Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Vissza

Elmaradhatnak a félévi dolgozatok

Nem biztos, hogy az iskolásoknak meg kell írniuk a félévi dolgozataikat – közölte a Hotnews.ro. A tanügyminisztérium most mérlegeli a félévi dolgozatok megíratásának módját, hogy minden tanuló, az oktatás módjától függetlenül, egyforma bánásmódban részesüljön – nyilatkozta Luminița Barcari oktatási államtitkár. Hasonló álláspontot fogalmazott meg korábban Monica Anisie tanügyminiszter is.

„Vizsgáljuk a félévi dolgozatok lebonyolításának lehetőségét. A tanév elkezdése előtt a szakszervezetekkel, a szülők és tanulók szövetségeivel egyeztetve hoztunk egy erre vonatkozó döntést. Ha a járványügyi helyzet megköveteli, akkor más intézkedéseket  foganatosítunk” –közölte a tanügyminiszter. 

Luminița Barcari oktatási államtitkár leszögezte: nem tehetnek különbséget a diákok között, hogy csak azok írják meg a félévi dolgozatokat, akik a zöld forgatókönyv szerint tanulnak, míg az online oktatásban résztvevők ezt ne tegyék meg. Az államtitkár szerint várhatóan azok, akik nap, mint nap iskolába járnak, megírják a félévi dolgozatokat. A sárga forgatókönyv esetén erre akkor kerül sor, amikor a tanulók az iskolában vannak, de a feladattípus nem változhat. A csak digitális oktatásban részesülő gyermekek a tantárgynak megfelelő tételeket oldanak meg, például román nyelv és irodalomból esszét írhatnak, és a dolgozatot méltányos időn belül el kell juttatniuk a tanárhoz.  Az államtitkár megígérte: a témában tanácskoznak a szakszervezetekkel, a szülőkkel és a tanulókkal, és csak ezt követően döntenek. 

Az oktatási miniszter szerint országszerte 10 254 tanintézetben folyik a zöld forgatókönyvnek megfelelő oktatás, 4902 tanintézet a sárga és 2500 tanintézet a vörös forgatkönyv szerint működik. A három ezrelékes fertőzöttségi arány elérése miatt Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron és Aradon távoktatás zajlik.

Kép: Illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...
Hamilton nyert, Grosjean rémes ...
Ó, jöjj, Napkelet, Szent Virradat; ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ