Elnökválasztás – Csoma Botond: Kolozs megyében az RMDSZ jelöltje több szavazatot kapott, mint 2014-ben
Vissza

Elnökválasztás – Csoma Botond: Kolozs megyében az RMDSZ jelöltje több szavazatot kapott, mint 2014-ben

„Jó kampányon vagyunk túl, amelynek során eljuttattuk az RMDSZ-államfőjelöltjének, Kelemen Hunornak az üzenetét a román és a magyar közösségnek. Több televíziós műsorban is közvetítettük ezt az üzenetet és tematizáltuk a tisztelet fogalmát” – jelentette ki Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke a hétfői kiértékelő sajtóértekezleten.

„Örülök, hogy Kelemen Hunor kampányában kiemelt szerepet kapott a környezetvédelem, mert ezt a valós problémát senki sem kerülheti meg, parlamenti szinten is foglalkozni kívánunk a környezetvédelmi kérdéssel. A kampány során újra bebizonyítottuk, hogy az RMDSZ nem csak a magyar közösség problémáival foglalkozik, hanem releváns üzeneteket fogalmaz meg olyan fontos, valamennyiünket érintő témában, mint a környezetvédelem” – fogalmazott.

Megtudtuk: idén az RMDSZ jobban szerepelt Kolozs megyében, mint a 2014-es elnökválasztáskor. 2014-ben 24830 szavazatot kapott a szövetség – ebből 11693-at Kolozsváron és 13137-et a megye további településein. Most pedig 27832-en szavaztak az RMDSZ-re: Kolozsváron 13607-en, míg vidéken 14225-ön. A Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT) hamarosan összeül, és eldönti, kit támogat az RMDSZ az elnökválasztás második fordulójában november 24-ei második.

Csoma Botond elmondta, mint eddig is, most is létezett átszavazás – magyarok román pártok jelöltjeire szavaztak –, de hogy milyen mértékben, arról még nincsenek konkrét számadatok.

A megyében a pótlistán 74768-an szavaztak.

– Az RMDSZ-re leadott szavazatok számának növekedése a jó kampány eredménye. A Kolozs megyei magyarok megértették, hogy hallatniuk kell a hangjukat, azaz az erdélyi magyar közösség nem engedheti meg magának, hogy ne fejtse ki politikai véleményét. Ez a kampány jó felkészülés volt a 2020-as évre, amikor két választáson kell megméretkeznünk – tette hozzá Csoma Botond.

Antal Géza ügyvezető elnök elmondta: az idei államfő-választási kampány során 15000 újságot, 25000 levelet jutattak el a választókhoz, 18000 háztartásban osztották szét Kelemen Hunor választási üzenetét, 8600 kolozsvári magyar embert telefonon is felhívtak. A megyében Szászfenes, Tordaszentlászló, Erdőfelek, Kisbács, Körösfő, Magyarszovát községek hoztak jóval több szavazatot az RMDSZ jelöltjének. Hangsúlyozta: Kolozs megye országos viszonylatban is jól szerepelt, hiszen abszolút számban is több szavazatot kapott az RMDSZ, mint 2014-ben.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Baleset a Béke téren
Ravi Shankar, „India nemzeti kincse” ...
Motoros futárok segítségét is lehet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ