Elhalasztotta a képviselőház a szülők „kényszerszabadságára” vonatkozó törvénytervezet elfogadását (FRISSÍTVE)
És ki vigyáz a gyerekekre?
És ki vigyáz a gyerekekre?
Vissza

Elhalasztotta a képviselőház a szülők „kényszerszabadságára” vonatkozó törvénytervezet elfogadását (FRISSÍTVE)

Visszaküldték ma a képviselőház munkaügyi bizottságába azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a 12 évnél kisebb gyermekek szülei közül az egyiknek fizetett szabadság jár azokra a napokra, amikor a tanintézményekben kényszerszünetet hirdetnek meg.

Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő lapunknak elmondta: megoszlanak a vélemények a kezdeményezésről, elsősorban a munkaadók kifogásolják ezt, mivel a munkakiesést saját költségvetéséből kell a cégeknek fedezni, az állam nem téríti meg, mint a betegszabadságok esetében. (Ezt is rendszerint két év késéssel teszi – szerk. megj.) A tervezet szövege bizonyos pontokban nem fogalmaz egyértelműen, ennek tisztázása következik a ma délutáni szakbizottsági ülésen. A képviselő, aki maga is tagja a szakbizottságnak, nem tartja valószínűnek, hogy a plénumba még ma visszakerül a tervezet szavazásra, erre vélhetően jövő héten kerül sor.

A tervezet elfogadása azért is vált sürgőssé, mert hétfő este Ludovic Orban ügyvezető miniszterelnök bejelentette: a koronavírus- fertőzés terjedését megakadályozandó szünetelni fog a tanítás az iskolákban és óvodákban március 11-22 között. (Egyelőre…)

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter a munkaidő-beosztás rugalmasabbá tételét javasolja azon szülők esetében, akiknek nincs akire hagyniuk gyerekeiket.

Marcel Vela belügyminiszter is bejelentette: körleveleket küldtek valamennyi állami és magán intézménynek, felkérve ezeket, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy az alkalmazásukban álló személyek egy része otthonról dolgozzon.  

A törvénytervezetet szociáldemokrata és ALDE-s képviselők terjesztették elő tavaly júliusban, a szenátus a kezdeményezést már megszavazta.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói csütörtökön sürgősségi eljárással meg fogják szavazni a törvénytervezetet, amely értelmében a munkavállaló szülő szabadságot vehet ki, hogy otthon maradhasson gyerekével, ha az iskolában kényszerszünet van, jelentette be kedden Marcel Ciolacu, az alakulat vezetője Facebook-bejegyzésében. „A jogszabálytervezethez benyújtottunk egy módosító javaslatot is, amely előírja, hogy ezeket a szabadnapokat a cégektől beszedett adók és illetékek összegéből fizessék” - hangsúlyozza Ciolacu.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Orbán: Magyarország nem enged be nem ...
Iohannis: minden lehetőséget ki kell ...
Újból megnyílt az auschwitzi múzeum

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ