Első krumpligulyás-főző ünnep Torockón
Jótékonysági célból kitárta kapuit a Székely Panzió
Jótékonysági célból kitárta kapuit a Székely Panzió
Vissza

Első krumpligulyás-főző ünnep Torockón

Figyelemreméltó kezdeményezés valósult meg a Székelykő alatti csodálatos faluban 2019. augusztus 24-én, Székely Levente jóvoltából. A nagyenyedi vállalkozó, aki nem először támogatta a Máltai Szeretetszolgálatot, felajánlotta, hogy családja ősi fészkében megszervez egy olyan közösségi eseményt, amelynek jövedelmét a karitatív szervezetnek adományozza.

Ötletével Székely Levente felkereste Fari Palkó Ilonát, a Máltai Szeretetszolgálat enyedi szervezetének vezetőjét, aki rövid gondolkodás után igent mondott a javaslatra. „ 26 éve alakult meg nálunk a Máltai Szeretetszolgálat, az azóta elért eredmények pedig arra köteleznek, hogy minden jó dolgot támogassunk, főleg ha azok a civil szférából jönnek. Kezdetben tartottam kissé attól, hogy ne valljunk kudarcot, mert az kedvét, szárnyát szegné a szervezetben tevékenykedő embereknek, de végül minden remekül összejött”- mondta Ica néni. Erről pedig az ötszáznyi résztvevő is minden bizonnyal így vélekedett, hiszen csupa boldog arcot lehetett látni a gyönyörű pázsitos, árnyékos portán. Egyébként ez volt az első alkalom, amikor egy torockói ház megnyitotta kapuját  egy ekkora méretű közösségi esemény előtt. Az 1842-ben épült jellegzetes torockói ház, magas kerítésével, a hétköznapokban nem is enged bepillantást nyújtani, ezúttal azonban egy olyan szimbolikus gesztust tett, amely méltó a nagy előd, a házat építtető Bosla Ferenchez. Torockó egyik leggazdagabb nemesi családfője a település 19.  századi  életében fontos  szerepet játszó személyiség volt.

A kezdeményezéshez több helyi panzió, zöldségtermelő és mezőgazdász is társult, összeadták a hozzávalókat, de a híres torockói pityókát és aranyosszéki hagymát és egyéb zöldségféléket zsákokban közszemlére is tették, a hatalmas bivalyszekérben ezek különösen jól mutattak a ház előtt. Az udvarban sör- és kézműves sátrak díszelegtek és borkóstolót is tartottak. A jó hangulathoz a muzsikát a magyarlapádi Pirospántlikás Zenekar biztosította, a gyerekek a kolozsvári máltais játszóbusz nyújtotta lehetőségeket próbálgatták, és az esti tábortűzig igyekeztek marasztalni szüleiket.

A családbarát programon - térerő nélküli zóna lévén - mindenki nyugodtabbnak tűnt és a szokásosnál többet beszélgetett. Mint az lenni szokott, összetalálkoztak a környékbeli ismerősök, de egy gyomaendrődi csoportban is régi jó barátokat fedeztek fel egyesek. Többen táncra is perdültek, a nótázók között pedig ott volt a 93 éves Kvacskai Lajos bácsi is Enyedről, akit születésnapja alkalmából részesített meglepetésben a szeretetszolgálat. A rendezvény közvetlen és nagyon vidám hangulatára felfigyelt Ion Dumitrel, a Fehér megyei tanács elnöke is, aki megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

Mialatt a gulyás készült, a máltais önkéntesek bazárt nyitottak és  tombolát szerveztek. Az értékesített ételadagokat illetve a tárgyak elárusításából befolyt összegeket összeszámolás után jegyzőkönyvbe vették és a szeretetszolgálatnak adományozták. A támogatás célirányozott, egy nemrég megvásárolt épület belső javításához használják fel még az ősz folyamán. Egy olyan épületről van szó, amely a nagyenyedi Máltai Szeretetszolgálat tőszomszédságában található, és amelyet egy osztrák lovagrend anyagi hozzájárulásával vásároltak meg. Rendbehozatalát követően két évig ide fog átköltözni a székhely, hiszen rövidesen elkezdődik a mostani bázis teljes felújítása, amelyről az eseményen jelenlevő Lőrincz Helga alpolgármester nyilatkozott lapunknak: „A helyi önkormányzat és a Nagyenyedi Máltai Szeretetszolgálat partnerségben megnyert 2019 elején egy két és fél millió euró körüli pályázatot, amelynek 3 pillére van, ebből kettő a máltaisoké. Létesítünk egy délelőtti foglalkoztató programot az idősek számára, létrehozunk egy szociális konyhát illetve felújítjuk a szeretetszolgálat székházát”. Ez idő alatt fog az új helyszínen működni a szeretetszolgálat, ami azért fontos, mert így sikerül áthidalni egy olyan holtpontot, amialatt már évek óta működő tevékenységeket kellene befagyasztani, és közben szétszéledhet az összeforrott csapat is.

A torockói kezdeményezés címében talán nem is sejteti, milyen sokoldalú, közvetlen és közvetett hasznosulása van, az viszont teljesen nyilvánvaló, milyen pozitív közösségi hatást ér el, ha a társadalom több tényezője összefog érte.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyihaha
Bundesliga: ötgólos különbségek az élen ...
Bruce McLaren autóversenyző, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?