Nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány december 14, 15, 16-át

Nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány december 14, 15, 16-át
Nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány december 14, 15 és 16-át – jelentette be Mihai Tudose kormányfő a kabinet mai ülését követően.

Ebben az időszakban a központi és helyi állami intézményeken félárbócra eresztik a román zászlót. Ugyanez a szabály érvényes a pártok, szakszervezetek, oktatási és kulturális intézmények, román külképviseletek, határátkelők, repülőterek, kikötők, vasútállomások, illetve a román felségjel alatt közlekedő hajók esetében is, valamint azokra a magánszemélyekre, akiknek román zászló lobog házuk homlokzatán. Az állami tévé- és rádióadók, kulturális intézmények az alkalomhoz igazítják műsoraikat mellőzve a szórakoztató programokat. Elhalaszthatnak különböző sporteseményeket, hangversenyeket, más előadásokat. Legutóbb tavaly augusztus 13-án rendeltek el nemzeti gyászt Romániában, amikor Anna királynét, a volt uralkodó feleségét kísérték utolsó útjára.


Ugyancsak ma közölte a királyi ház a temetési szertartás részleteit. Mihály király földi maradványait szállító repülőgép december 13-án, szerdán 11 órakor száll le az Otopeni repülőtéren, ahol jelen lesz Margit hercegnő, a királyi ház vezetője és a román korona őrzője, a királyi család többi tagja, valamint az állami intézmények és az ortodox egyház képviselői. Innen autóval a sinaiai Peleș-kastélyhoz szállítják a koporsót, majd a kastély dísztermében ravatalozzák fel. Ezt követően a bukaresti királyi palotába szállítják a koporsót, és a trónteremben ravatalozzák fel, ahol a nagyközönség is leróhatja kegyeletét, erre szerdán 21 órától éjfélig, valamint csütörtökön és pénteken 8 és 22 óra között lesz lehetőség. December 16-án, szombaton 10 óra 30 perctől rövid egyházi szertartásra kerül sor a trónteremben, majd 10 óra 55 perckor egyházi és katonai ceremóniát tartanak a királyi palota előtti téren. Végül a koporsót a pátriárkátus székesegyházába viszik, ahol a temetési szertartás zajlik majd. Innen Curtea de Argeșre (Argyasudvarhelyre) szállítják, és a királyi temetkezési helyül szolgáló új ortodox székesegyházban helyezik örök nyugalomra Mihály királyt.