Előrelépés a metropoliszi körgyűrű megvalósításában
Vissza

Előrelépés a metropoliszi körgyűrű megvalósításában

A Kolozsvári Tanács mai ülésén új egyezmény megkötését hagyták jóvá a tanácsosok, amelynek aláírója a Közúti infrastruktúrát Adminisztráló Országos Társaság (CNAIR), a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a gyalui, a szászfenesi és az apahidai polgármesteri hivatal lesz. Hasonló dokumentumot már 2017-ben is aláírtak, ám most új egyezmény vált szükségessé. Emil Boc elmondta: amióta a liberális kormány hatalomra került, felgyorsulni látszanak a metropoliszi körgyűrű előkészítési munkálatai.

„Az új kormány dinamikusabban állt hozzá a városi körgyűrűhöz, mint elődje. Hamarabb elkészült az új egyezmény szövege, gyorsabban átküldték, és a dolgok kimozdultak az eddigi helyzetből. Eddig sem mondhatom, hogy akadályoztak minket, inkább azt vettem észre, hogy lassabban valósította meg az országos hatóság a rá váró feladatokat. A körgyűrű megépítésére elnyert támogatást 2023. december 31-ig el kell költeni, és most minden remény megvan arra, hogy a kivitelezési versenytárgyalást időben lebonyolítják, a munkálatokat pedig befejezik. Az új egyezményre azért volt szükség, mert leszögeztük az útvonalat és a felek szerződéses kötelezettségeit. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal feladata az építkezési engedély kibocsátáshoz szükséges jóváhagyások, az országos szakhatóságé pedig az építkezési engedély megszerzése. Minden a kormánytól, a szállításügyi minisztériumtól és CNAIR-tól függ, mivel ők a támogatási szerződésben megjelölt szerződő felek – közölte Emil Boc.

Az aktualizált egyezményt el kell fogadnia az ügyben érintett összes helyi tanácsnak. A metropoliszi körgyűrű 48,8 kilométer hosszú és négy sávos lesz. A befektetés 150 millió euróba kerül, amit uniós forrásokból finanszíroznak. A körgyűrű Gyalu községtől kezdődik, elhalad Kolozsvár mellett, és keresztezi a Szentgyörgyhegyi/Munka út – Apahidai körgyűrűt. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az ...
Ötven perc bűvölet

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ