Elsőfilmes rendező alkotása nyerte a Goya-díjat
Vissza

Elsőfilmes rendező alkotása nyerte a Goya-díjat

Az elsőfilmes Pilar Palomero A lányok (Las ninas) című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Goya-díjat. A legfontosabb spanyol filmes elismerés díjazottait március 6-án, hajnalig tartó virtuális gálán jelentették be.

A spanyol filmes kitüntetés 35 éves történetében ötödik alkalommal jutalmaztak női alkotót a fődíjjal, a film operatőre, Daniela Cajías pedig az első nő, aki győzött az operatőri kategóriában. Mariano Barroso, a spanyol filmakadémia elnöke kiemelte: soha annyi női alkotót nem neveztek még Goya-díjra, mint ebben az évben, hiszen idén a kiemelkedő munkájukért jelölt filmesek 41 százaléka volt nő.

A lányok című film, amely bemutatkozhatott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is, egy apácák vezette zaragozai katolikus lányiskolában játszódik 1992-ben, abban az évben, amikor Spanyolország adott otthont az olimpiának és a világkiállításnak is. Miközben a társadalom modernizálódik, az iskola falain belül a konzervatív hagyományok uralkodnak. A történet főhőse a kamaszodó 11 éves Celia, aki rájön: nem félárva, hanem házasságon kívül született gyermek.

Az alkotás kilenc jelöléséből négyet váltott díjra, elnyerte a legjobb első rendezésnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó, Francisco Goya spanyol festőt ábrázoló bronzszobrot is.

A fődíj átadására Ana María Ruiz López ápolónőt kérték fel, aki a madridi ideiglenes járványkórházban dolgozott tavaly tavasszal a koronavírus első hullámának idején. A spanyol filmakadémia elnöke beszédében köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, és hangsúlyozta a kultúra gyógyító erejét. Mint mondta, ebben a nehéz időszakban a filmek segítségével, ha csak néhány órára is, de ki lehet szabadulni a valóságból.

A koronavírus-járvány miatt online megrendezett ünnepség televíziós közvetítése a málagai Soho Caixabank színházból zajlott közönség nélkül, a kategóriák 166 jelöltjét is online kapcsolták be. A díjátadón csak a fellépő zenészek, táncosok és a kategóriák díjátadói vettek részt személyesen. Az ünnepségre számos világsztár, többek között Robert de Niro, Al Pacino, Nicole Kidman, Helen Mirren és Emma Thompson küldött videóüzenetet, amelyben méltatták és támogatásukról biztosították a spanyol filmeseket.

A tervek szerint 2022-ben Valencia ad otthont a Goya-díj gálájának.

(Borítókép: jelenet a fődíjat érdemelt, A lányok című alkotásból) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ