Elhunyt I. Mihály román király
Vissza

Elhunyt I. Mihály román király

Ma 13 órakor 96 éves korában elhunyt I. Mihály román király. A volt uralkodót Svájcban, aubonne-i otthonában érte a halál. A királyi ház egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy I. Mihály súlyos betegségben szenved, és végleg visszavonul a közélettől. Lányát, Margit "trónörökös hercegnőt" bízta meg, hogy a "korona őreként" képviselje a román királyi családot.

Ő az utolsó olyan személyiség, aki a második világháború idején államfő volt. Mihály király, utoljára 2014 októberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt. Bár korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvend idehaza, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia: gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a kétezres években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

A román uralkodókat eddig a Curtea de Argesen (Argyasudvarhely) épült 16. századi kolostorban helyezték örök nyugalomra, itt azonban nincs már hely újabb kripták kialakítására, ezért 2009-ben egy új királyi kápolnát építettek a régi templom szomszédságában. Mihály tavaly elhunyt feleségét, Anna volt királynét már itt temették el.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Felelősséget vállalt a kormány a ...
Szili Katalin:a Sapientia mindig tudta, ...
Szüreti bál szilvalekvárfőzéssel ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ