Elfogadták Kolozsvár költségvetését, húszmillió euróval kevesebb jut idén
A Kolozsvári Magyar Napokra 530 ezer lejt utalnak ki
A Kolozsvári Magyar Napokra 530 ezer lejt utalnak ki
Vissza

Elfogadták Kolozsvár költségvetését, húszmillió euróval kevesebb jut idén

Elfogadták ma a városi tanácsosok Kolozsvár 2019-es költségvetését, miután a polgármester több mint fél órán át ismertette a költségvetés főbb elemeit.

A szociáldemokrata párti (PSD) tanácsosok jó része hiányzott, a jelenlevők pedig a költségvetés ellen szavaztak, de ez sem gátolta a költségvetési tervezet jóváhagyását. Az ülésen jelen volt Emanuel Ungureanu USR-s (Mentsétek meg Romániát Szövetség) képviselő is, ám a polgármester és a képviselő mindvégig civilizált hangnemben cseréltek véleményt. Ugyancsak ma osztották ki a sporttal és kultúrával foglalkozó civil szervezeteknek a városházi támogatást. A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek 530 ezer lejt szavaztak meg a tízedik magyar napos rendezvénysorozat lebonyolítására. Az ülés elején Emil Boc polgármester bejelentette: tegnaptól kezdődően a városi tanács üléseit jeltolmács „fordítja” a hallássérültek számára.

A város 2019-es költségvetésére vonatkozó határozattervezet volt az első napirendi pont, amit tegnap megvitattak a városi tanácsosok. Emil Boc több mint harminc percen át ismertette az idei költségvetés főbb elemeit, megnyugtatva a tanácsosokat, hogy a 326 millió eurós költségvetésből sok mindent fognak megvalósítani.

Boc az életminőség javítására törekszikA polgármester szerint az önkormányzat továbbra is az életminőség javítására törekszik, ugyanakkor jelentős összeget szán az oktatásra, egészségügyre, a városi infrastruktúra javítására és a digitalizáció kiterjesztésére. Ez utóbbinak megfelelően a polgármesteri hivatal által bonyolított ügyintézés jó része elektronikusan zajlik, ami által időt és energiát spórolhat a lakosság. Megtudtuk: a polgármesteri hivatal rendelkezik anyagi forrásokkal, hogy kárpótlást fizessen a város keleti részén megépítendő park létesítéséhez szükséges telek-kisajátítások károsultjainak. Boc megígérte: az év második felében minden kolozsvári tanintézményben süllyesztett hulladéktárolót helyeznek el a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében.

Továbbra is biztosítják a feltételeket teljesítő iskolásoknak a havi ösztöndíjat, ingyenes közszállítási bérletet adnak a nyugdíjasoknak, iskolásoknak. Boc azt szeretné, hogy a pár éve bevezetett lakbér-támogatást két év után is folyósíthassák az erre jogosultaknak, ám ehhez törvénymódosításra van szükség.

Több iskolát és óvodát újítanak fel, de kevesebb a pénzA befektetésekre vonatkozólag idén is több iskolát és óvodát újítanak fel, folytatódik a bölcsődeépítés a Donáth és a Grigore Alexandrescu utcában, valamint a Ghimesului utcai szociális lakások építése is. Négy parkolóház munkálatai már elkezdődtek: a Kalányos/Primaverii utca 8 és 20 szám alatt, a Mogosoaia és a Kőkert/Hasdeu utcában. A Gyár utcai és a volt porcelángyár melletti híd befejezése idénre várható, míg a Garibaldi híd esetében a határidő 2020.

– Rossz híreim is vannak: a város húszmillió euróval kevesebb pénzből gazdálkodhat. Egyrészt a fogyatékkal élő személyek támogatóinak járó juttatást teljes mértékben az önkormányzatnak kell fedeznie, másrészt pedig az építkezésben megnövelt bérek miatt több millió eurós többletköltséggel kell számolnunk – számolt be a polgármester, aki szerint a szociáldemokrata kormány által életbe léptetett adóügyi módosítások miatt a városnak 36 millió euróval kevesebb összeg jutott 2018-ban, illetve jut 2019-ben.

Az iskolai ösztöndíjakra 12 millió lejt fordítanak idén, egészségügyre pedig 159 millió lejt. Ami az uniós alapok lehívását illeti, Kolozsvár jelenleg 19 leszerződtetett pályázattal rendelkezik (115 millió euró értékben), 24 pályázat elbírálás alatt van 8116 millió euró értékben), további hat pályázat dokumentációját pedig most állítják össze (205 millió euró értékben).

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője azt nehezményezte, hogy a kórházak udvarai siralmas állapotban vannak. Emil Boc erre azt válaszolta, hogy a kórházudvarok nem képezik a polgármesteri hivatal tulajdonát, ezért az önkormányzatnak nincs törvényes lehetősége arra, hogy az udvarokat helyreállítsa. Felmerült még az is, hogy a Véradó Központ nem rendelkezik villanyáram előállításához szükséges generátorral, egy esetleges áramszünet pedig fatális következményekkel járhat az ott elraktározott vér tárolását illetően. A polgármester erre is azt válaszolta, hogy szívesen utalna ki 50 ezer eurót a generátorra, de mivel a központ nem az önkormányzat tulajdona, erre sincs lehetőség. A helyzet megoldása törvénymódosítást feltételezne, ami lehetővé tenné, hogy az egészségügyi intézményeket más forrásból is fejleszthessék. Végül húsz igen és két ellenszavazattal megszavazták a tanácsosok a költségvetést.

Megtudtuk továbbá: a május 26-i EP-választások miatt a városnapokra, amelyekre 950 lejt utal ki a polgármester hivatal, szeptember végén kerül sor.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Levéltári kálváriák
Járványok és a történelem
Tanügyminiszter: nem lesznek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ