálják magukat. Például van olyan ajánlat, hogy a villamos energia mellett biztosítást is kínálnak. Így ha a háztartásban található elektronikai eszközök áramingadozás vagy a hálózat meghibásodása miatt tönkremennek, akkor a szolgáltató felajánlhatja, hogy bizonyos összegig fedezi a kárt. Vagy vállalhatja azt, hogy évente néhányszor kiszáll, és megold a lakásban bármilyen hálózati problémát. Vagy ha a fogyasztó most vásárol légkondicionáló berendezést, ami a fogyasztást növeli, akkor kedvezőbb árajánlatot kínál. Sok érdekes ajánlat van most, ami kizárólag a liberalizáció miatt tudott megjelenni a szolgáltatóknál – összegzett Nagy-Bege Zoltán.

Az ANRE-alelnök szerint nem jár különösebb előnyökkel, ha a lakosok saját területükön valamilyen módon villamos energiát termelnek. A szolgáltató ugyan köteles átvenni a lakosok által termelt villamos energiát, de ennek ára változik, és jelenleg elég alacsony.
 
Nagy-Bege tisztázta: egy villanyáram-szolgáltató akkor számít megbízhatónak, ha képes eleget tenni a kliens igényeinek, operatívan válaszol, időben kiküldi a számlákat és megfelelően tájékoztatja a fogyasztót, nem hagyja, hogy ügyfele 25 percig zenét hallgasson telefonos segítség igénylése esetén. Elmondta: az ANRE most készül kibocsátani egy rendeletet, amelyben köteleznék a villanyárammal kereskedő cégeket, hogy 2-3 perces várakozási időn túl kártérítést fizessenek az ügyfélnek.
 
A szakembertől azt is megtudtuk: a január 8-i, pénteki feszültségingadozás Franciaországban keletkezett, végigvonult Európán és a nagyszebeni trafóállomásban állították le. Ha nem sikerült volna megállítani, akkor a probléma továbbment volna Bukarestbe és Bulgáriába. Január 28-án teszik közzé a kivizsgálás eredményét, a károkat pedig európai szinten adminisztrált alapból fedezik. A kárpótlás azonban nemcsak a lakosság javaira (tévékre, porszívókra) vonatkozik, hanem a nagyipari berendezésekre is. Kártérítés-igénylés esetén az elosztó céghez kell benyújtani a panaszt, annak elbírálása, kivizsgálása után folyósítják a kárpótlás. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ