Előzetes letartóztatásban a medgyesi gyilkosok
Politikai vihart kavart a jogorvoslattal szabadultak újabb bűncselekménye
Politikai vihart kavart a jogorvoslattal szabadultak újabb bűncselekménye
Vissza

Előzetes letartóztatásban a medgyesi gyilkosok

Immár politikai szintre emelkedett az a hétvégi medgyesi gyilkosság, amelyben egy 25 éves férfi vesztette életét. Vasárnap éjjel fél kettőkor értesítette a mentőszolgálat a Szeben megyei rendőrség gyilkossági osztályát arról, hogy elhunyt a sürgősségen az a férfi, akit hárman megtámadtak és megkéseltek. Mint kiderült, az agresszorok közül ketten tavaly szabadultak a börtönből a büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvénnyel, a harmadik pedig szintén visszaeső bűnöző volt. Az ellenzék politikusai közül többen támadják a „miniamnesztiának” is nevezett jogszabályt, amellyel sok veszélyes bűnöző jóval hamarabb szabadult, és már számos bűncselekményt elkövettek. Felvetették, hogy a jogorvoslati törvényt vissza kellene vonni.

A Szeben megyei ügyészség hétfői sajtóközleményében tájékoztatott arról, hogy gyilkosság vádjával 24 órára letartóztatták azt a három személyt, akik vasárnap éjjel meggyilkoltak egy fiatal férfit, és kérni fogják előzetes letartóztatásukat 30 napra, valamint a nyomozás megindítását. A három közül kettő a büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvénnyel szabadult: R. M. 30 éves, balázsfalvi születésű, visszaeső bűnöző tavaly májusban szabadult, 777 napja maradt letöltendő; A. P. 34 éves, gyulafehérvári születésű, 2017 júniusában szabadult, 423 letöltendő napja maradt; és O. O. I. 38 éves medgyesi születésű, szintén visszaeső bűnöző. Ion Veştemean ügyész, sajtószóvivő szerint két személyt gyilkossággal, egyet pedig testi sértéssel vádolnak.

Az ügyészség jelentése szerint a bűncselekmény vasárnap éjjel egy óra körül történt a medgyesi Serabeva klubban, ahol egy tízfős csoport, mind férfiak, odamentek ahhoz az asztalhoz, ahol az előbb említett három férfi ült. Szóváltás, majd verekedés alakult ki, a később érkezett csoport tagjai pedig kiszaladtak a klubból, amikor R. M. késsel közeledett feléjük. Az áldozat, F. M. A. (25 éves, medgyesi születésű) kint megcsúszott és elesett, támadói elkezdték ütni, rúgni, a késsel többször lábonszúrták. F. M. A. a kórházban belehalt sérüléseibe, a vérzést nem tudták elállítani.

Az eset politikai vihart kavart, több ellenzéki politikus a kormányt vádolta a „miniamnesztia” miatt, amellyel nagyon sok veszélyes bűnöző is szabadult, akik közül azóta már többen követtek el ismét erőszakot, gyilkosságot, rablást. Az igazságügyi minisztérium egy interpellációra adott válasza szerint 2017 októbere és 2018 novembere között 13 277 elítéltet engedtek szabadon: 2397 személyt időben, büntetése letöltésekor, 10 880 azonban előzetesen és feltételesen szabadult a jogorvoslati törvény révén, közülük 649 már ismét börtönben van újabb bűncselekményekért, 188 bűnöző követett el gyilkosságot, erőszakot.   

A büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény tervezetét a Ciolos-kormány fogadta el 2016 végén, majd Florin Iordache igazságügyi miniszter idején 2017 májusában a parlament. A jogszabály többek közt előírja, hogy kedvezőtlen fogvatartási körülmények miatt a börtönben letöltött minden 30 nap után 6 napot letudnak a büntetésből. A medgyesi esetet követően Raluca Pruna volt és Tudorel Toader jelenlegi igazságügyi miniszterek is arról vitáznak, kit terhel felelősség a jogszabály hiányosságaiért. Elhangzott ellenzéki politikusoktól, hogy javasolni fogják, az ember elleni bűncselekményt elkövetők ne részesüljenek a jogszabály előírta kedvezményben.

 

A jogszabály “nem megfelelő” fogvatartási feltételeken érti, többek között: a szűk helyiséget (bebörtönzött személyenként 4 négyzetmétert vagy annál kevesebbet), szabadtéri foglalkozásokhoz való hozzáférés hiányát, természetes napfényhez való hozzáférés hiányát, nem megfelelő szobahőmérsékletet, nem megfelelő használatát a mellékhelyiségnek, nedves és penészes falakat.

A törvény még egyéb kedvezményeket is előír, hogy mit vesznek még számításba a büntetés csökkentésénél (például, ha dolgoznak, illetve ingyen vállalják a munkát, lemondva fizetésükről a börtön javára.

Annakidején a liberális párt megtámadta a törvényt az Alkotmánybíróságnál, de az alkotmányosnak ítélte.

Borítókép: Fehér megyei rendőrség
 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ