EMNT: már 44 ezer személyt elértek a regisztrációs kampány során
Vissza

EMNT: már 44 ezer személyt elértek a regisztrációs kampány során

A tavaly ősszel megkezdett, az anyaországi választásokat megelőző regisztrációs kampány során eddig 44 ezer személyt sikerült elérniük az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokráciaközpontok munkatársainak, valamint önkénteseiknek – számolt be Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón.

Az eseményen – amelyről a civil szervezet sajtóközleményben számol be, s ahol jelen volt Szakács Zoltán, az EMNT sepsiszéki elnöke és Zsombori Csaba, az EMNT erdővidéki elnöke is – elhangzott: a könnyített honosítási eljáráshoz szükséges dossziék összeállítása, valamint az anyakönyvezési feladatok elvégzése mellett, az Erdély-szerte működő EMNT Demokráciaközpontok (LINK: www.emnt.org/irodaink/)  munkatársai segítenek az anyaországi választásokat megelőző regisztrációban, valamint a nemrégiben beindult, az anyasági támogatást és a babakötvényeket érintő, Köldökzsinór Program kapcsán is tájékoztatást nyújtanak.

„Arra kérjük az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, s ennek érdekében még időben kérelmezzék – a regisztráció során – a magyarországi választói névjegyzékbe való felvételüket” – mondta Szakács Zoltán. Hozzá kapcsolódva Zsombori Csaba megjegyezte: „A magyarság és a székelység szempontjából is fontos az anyaországi választás, s az állampolgársággal – természetes módon – együtt jár a szavazati jog is. Munkatársainkkal közösen azért dolgozunk, hogy mindenki leadhassa voksát.”

Regisztráció számokban – fontos tudnivalók

Sándor Krisztina elmondta: már tavaly ősz óta végzik a regisztrációs munkát – sok irodájukban meghosszabbított nyitvatartással –, valamint a www.valasztas.info internetes címen saját online felületet is létrehoztak, melyen keresztül elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapja, s egyéb tudnivalókról is olvashatnak az érdeklődők. „Tavaly ősz óta 44.000 személlyel sikerült kapcsolatba lépnünk a regisztráció okán, s ennek eredményeként 35.521 embernek ellenőriztük is a regisztrációját. A választói névjegyzékbe 7.115 új személynek segítettük a regisztrációját, a hátralévő hat hétben pedig tovább folytatjuk a munkát irodáinkban, telefonos kapcsolatfelvétellel és a terepen is” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke, kiemelve, hogy március 24-ig lehet még regisztrálni. Sándor Krisztina hozzátette: mivel a 2014-es országgyűlési választásokat és a 2016-os népszavazást megelőzően is hasonló feladatokat láttak el, már komoly tapasztalatuk van e téren és a levélszavazatok begyűjtésében is – olvasható a dokumentumban.

„A legbiztonságosabb módja a voksok célba juttatásának az, ha a szavazatot és azonosító nyilatkozatot – melynek kitöltésében szintén segítünk – tartalmazó lezárt borítékot eljuttatják a legközelebbi EMNT Demokráciaközpontba, ahonnan mi elszállítjuk a csíkszeredai, illetve a kolozsvári főkonzulátusokra. Minden nagyobb erdélyi városban jelen vagyunk, Székelyföldön pedig minden történelmi szék központjában – és mindenhol szívesen segítünk. A vidéki településeken az Erdélyi Magyar Néppárt segítségével igyekszünk majd begyűjteni a levélszavazatokat tartalmazó borítékokat, március végén, április elején” – mondta Sándor Krisztina, aki arra is kitért, hogy amennyiben valaki nem emlékszik arra, hogy regisztrált-e, érdemes idejében megtennie azt. „Ha valaki nem emlékszik, hova kérte szavazólapját, akkor is jobb, ha újból regisztrál, aki pedig valamelyik főkonzulátust jelölte meg a szavazólap átvételi helyeként, annak tudnia kell, hogy azt csak személyesen veheti át” – figyelmeztetett az EMNT ügyvezető elnöke.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ