Eltúlzottnak tartják a belvárosi parkolódíjak drágítását
Januártól negyven százalékkal növelik a tarifákat
Januártól negyven százalékkal növelik a tarifákat
Vissza

Eltúlzottnak tartják a belvárosi parkolódíjak drágítását

A jövőtől esedékes belvárosi gépkocsiparkolás tarifáinak növelése kapcsán szerveztek lakossági fórumot a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal üvegtermében csütörtök délután, amelyen az is kiderült, hogy a parkolódíj fizetési lehetőségei tekintetében is változások várhatók. A fórumon alig tucatnyian vettek részt, azok viszont hangos panaszáradattal vonták felelősségre Dan Tarcea polgármester-helyettest, és jelenlevő munkatársait. A résztvevők nemcsak a drágítás, hanem az általában messze földön elhíresült kincses városbeli áldatlan autózási feltételek, és az egyre nehezebbé váló autótulajdonosi státus miatt is elégedetlenkedtek. A beígért drágulás a jelenlegi tarifához képest negyven százalékos, és része annak a merész folyamatnak, amelynek célja minél inkább kiszorítani a központi utcákról, terekről a járműforgalmat, hogy helyét a környezetkímélő tömegközlekedés, kerékpározás vegye át.

Mint ismeretes, Kolozsvárt két parkolási zónára osztották, ahol a parkolás időtartamától függően eltérő tarifákat alkalmaznak: az 1-es körzetben 30 perces és a 2-es zóna 1 órás díja 2 lejről 3,5 lejre módosul, az 1-es zóna egyórás és a 2-es zóna kétórás díjszabása a jelenlegi 5 lejről 7 lejre drágul (tavaly még 4 lej volt), az 1-es zóna kétórás és a 2-es zóna négy órás tarifája 14 lej lesz (az idén 10 lej, 2017-ben 8 lej volt). Az 1-es zónába sorolják be a Mócok úti parkolót, a 2-esbe a Nagyhíd/Einstein, a Fecske/Cloşca és a Zsák/Ilie Măcelaru utcákat, az Ecetgyár/Oţetului utcában pedig felszámolják a parkolást. Az 1-es belvárosi körzet parkolójegyeit is megkülönböztetik: a 30 percesek zöld, az egyórások lila, a kétórások kék színűek lesznek. A 2-es zónában pedig narancsszínű az egyórás, szürke a kétórás, és sárga a négyórás jegy. A Járabánya/Băişoara utcai és a monostori Minerva komplexum felszíni parkolókban automata pénztárak vagy havi bérletek alapján lehet a szolgáltatás ellenértékét letudni, a többi esetében csak az automata pénztárakban lehet fizetni. A polgármesteri hivatal 100 darab napenergiával működő, a folyamatos üzemképesség biztosítása érdekében akkumulátorral ellátott automata pénztárgépet vásárol, összesen 2,59 millió lej (+ áfa) értékben, amelyek közül 40-et már januárban felszerelnek. Pénzérmés vagy bankkártyás fizetésre lesz lehetőség, a napelemes parkolóórák a rendszer informatikai központjával lesznek kapcsolatban. 

A csütörtöki fórumon Dan Tarcea polgármester-helyettes felvillantott néhány adatot: jelenleg a városban tizenhárom parkoló építése van folyamatban, és eddig ötszáznál több garázst bontottak le, amelyek helyébe szintén parkolókat építenek. A hozzászólók nem fukarkodtak a reklamációkkal. Egy fiatalember azt kifogásolta, hogy hiába rendelkezik a 2-es zónába sorolt, Arany János utcába érvényes, az ott lakóknak kijáró bérlettel, az használhatatlan, mert este nyolc-kilenc óráig foglalt a hely. Az 1-es zóna esetében viszont nincs lehetőség bérlet kiváltására, miközben egy másik fiatal hozzászóló szerint minden európai nagyváros – Budapest, Bécs – belvárosában lehet parkolóbérletet váltani. Hozzátette: szerinte a 2-es zónában sok parkolóóra nem működik, a városháza pedig hiába agitál szemforgató módon az autózás ellen, mert ő a Borháncs negyedből nem kerékpározhat a munkahelyére öltönyben, esőben és hóban. Másik kérdés, ami felmerült, hogy miért az adófizetők pénzéből teszik lehetővé a tehetősebbek elektromos autóinak ingyenes feltöltését. Valakit novemberben, tilosban való parkolásért megbüntettek, de a posta csak késve, a tizenöt nap elteltével kézbesítette a végzést, amikor már lejárt a fellebbezési határidő. Miért nem lehet ugyannak a személynek két bérletet kiváltani, egyet a lakása és egyet a munkahelye közelében. Az is gondot okoz, hogy sokan a családi házak előtt tartják kocsijukat, pedig udvaruk üres. A fórum részvevői egyetértettek abban, hogy túlzott drágításnak néznek elébe. Az a javaslat is felmerült, hogy állítsanak fel olyan kétautónyi alapterületű szerkezeteket, amelyek függőlegesen tizenkét kocsi parkolását tudják biztosítani.  

Dan Tarcea igyekezett mindenre választ adni. Szerinte a városháza következetes kampányt folytat a belváros autómentesítése érdekében, és hiába az ellenkezés, mert 2025-ig minden uniós belvárosból kitiltják a dízelautókat. Koppenhága az egyedüli európai város, ahol ingyenes a tömegközlekedés, és az ottani vezetőktől tudja, hogy kilenc évbe telt a mentalitásváltás. Nyugaton egyre több fiatal már nem vált ki vezetői jogosítványt. Kolozsváron jelenleg 210 ezer kocsi szennyezi a levegőt. Sokan a járdán parkolnak. A városi rendőrség létszáma a törvény szerint nem haladhatja meg a 300 főt, hozzájuk évente 55 ezer telefonhívás érkezik, és az eseteket 35 kocsival kell megoldaniuk. Tavaly 7 ezer szabálytalanul parkoló autót foglaltak le. Azt is elmondta, hogy sok rosszindulatú ember a parkolóórákat deformált pénzérmékkel vagy rágógumival teszi üzemképtelenné.

Az alpolgármester személyes példáját hozta fel: kocsiját a BT Arena parkolójában hagyva, amely szinte mindig négyszáz üres hellyel kínálja magát, tíz perc alatt gyalogol be a városházára. Erre nem késett a visszavágás a békétlen közönség részéről: nem mindenki lakik és dolgozik ott, ahol ő, ráadásul rendezvények idején a sportcsarnok föld alatti parkolóját – biztonsági okokra hivatkozva – egyszerűen lezárják.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
A Madeleine McCann-ügy
Megvezetés

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ