Elhunyt I. Mihály román király
Vissza

Elhunyt I. Mihály román király

Ma 13 órakor 96 éves korában elhunyt I. Mihály román király. A volt uralkodót Svájcban, aubonne-i otthonában érte a halál. A királyi ház egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy I. Mihály súlyos betegségben szenved, és végleg visszavonul a közélettől. Lányát, Margit "trónörökös hercegnőt" bízta meg, hogy a "korona őreként" képviselje a román királyi családot.

Ő az utolsó olyan személyiség, aki a második világháború idején államfő volt. Mihály király, utoljára 2014 októberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt. Bár korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvend idehaza, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia: gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a kétezres években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

A román uralkodókat eddig a Curtea de Argesen (Argyasudvarhely) épült 16. századi kolostorban helyezték örök nyugalomra, itt azonban nincs már hely újabb kripták kialakítására, ezért 2009-ben egy új királyi kápolnát építettek a régi templom szomszédságában. Mihály tavaly elhunyt feleségét, Anna volt királynét már itt temették el.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Grendel Lajos író
"Kapzsisági illetéket" vet ki ...
Johannis bejelentette, hogy ezentúl ő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • „Minél több házból esténként világosság ...
  • Életműdíj, gumicukorból
  • Centenárium más szemszögből
  • Búcsú doktor Lőwy Károlytól
  • A lélekről beszélgettünk...