Elkezdik az oltást a Moderna vakcinájával is
Vissza

Elkezdik az oltást a Moderna vakcinájával is

Február 1-én elkezdődik az oltás Romániában a Moderna vakcinájával, amely esetében 28 nap után kell beadni az emlékeztető oltást – közölte szerda este a koronavírus elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV). Január 15-től csütörtök reggel 9 óráig az oltáskampány második szakaszában az erre jogosultak közül 908 092 személy kért előjegyzést.

A CNCAV ugyanakkor emlékeztetett, hogy a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó és a január 28-a és február 11-e közötti időszakra előjegyzéssel rendelkező személyek újabb időpontot kapnak az oltásra. Őket már a Moderna vakcinájával oltják be, így az emlékeztető oltást csak 28 nap múlva kell megkapniuk.

A tájékoztatás szerint 35 304 személy van ebben a helyzetben, az új oltási időpontot az előjegyzési platformon szabják meg az eredeti időpontfoglalások sorrendjében.
Az érintetteket telefonos üzenetben és e-mailben is értesítik majd az új időpontokról – jegyzi meg a CNCAV. A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozókat leszámítva, a többi személy számára a megszabottaknak megfelelően folytatódik az oltás – áll még a tájékoztatásban. 

Január 15-től csütörtök reggel 9 óráig a koronavírus elleni vakcinára a kampány második szakaszában erre jogosultak közül 908 092 személy kért előjegyzést a programare.vaccinare-covid.gov.ro platformon – közölte a CNCAV. A közlemény szerint a 908 092 személy közül 368 584-en 65 éven felüliek, 209 393-an krónikus betegek, 330 115-en pedig kulcsfontosságú ágazatokban dolgoznak. A platformon előjegyzést kérők közül 364 301 személy egyénileg tette ezt meg, 167 024-en orvos közvetítésével, 103 632-en telefonon az erre a célra létrehozott hívóközponton keresztül, 273 135 személyt pedig a munkáltatója regisztrált. 

Azzal kapcsolatban, hogy megkaphatja-e az oltás második adagját az, aki az első dózis után esetleg megfertőződött, Dr. Valeriu Gheorghiţă kijelentette: az illetőnek meg kell gyógyulnia azelőtt, hogy megkapná az emlékeztető oltást. A CNCAV vezetője szerint, ha valaki megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját, és ezt követően fertőződik meg, előbb meg kell várnia a teljes gyógyulást, és csak azt követően kaphatja meg az emlékeztető oltást. Amennyiben a gyógyulás elhúzódik, és az első és a második dózis beadása között 42 napnál hosszabb idő telik el, az immunizálási folyamatot újra kell kezdeni az első adaggal – magyarázta az orvos.

Hozzátette: az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központja (CDC) azonban úgy véli, hogy ebben az esetben is csak az emlékeztető oltást kell beadni. Gheorghiţă elmondta: kikérték a véleményét az oltást kifejlesztő Pfizer-BioNTech cégnek is, és annak függvényében módosítják majd esetleg az álláspontjukat.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Országos szintű lakhatási stratégiára ...
Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ