Elfogadták a következő tanév beiskolázási keretszámait
A kolozsvári villanyszerelő-képzés is szakemberhiányt pótol
A kolozsvári villanyszerelő-képzés is szakemberhiányt pótol
Vissza

Elfogadták a következő tanév beiskolázási keretszámait

Legutóbbi ülésén jóváhagyta a kormány a 2019/2020-as tanévre vonatkozó beiskolázási keretszámokat. Ecaterina Andronescu tanügyminiszter szerint a 2019/2020-as tanév elméleti líceumos kilencedik osztályainak keretszáma megegyezik az elmúlt tanév líceumi kilencedik osztályaiban betöltött helyek számával. Növelték azonban a szakiskolai helyek számát, a következő tanévben 60 ezer helyet hirdetnek meg szakiskolai osztályokban. A számok tükrében oktatási szakemberek sérelmezték, hogy lecsökkentették a líceumi kilencedik osztályok számát, és kétszeresére növelték a szakiskolai osztályokét. Ezzel pedig „eltiltják a gyerekeket a líceumi tanulástól”. Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint a megyében a magyar tagozaton ugyanannyi magyar elméleti líceumi kilencedik osztályt hirdettek meg, mint a 2018/2019-es tanévben, és a szakiskolai osztályok száma sem változott.

– A kilencedik osztályok keretszáma megegyezik az elmúlt tanévben a líceumok 9. osztályaiban betöltött helyek számával – jelentette ki Ecaterina Andronescu oktatási miniszter a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján, cáfolva ezzel a sajtóban megjelent információkat, amelyek szerint csökkennek a helyek a középiskolai oktatásban.

A beiskolázási keretszámokat az oktatási minisztérium javasolta a korábbi évek tapasztalatát és a megyei tanfelügyelőségek által igényelt helyeket figyelembe véve. A miniszter rámutatott: az elmúlt három tanévben sokkal több hely volt meghirdetve a líceum kilencedik osztályaiban, mint ahányat elfoglaltak. Így idén tulajdonképpen a tavaly betöltött helyek számához igazították a keretszámot. 

Növelték azonban a szakiskolai helyek számát (tavaly körülbelül 31 ezer helyet foglaltak el a tanulók), eleget téve ezzel a munkáltatók részéről érkező igényléseknek és a munkaerőpiac követelményeinek. A 2019–2020-as tanévre emiatt 60 ezer helyet hirdetnek meg a szakiskolai osztályokban.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes megnyugtatásképpen elmondta: Kolozs megyében nincsenek veszélyben az elméleti líceumok magyar kilencedik osztályai. – Ugyanannyi magyar tannyelvű kilencedik osztályt hagytak jóvá a 2019/2020-as tanévre, mint a 2018/2019-es tanévre. Nem változott a szakiskolai osztályok száma sem. Megmaradt a hatféle szakma a Református Kollégiumban, illetve a Szállításügyi Líceumban az autóbádogos-autószerelő osztály, Válaszúton pedig a mezőgazdasági szakosztály. Ezekhez még hozzáadódik a Báthory-líceumban működő nyomdaipari, a Brassai-líceumban működő turisztikai, illetve az Apáczai-líceumban működő közgazdasági osztály. A szakosztályok száma kis mértékben nőtt a román tagozaton tavalyhoz képest – tájékoztatott Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes.

Az oktatási tárca  közleménye szerint az elmúlt három tanévben átlagban 134 ezer tanuló kezdte el tanulmányait a líceumok kilencedik osztályaiban. Emiatt ezt vették alapul a 2019–2020-as tanév beiskolázási keretszám megállapításakor. 

A miniszter szerint a felsőoktatási keretszám megközelítőleg megegyezik a tavalyival, most néhány száz hellyel van több. E szerint 63 700 államilag támogatott helyet hirdetnek meg a 2019–2020-as tanévre az egyetemeken (tavaly ezek száma ­63,200 volt), 36 ezer helyet a mesteri képzésekre (tavaly közel 36 ezer volt), illetve háromezer helyet a doktori képzésekre, 4710 helyet pedig rezidensorvosi képzésre.

Egyes oktatási szakemberek szerint a jelenleg 175 463 nyolcadikos közül 40 ezernek „nem adják meg a lehetőséget, hogy líceumban folytassa tanulmányait, illetve „1200 kilencedik osztállyal lesz kevesebb, ami azt is jelenti, hogy 40 ezer tanulót arra kényszerítenek, hogy a szakiskolában tanuljon tovább”. Azt is kifogásolták, hogy a líceumi kilencedik osztályok számának csökkentését a tanügyminisztérium nem vitatta meg, hanem kormányhatározattal hagyatta jóvá.  Azt is hangoztatták, hogy a jelenleg működő szakiskolák, szakosztályok nem biztosítják a szakma elsajátításához szükséges feltételeket: a felszerelések elavultak, és gond van a szaktanárok biztosításával is.

A vitában megszólaltatott pszichológus szerint fel kell hagyni a szakoktatás lebecsülésével, hiszen előnnyel jár az, ha a fiatal teljes mértékben elsajátít egy szakmát, amelyben ma jelentős a szakemberhiány. Ugyanakkor, ha a gyermekek képességeit felmérnék, akkor konkrét szakmai tanácsban részesülnének, hogy az elméleti vagy a szakoktatásban érhetnek el sikereket. Ilyen hiányszakmaként tartják nyilván a gépkocsi-szerelőket, villanyszerelőket, cukrászokat, fodrászokat stb.

A nyolcadikosok szakaszzáró vizsgájának ütemterve:

Június 3–7.: A nyolcadik osztályt végzettek beiratkozása a vizsgára.

Június 18.: román írásbeli

Június 20.: matematika írásbeli

Június 21: magyar nyelv írásbeli

Június 25.: az eredmények kifüggesztése, az óvások iktatása

Június 29-e: a végső eredmények kifüggesztése

Július 3–7. között a tanulók kitöltik a beiratkozási lapot

Július 12-e: a tanulók számítógépes elosztása a kilencedik osztályban

Július 15–18.: beiratkozás a líceumok kilencedik osztályaiba. 

A szakiskolákba való bejutás ütemterve:

Június 24–26.: beiratkozás

Június 27–28.: az előzetes vizsgák lebonyolítása, ahol szükség van

Június 28.: az előzetes vizsgák eredményeinek kifüggesztése

Június 28.– július 1.: az előzetes vizsgán elutasított jelentkezők beíratása azon szakiskolákba, ahol vannak betöltetlen helyek

Július 1-je: az esetleges újabb vizsga megszervezésére vonatkozó információk közlése

Július 2–3.: Az újabb felvételi vizsga lebonyolítása

Július 4.: Az újabb felvételi vizsga eredményeinek kifüggesztése

Július 8–12.: A beiratkozás lebonyolítása

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trump nagy sikernek tartja a szíriai ...
Domokos Miklós: „Kinevettük a rettegett ...
Idősbarát programsorozat Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ