Elfogadták a metró megvalósíthatósági tanulmányát
Vissza

Elfogadták a metró megvalósíthatósági tanulmányát

Maratoni hosszúságú rendkívüli tanácsülésen fogadták el tegnap 24 igen és két ellenszavazattal a kolozsvári metró megvalósíthatósági tanulmányát. Ez azt jelenti, hogy eddig sikerült betartani az erre megszabott határidőt, és a most jóváhagyott dokumentumot decemberben eljuttathatják a szállításügyi minisztériumba, hogy az továbbíthassa egy minisztériumközi szakbizottsághoz. Ha ez a bizottság jóváhagyja a megvalósíthatósági tanulmányt, akkor a kormány kibocsáthatja az erre vonatkozó kormányrendeletet. Ez utóbbira azért van szükség, mert a metró építési költségeinek kétharmadát a szállításügyi minisztérium fedezi. A több mint három és fél órás tanácsülésen mind a hozzászóló lakosok, mind a tanácsosok számtalan kérdést tettek fel a megvalósíthatósági tanulmányt kidolgozó cégtársulás képviselőjének, Ionel Opreának, aki igyekezett minden felmerülő kérdést tisztességesen megválaszolni.

Hosszas vita után fogadták el a kolozsvári tanácsosok a kolozsvári metró megvalósíthatósági tanulmányát tegnap, miután a szászfenesi önkormányzat is megszavazta a dokumentumot. A tanácsülés elején Emil Boc rámutatott: a metróépítés ötlete nem új, már a 2000-es évek elején a Szociáldemokrata Párt Kolozs megyei szervezete aláírásokat gyűjtött a metróépítés támogatása érdekében. 2017-től a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal pedig komolyan elkezdett foglalkozni a kérdéssel. Boc azt elismerte: eddig egyetlen metró megépítése sem volt anyagilag jövedelmező, és a kormánytól kell majd a metró működtetéséhez támogatást szerezni.

A tervezésért felelős cégtársulás – SWS Engineering, a S.P.A. Systra és a Metrans Engineering Kft. – képviselője, Ionel Oprea is szót kapott a megvalósíthatósági tanulmány  bemutatására. A szakember először ismertette a metró megállóit Szászfenestől kezdődően Kolozsvár keleti határáig. A 20 kilométer hosszúságú metróvonal megépítése kétmilliárd euróba kerül, a megvalósításra 128 hónap áll rendelkezésre. A tényleges munkálatok 2023-ban kezdődhetnek el, 2026-ra pedig néhány megálló már működőképes lenne. Ebből az előzetes tervek 18 hónapot, a versenytárgyalás megszervezése 14 hónapot, míg a kivitelezés 96 hónapot tartana. A projekt határidejének betartásával a teljes metróvonal a 2030 végére készülne el. A metróvonal megépítése 300 ezer magántulajdonban álló terület kisajátítását, és több belvárosi épületet lebontását feltételezi – sorolta Oprea.

Răzvan Radu az első hozzászóló arra figyelmeztetett, hogy a metróépítés miatti fúrások károsíthatják a közelben álló többemeletes tömbházakat. Zürichet hozta fel példának, ahol végül lemondtak metróvonal építéséről, és villamossal oldották meg a közszállítási gondokat. A második hozzászóló a Mócok úti lebontásra ítélt épületek tulajdonosai nevében beszélt, és arról próbálta meggyőzni a tervezőt, hogy a Mócok/Motilor és a Fadrusz János/Eminescu utca sarkán álló épületeket ne bontsák le, mert húsz család vesztené el lakhatását. A harmadik hozzászóló azzal vádolta az önkormányzatot, hogy az nem akarja láttatni a metróépítés hátrányait, amire nincs is szüksége az elöregedő városnak. Válaszában a polgármester kifejtette: mivel őt a lakosok többsége megválasztotta, ezért van legitimitása, a metróépítés pedig szakvéleményen alapuló demokratikus lépés.

A vitában főként az USR-s és a szociáldemokrata tanácsosok szólaltak fel. Aggodalmukat fejezték ki a megvalósításhoz szükséges kétmilliárd eurós befektetés finanszírozási forrásai, és a kisajátítások lebonyolítására rendelkezésre álló idő rövidsége miatt. Arra is keresték a választ, hogy mi lesz majd, ha a belvárosban a metróépítés, pontosabban az ásások és a fúrások miatt nehézkessé válik a tömegközlekedés. Úgy vélték, felmerülhet az is, hogy a kétmilliárd euró sem lesz elég a metró megépítéséhez, és előre nem látható okok miatt többletköltségeket kell fedezni. Az egyik USR-s tanácsos pedig ahhoz ragaszkodott, hogy a továbbiakban minden tanácsülésen tájékoztassák a városi testületet a metróvonalra vonatkozó munkálatokról.

A fenti kérdésekre válaszolva a tervező cégtársulás munkatársa elmondta: a legnagyobb bajt az jelentené, ha a munkálatok kifizetésében késedelem állna be. Ám mivel a munkálatok nagy részét a szállításügyi minisztérium fedezi, amely felvállalta ezeket a költségeket, ezért nem valószínű, hogy a kifizetést illetően gondok adódnának. Ami a többletköltségeket illeti, ezek nem haladhatják meg a tíz százalékot, ami elfogadható arány. A megvalósíthatósági előtanulmány és a megvalósíthatósági tanulmány közötti árkülönbséget az indokolja, hogy az első dokumentum rövidebb, 14 kilométer hosszúságú metróvonal építésére vonatkozott, míg az újabb dokumentum egy 21 kilométer hosszúságú metróvonal terveit tartalmazza. Megnyugtatott, hogy a fúrásokat korszerű berendezésekkel végzik, és speciális berendezést használnak a belvárosban, a műemléképületek védelme érdekében.

A metróvonal Szászfenest köti össze a Szentgyörgyhegyi/Muncii út végével a Főtér, illetve a Hóstát/Mărăşti tér érintésével. A metróvonal Szászfenesen 6,3 kilométer, Kolozsváron 14,7 kilométer hosszú lesz. A 19 megálló és a depó Szászfenesen a Şesului de Sus utcában, a Teilor utcában, az Eroilor utca környékén, az Abatorului utcában, a szászfenesi kaszárnyánál, a megépítendő Regionális Sürgősségi Kórháznál és a Răzoare utcánál, majd Kolozsvár területén a Szent János úton, a Kalányos/Primăverii utcában, a Monostor úton, a Mócok/Motilor útján, az Unió/Memorandumului utcában, a Főtéren, a Magyar utcában/B-dul 21 decembrie 1989, a Bocskai/Avram Iancu téren, ismét a Magyar utcában, a Hóstát/Mărăşti téren, a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu úton, a Bodza-szoros/Beiuşului utcában, a Szentgyörgyhegyi/Muncii sugárúton, és a Szopori úton épül meg. A metrószerelvények 3 vagonnal közlekednének minden 90 másodpercben, így óránként maximum 21600 személyt szállíthatnának. A Mărăşti tér után a metróvonal kettéágazik, egyik ága a Szentgyörgyhegyi út, másik ága pedig Szopor felé tart.

A projektet a nagy infrastrukturális beruházások program, a szállítási operatív program és az országos helyreállítási terv révén EU-s forrásokból, a szállításügyi tárcától származó kormányzati forrásokból, illetve Szászfenes és Kolozsvár önkormányzatok saját forrásaikból finanszírozzák.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ