Elvéreznek vagy túlélik a gazdasági válságot a helyi kisvállalkozók?
Vissza

Elvéreznek vagy túlélik a gazdasági válságot a helyi kisvállalkozók?

A gazdaság motorját Romániában is a kis- és középvállalatok (kkv-k) hajtják, ezért a kisiparosokra és kisvállalkozókra való odafigyelés lényeges a tervezett pénzügyi segélycsomagok esetében. A kormány már elindította ugyan a kkv-knak szánt gazdaságélénkítő internetes platformot, viszont elemzők szerint az intézkedés legfennebb fenntartásokkal fogadható el. Másfelől, a Ziarul Financiar által a napokban közölt statisztikai adatok szerint, a szükségállapot kihirdetése óta eltelt közel 60 nap alatt a cégek összesen 27 milliárd eurós veszteséget jelentettek; 890 ezer alkalmazott került kényszerszabadságra, 331 ezren pedig munkanélkülivé váltak. Az utóbbi hetekben egyéni sorsokon keresztül arra voltunk kíváncsiak, milyen egy-egy iparág, tevékenységi terület vagy szakma helyzete. A mai összeállításban két vendéglőst, egy-egy biciklijavítót, fodrászt, autószerelőt és fogorvost kérdeztünk, arról is, hogyan látják a jövőt.

A szükségállapot március közepén történt kihirdetése után azonnal a kolozsvári kisvállalkozók és kisiparosok irányába terelődött a figyelmünk: világos volt, hogy az új koronavírus okozta világjárványnak nemcsak egészségügyi hatásai lesznek, hanem a hirtelen kialakult helyzetben akár az emberek megélhetése is veszélybe kerülhet. A vírus gyors terjedésének megfékezése arra kényszerítette a hatóságokat, hogy drasztikus intézkedéseket hozzanak, s a katonai rendeletek alapján azonnal felfüggesztették tevékenységüket a kulturális intézmények, bezártak a bárok, a bisztrók, a gyorsétkezdék, a szórakozóhelyek, a nagy bevásárlóközpon­tokban (és nemcsak) működő üzletek – kivéve az élelmiszerboltok, gyógyszertárak. Leállt a turizmus, a szállodák, a légitársaságok, az utazási ügynökségek, a panziók és más vendéglátó egységek tevékenysége, több hétig egyetlen új személygépkocsit vagy haszonjárművet sem gyártottak. Nem nyíltak ki az uszodák, sportlétesítmények, edzőtermek sem. 

Növekedett viszont a házhozszállítási iparág, illetve a belterek felújításához szükséges alkatrészeket, berendezéseket, eszközöket gyártó és forgalmazó cégek tevékenysége. A lakosság körében egészségügyi és gazdasági pánik uralkodott el: ha egészséges maradok, hogyan szerzem meg a betevő falatra valót? A nyitva maradt patikákban, üzletekben hiánycikk lett a védőmaszk, az egészségügyi kesztyű, nem lehetett fertőtlenítőszereket és tisztítószereket találni a boltokban, de hiánycikk lett a pajzsmirigygondokkal küszködő betegek számára alapvetően fontos Euthyrox elnevezésű – de egyéb krónikus betegségek tüneteit enyhítő más – gyógyszer is. 

Korábbi cikksorozatunk segítségével egyéni sorsokon keresztül a kkv-k általános helyzetére igyekeztünk rávilágítani. A március közepén történt megkeresés után ismét megkérdeztünk bizonyos iparágakban és tevékenységi területen dolgozókat, hogyan sikerült átvészelniük az utóbbi két hónapot.

Sebzett ugyan, de derűlátó vendéglősök

Talpon maradt és a jövőbe néző tervekről számolt be a Szabadságnak az a két kolozsvári magyar vendéglőmenedzser, akit március végén, a szükségállapot bevezetése után kérdeztünk a helyzetről. A legjobban talán a bizonytalanság, az egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok zavarják őket, a helyzetüket pedig tovább nehezíti az elkövetkező időszak negatív gazdasági előrejelzése és a beláthatatlan helyzet.

– Az eddigi kormányzati intézkedések vonatkozásában annyit tudunk, hogy a bárok, bisztrók, vendéglők, kocsmák az elkövetkező időszakban sem nyithatnak ki. Abban reménykedünk, hogy június elsejétől valamilyen formában mégis hozzájárulnak ahhoz, hogy legalább a teraszon fogadjuk a vendégeket – nyilatkozta lapunknak Boros Hanga.

A kolozsvári Indigó vendéglő menedzsere nehezményezi, hogy a hatóságok még mindig nem körvonalaztak konkrét elképzeléseket arra vonatkozóan, hogy nyitáskor a vendéglősöknek milyen feltételeknek kell megfelelniük. 

– Rebesgetik a plexi elválasztófalak elhelyezését, az asztalok közötti nagyobb távolságot. Legyünk derűlátók, s mondjuk azt, hogy június elsején kinyitunk. Vegyük figyelembe, hogy minden nyárelőn költségek vannak a terasz kinyitásával, ehhez most hozzáadódnak a hatóságok előírásaival járó pluszköltségek. Abban reménykedünk, hogy átlátszó kuckókat nem kell felépítenünk, de minden bizonnyal növelni kell az asztalok közötti távolságot – vetítette előre a vendéglős, aki első látásra körülbelül kétezer eurós befektetésre számít amiatt, hogy eleget kell tenniük az új szabályoknak. 

– Ha valaki telt házat akar, bár erre nincs garancia, akkor jelentősebb a befektetés, de rizikós, mert az emberek a továbbiakban is aggódnak, s lehet, nem jönnek reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni. Inkább visszafogom a vendégek maximális számát, az elején kevesebbet fektetek be, s a biztosabbra megyek. Mindenki döntse el, hogyan cselekszik...

Elmondása szerint a „békeidőben” maximum 100 személy fért el a teraszukon, a változások után a felső határ 40 lesz. 

– Eltelik a nyár, akkor következik a belső terekre vonatkozó befektetés. A mostani invesztíció miatt nem szándékozunk drágítani, legfeljebb az történhet meg, hogy követnünk kell az alapélelmiszerek drágulását. Ha ilyen vonatkozásban nem lesznek jelentős változások, akkor drágítás sem lesz. Nem tartom helyénvalónak azt, hogy drágítsunk, mert valamibe be kell fektetnem – nyilatkozta Boros Hanga.

Az Indigó indiai vendéglő menedzsere szerint az utóbbi hónapokban a házhoz szállítás jelentette a mentőövet.– Új övezetek felé terjeszkedtünk, nem hagytuk magunkat. Lehet, hogy csappan majd a kereslet, ugyanis május 15-e után nem szükséges a saját felelősségre tett nyilatkozat, sokan kocsiba szökkennek, elmennek bevásárolni, de úgy gondolom, nem kell feladnunk az új területeket – fogalmazott. A terjeszkedéssel viszont növekedtek a kiadások is, ugyanis további futárokat kellett alkalmazni. Sajnálattal számolt be arról, hogy eddig egyetlen kényszerszabadságra küldött alkalmazottat sem sikerült ismét felvenni a céghez. – Amíg bejött az államtól a pénz, küldtem nekik előleget, s amikor fizetett az állam, akkor küldtem a különbözetet. Az embereknek élni kell. A márciusi pénzt átutalták, áprilisra május első napjaiban lehetett benyújtani a kérvényt, az összegeket valamikor az elkövetkező időszakban fizetik – nyilatkozta.Boros Hanga is aggódik a bizonytalanság miatt, a hatóságok még mindig semmi biztosat nem mondtak arra vonatkozóan, hogy a szükségállapot pénteki megszűnése után mi történik e kifizetésekkel azoknak, akik továbbra is kényszerszabadságon vannak. 

– Ülünk és várunk, de nem tétlenül. Hangsúlyosabban odafigyelünk a helyi termelőkre. Ebben az időszakban különösképpen fontos, hogy támogassuk a környezetünkben dolgozókat, vásároljuk termékeiket, tartsuk fenn a helyi és régióbeli gazdaságot – hangsúlyozta a vendéglős.

A házhoz szállítás volt a mentőöv

Az 1568 Bisztró ügyvezetője, Pócsai András arról számolt be, továbbra is nehéz a helyzet.
– Jó döntés volt, hogy nem zártunk be teljesen, s a kezdeti nehézségek ellenére elindultunk a házhoz szállítás útján. Továbbá helyesen határoztunk, amikor a főtt ételre álltunk rá, s nem engedtünk a hamburgerek kísértésének. Ugyanakkor az is jó volt, hogy mi próbáltuk házhoz szállítani az ételt, s ezt a részt nem bíztuk teljesen a futárszolgálatokra. Jelenleg a kiszállítás 85 százaléka saját flottával történik – mondta Pócsai András, aki szerint a körülményekhez képest viszonylag jól alakult a „delivery”. 

– Jelenleg az úgynevezett békeidőben mért bevételeink 15 százaléka körül vagyunk. Szerencsére tudjuk bővíteni a teraszt, így újranyitás után tartani tudjuk az eddigi maximum 50 vendéget a szabad ég alatti részlegen. Védőmaszkokat, tisztítószereket, kézfertőtlenítőket kell vásárolnunk, fertőtleníteni kell majd a környezetet, az asztalokat, várjuk a pontos kormányzati szabályokat. Bízom abban, hogy még június elseje előtt nyitni tudunk – vélekedett a vendéglős.

Elmondása szerint a hatóságok várható intézkedéseinek függvényében kell saccolni a havi pluszbefektetés értékét, amit jelenleg 2 ezer lejre tesz.

– Kérdés, kell-e majd átlátszó plexi választófal a teraszon lévő asztalok közé. Vagy esetleg a kasszához? A legtöbben viszont úgyis az asztalnál fizetnek bankkártyával... A pluszkiadások következtében nem tervezünk drágítani – jelentette ki a vezető.

Biciklijavító: „Alig győzöm a munkát”

Van olyan kisiparos is, aki nem panaszkodik, sőt, egészen jól megy az üzlete. Ilyen például Serény Tibor, aki egy hajdani ipari negyedben működő biciklijavító műhely tulajdonosa, s aki éppen serényen dolgozott, amikor felhívtuk telefonon.

– Dolgozom, de beszélhetünk. Hogyan alakult az elmúlt időszak? Nagyon jól! Annyi munkám van, hogy nem győzöm! – jelentette ki Serény Tibor.

Serény Tibor kolozsvári biciklijavító szerint idén többen veszik elő bringájukat, hatalmas az igény a mozgásra, kikapcsolódásra

Közlése szerint a múlt év ugyanezen időszakához képest korántsem csökkent az ügyfelek száma. 
– Az érzésem az, hogy most többen veszik elő a bringájukat. Van bőven kliens, még csak dél van, s már voltak tízen. Elégedett vagyok, van meló. Legtöbben természetesen a tavaszi szervizt igénylik, mihamarabb ki akarnak menni bringázni, azt szeretnék, hogy biciklijük jó állapotban legyen – jegyezte meg. Arra számít, hogy az elkövetkező hetekben sem lankad az ügyfelek száma.

– Nem lesz gond, hatalmas az igény a kikapcsolódásra, a mozgásra, a bringázás pedig ideális megoldást jelent – tette hozzá.

Fogorvos: telefonos előjegyzést kérünk

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező belvárosi fogorvos, Haltek Rozália a Szabadsággal közölte: hétoldalas útmutatót kapott a fogorvosi kamara kolozsvári fiókjától arra vonatkozóan, milyen szereket, berendezéseket kell megvásárolnia, illetve hogyan történik a páciensek beütemezése és kezelése.
– Fokozatosan kezdjük újra a munkát. Rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy a páciensek telefonon keressék meg a fogorvosukat és kérjenek időpontot. Kérdéseket teszünk fel, ezáltal a telefonáló egészségi állapotára igyekszünk rávilágítani. Az útmutató tartalmazza azt is, hogy egy kliensnél több semmiképp se legyen a helyiségben, azaz a váróteremben és a rendelőben. A lényeg, hogy a páciensek ne találkozzanak. Megkérünk mindenkit: aki teheti, feltétlenül kísérő nélkül jöjjön hozzánk, természetesen kivételt képeznek a mozgássérültek vagy a kisgyerekek. Javallott, hogy a páciensek semmit se fogjanak meg, az ajtót is a fogorvos vagy az asszisztens nyitja majd ki - mondta.

Közölte: az útmutató szerint a fogorvosi rendelő előtt fertőtlenítőt tartalmazó lábtörlőt helyeznek el, belépéskor kézfertőtlenítésre és lázmérésre kerül sor, akinek 37,5 Celsius-fok fölött van a testhőmérséklete, elhalasztják a fogorvosi kezelését, és szükség esetén a sürgősségre irányítják. A kapott kérdőívet a páciensnek írásban kell kitöltenie a személyes adatok védelmének a figyelembe vételével.

– Többek között megkérdezzük tőlük, hogy az elmúlt 14 napban volt-e kapcsolatuk koronavírussal fertőzött vagy olyan személyekkel, akiknek koronavírus-fertőzöttekhez hasonló tünetei voltak. Ugyanakkor arra is kell válaszolniuk, voltak-e karanténban vagy elszigetelésben az elmúlt 14 nap során, ugyanebben az időszakban volt-e lázuk, köhögtek-e, voltak-e légzési nehézségeik, tapasztaltak-e hidegrázást, izomfájdalmat, gyötörte-e őket fej- vagy torokfájás, volt-e hányingerük, hasmenésük, hánytak-e, illetve elvesztették-e a szaglásukat, és volt-e olyan eset, amikor nem érezték valaminek az ízét – fejtette ki a fogorvos.

Haltek Rozália közölte: az eddigi előírásoknak megfelelően a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat elsőkként kell rendelni a fertőzés veszélyének a minimalizálására. A beavatkozás elkezdése előtt azonnal sor kerül a páciens szájának a fertőtlenítésére, két kezelés között minimum húszperces szünetet kell tartani a fertőtlenítés elvégzése érdekében. 

– A gyakorlat során derül majd ki, pontosan mennyi időt vesz igénybe a felületek, az eszközök fertőtlenítése, a védőfelszerelés cseréje, a helyiség alapos kiszellőztetése. Megítélésem szerint az időintervallum 30 perc és 1 óra között mozog majd – nyilatkozta lapunknak a fogorvos.

Tudatta: a fogorvos dönti el, milyen sorrendben ütemezi be a betegeket, mi jelent sürgősséget.
– A védőfelszerelésnek többek között az FFP2-es vagy az FFP3-as védőmaszkból, az arcvédőből és védőszemüvegből kell állnia. Egyelőre nem tisztázott, szükséges-e az overall, illetve az UV-lámpa vagy más levegőtisztító berendezés beszerzése – tette hozzá a szakember.

Haltek Rozália az emberek lelkére köti: előbb feltétlenül vegyék fel telefonon a kapcsolatot a fogorvossal, ne induljanak útnak előzetes egyeztetés nélkül, illetve legyenek őszinték a kérdőív kitöltésekor. 
– Amennyiben nem érzik jól magukat, inkább halasszák el a beavatkozást. Ne jöjjenek a fogorvosi rendelőhöz, mert az egészségügyi előírások és szabályok értelmében nem fogom tudni beengedni őket. Hívjanak fel, hogy időpontot egyeztethessünk – hangsúlyozta.

A kolozsvári fogorvos nem tudja, mekkora befektetésre lesz szükség annak érdekében, hogy megvédje magát és a pácienseit az új koronavírustól. 

– Valószínűleg árat kell emelnem, még nem számoltam ki. A fogászati szakemberek szerint az árak valószínűleg kétszeresére emelkednek. Egy levegőtisztító ára 8–18 ezer lej között mozog. Egyelőre nem tudom, pontosan mekkora befektetésre van szükség ahhoz, hogy május 18-tól ismét gondozásba vehessem a különböző fogbántalmakkal küszködő pácienseimet. Nagyon sokan hívtak az utóbbi időben, hogy fáj a foguk, de sajnos nem sokat tudtam segíteni. Tanácsokat adtam, recepteket küldtem az interneten keresztül, két személyt a sürgősségre irányítottam – részletezte Haltek Rozália.

Fodrász: már pénteken indul a munka!

Jenei Júlia belvárosi fodrász derűlátó, május 15-e után már egy hétre előre be vannak ütemezve az ügyfelek.
– Március végén beszélgettünk utoljára, azóta várom, hogy kinyithassuk a fodrászszalont. Magánúton nem vállaltam ügyfeleket, ilyesmivel nem foglalkoztam, kivárom, amíg rendesen lehet dolgozni – mondta. Erre már pénteken sor kerül, az első nap, amikor dolgozni lehet. Korábban érkezés alapján fogadta az ügyfeleket, most nála is gyökeresen megváltozott a helyzet.

– Tele van a füzetem beütemezésekkel. Óránként fogadom majd a vendégeket. Egy hétre előre minden hely foglalt, távolabbi időpontot nem vállalok, bár minden bizonnyal azokra is kerülne ügyfél – mondta.
Tudomása szerint többek között védőmaszkot, kesztyűt, műanyag arcvédőt és overallt szükséges vásárolnia, a bejáratnál pedig fertőtlenítőszerrel átitatott szőnyegecskéket kell elhelyeznie.

– Számításaim szerint a legelején legalább 500 lejes befektetésre van szükség. Azon vagyunk, hogy péntekig mindent bevásároljunk, s induljon a munka, mert lassan már teljesen elfogyott a pénz: eltelt két hónap... Drágítani nem tervezünk, egyelőre ilyesmi nem került szóba, az emberek el vannak kenődve – fogalmazott.
Jenei Júlia arra számít, a folyamatos fertőtlenítés sok időt felvesz majd, de a higiéniai szabályokat szigorúan be fogják tartani.

– Nem lesznek keresztelők, elsőáldozások, középiskolai és egyetemi ballagások, nagy esküvők, születésnapi bulik, minden elmarad. A felsőfokú oktatási intézményekben tanulók és dolgozók is hazamentek, tőlük is elestünk – tette hozzá a belvárosi fodrász.

Autószerelő: nincs időm szuszogni

Misti Csabát a Nagy Lajos király/Corneliu Coposu utcai műhelyében munka közben zavarom meg. Eddig is sok volt a meló, mondja, most viszont a szokottnál több jármű vár „kezelésre”.

– Eddig a pénzesebbek a márkaszervizekbe vitték javítani vagy karbantartani járművüket, most kissé megszorulhattak, mert ők is hozzám fordulnak segítségért. Annyi munka van, hogy nincs időm szuszogni – mondja.

A Méhes/Albinii utca 70. szám alatt működő, motorbicikliket és robogókat javító műhelyben meg kell várnom, míg Stupjár Sándor befejezi a telefonbeszélgetést, szaktanácsot ad valakinek, csak ezt követően tud szóba állni velem.

– Sok a munka, még egy embert simán tudnék dolgoztatni, de csak októberig, amikor lejár a motorbiciklik és robogók szezonja. Amennyiben azonnal rendelkezésemre állnának az alkatrészek, még több ügyfelet tudnék kiszolgálni – jegyzi meg, de nem tudja folytatni, mert máris két új ügyfél érkezik.

Úgyhogy nem is firtatjuk tovább, csak megállapítjuk: végkövetkeztetés nincs. Ugyanis van, akinek bejött a karanténidőszak, s van, aki alig várja május 15-ét, hogy ismét legyen keresete, forgalma. Még mielőtt végleg le kellene húznia a rolót...


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Osztrák Nagydíj: Bottas nyerte a nyári ...
Újra kinyitja kapuit a Louvre
I. liga, rájátszás: felső- és alsóházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ