Először szerveztek gazdanapot Torockószentgyörgyön
Vissza

Először szerveztek gazdanapot Torockószentgyörgyön

Verőfényes napsütésben ünnepelték meg szombaton, 2021. szeptember 25-én a Fehér megyei Torockószentgyörgy gazdái a bőséges termést és azt, hogy alkalom adódott együtt lenni, beszélgetni, sportolni, szórakozni. A kellemes időjárás és a jó programok nemcsak a helybelieket csalogatták ki szép számban otthonaikból, hanem Torockóról, Nagyenyedről, sőt távolabbi településekről is érkeztek érdeklődők.

Rendkívül időszerűnek bizonyult  a Communitas Alapítvány által támogatott és a Szilas Egyesület által kivitelezett rendezvény azon a településen, ahol a lakosság fő foglalkozása a mezőgazdaság, annak mindkét ága régóta megélhetési forrást biztosít Torockószentgyörgyön. A növénytermesztés terén elsősorban a mák jut eszünkbe, amely évtizedek óta egyfajta „márkája” a településnek, továbbá  rendkívül ízletesnek tartják az itteni pityókát és diót is. Természetesen a „klasszikus” gabona-, zöldség- és gyümölcsfajták, takarmánynövények is  megtalálhatók, legújabban a virágtermesztésben is jeleskedtek az itteni gazdák, szép példányaik több erdélyi nagyváros piacára eljutottak már. Az állattenyésztés terén viszont nem kísérleteztek újításokkal a gazdák, sőt visszaszorultak a fajok. Régebb a kecske- és bivalycsordák elválasztathatatlanul hozzátartoztak a faluképhez, ma viszont szinte kizárólag tehéntartással foglalkoznak, amit eléggé kifizetődőnek vallottak azok, akikkel a helyszínen szóba elegyedtünk.

A rendezvény helyszíne Torockószentgyörgy főtere volt, a Brassai Sámuel  Kultúrotthon és udvara valamint a focipálya, ahol bőven volt hely a termékek kiállítására és a finom gulyás elfogyasztására, amelyet Bara József református gondnok, Deák Zsigmond helyi tanácsos és Simándi Levente alpolgármester készítettek. A kiállítóstandok a legváltozatosabb portékát kínálták, zöldséget, gyümölcsöt, virágot, natúr gyümölcslevet és a torockószentgyörgyi asszonyok által készített jellegzetes kalácsot is megkóstolhatták a jelenlevők. A kiváló termékeknek a szervezők mutatós, „népviseletbe” öltöztetett szalmabábukat  és egyéb rusztikus alkotóelemekből álló díszleteket biztosítottak.

Jó volt látni, milyen sok önkéntes szorgoskodik a helyszínen, idősebbek és fiatalok, férfiak és nők egyaránt, ami arra enged következtetni, hogy Torockószentgyörgyön is érdemes és lehet nagyobb közösségi eseményeket szervezni.  Fogarasi Antónia főszervező mellett két lelkes fiatal, Deák Tímea és Rácz Lóránd vállaltak oroszlánrészt a gazdanap lebonyolításában.

Az esemény a legkisebbeket is megszólította: Szabó Emőke óvónő és Varga Melinda tanítónő irányításával a helybéli óvodások és kisiskolások egy hangulatos előadással készültek erre az alkalomra, illetve őszi interaktív kézműves tevékenységeket és szórakoztató ügyességi versenyeket valósítottak meg.

Mivel a Szilas Egyesület futball tagozata is részt kívánt venni az eseményen, számukra barátságos focimeccset szerveztek a Várfalváról érkező csapattal, ami díjkiosztással és közös estebéddel ért véget.

A remek hangulat este a kultúrotthonban érte el a tetőfokát, ahol a kolozsvári Operett Group Projekt tartott előadást, a közismert operett dallamokat a közönség vastapssal jutalmazta. A napot a táncház jellegű gazdabál zárta, amelyen – akárcsak a délután folyamán- Tóth Attila szolgáltatta a jó zenét.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke, Sebestyén Csaba és Szotyori Zoltán Maros megyei elnök, valamint Ranta Mirela és Ranta Ovidiu, a kolozsvári mezőgazdasági és Állatorvosi egyetem tanárai, továbbá Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, Fülöp Szabolcs nagyenyedi tanácsos és Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó polgármestere.

A Szilas Egyesület elnöke, Fogarasi Antónia lapunknak nyilatkozva elmondta: „Egy olyan eseményt kívántunk megvalósítani, amely az egész falut megmozgatja, ugyanakkor a turistákat is Torockószentgyörgyre csalogathatja. Nagyon örvendek, hogy a helyi közösség mindenben támogatott és a fiatalok is bekapcsolódtak a szervezésbe, és az is sokat jelent számunkra, hogy neves kolozsvári szakemberek ellátogattak hozzánk. Remélem, sikerül hagyományt teremtenünk ebből a kezdeményezésből.”

Borítókép: a szerző felvétele


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” Nagyenyedtől Szamosújvárig
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta az ipari szennyezést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ