Első fokon ismét öt év börtönre ítélték Markó Attilát
Vissza

Első fokon ismét öt év börtönre ítélték Markó Attilát

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti ítélőtábla pénteken Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt egy újabb kártérítési perben.

A bíróságok honlapján olvasható ítélet szerint a volt államtitkárt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték ebben az ügyben, de figyelembe véve, hogy 2014-ben már három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt, összbüntetésként öt év szabadságvesztést szabtak ki.

Crinuţa Dumitrean, az országos restitúciós hatóság elnöke hat év és három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, Alin Horaţiu Dima ingatlanfelmérőt 9 év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték – ő kapta a legsúlyosabb büntetést. A bizottság tagjai közül még Remus Virgil Baciu (öt év és hét hónap), Cristian Sebastian Mihai (négy év és négy hónap), Florentina Savu (négy év) kaptak letöltendő börtönbüntetést, ugyanakkor Oana Vasilescut és Dragoş Bogdant felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ügyben Horia Simu üzletembert is elítélték hat év és négy hónap szabadságvesztésre.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016-ban emelt vádat; akkor megállapították, hogy a kárpótlási bizottság Horia Simunak 8,7 millió euró kártérítést ítélt meg egy konstancai 25 hektáros telekért, amelyet a kommunizmus idején államosítottak, azonban a piaci árához képest felülértékelték, így az állam 7,7 millió euróval többet fizetett ki, mint amennyit valójában kellett volna.

A korrupcióellenes ügyészség több ilyen ügyben emelt vádat a restitúciós bizottság tagjai ellen. Október végén szintén a bukaresti ítélőtábla első fokon felmentette Markó Attilát egy hasonló ügyben, amelyben a restitúciós bizottság tagjait azzal vádolták, hogy megszavaztak egy 128 millió euró értékű kártérítést szintén Horia Simu üzletembernek egy olyan ingatlanért, amely az ügyészség szerint valójában csak 58 millió eurót ért.

Egy másik hasonló ügyben tavaly októberben a legfelsőbb bíróság szintén felmentette Markó Attilát, miután első fokon a bukaresti ítélőtábla még öt év szabadságvesztésre ítélte. A legfelsőbb bíróság akkori ítélete indoklásában kimondta, hogy a kárpótlási testület tagjai nem vonhatók felelősségre egy hivatalos értékbecslés tartalmának esetleges helytelenségéért.

Markó Attila 2014 óta Magyarországon él.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rendezvényajánló
Az RMDSZ újabb államtitkár-, és ...
Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ