Elfogadta a nyugdíjtörvényt a képviselőház
Vissza

Elfogadta a nyugdíjtörvényt a képviselőház

Elfogadta döntő házként ma a képviselőház az egységes nyugdíjrendszer törvényét. A jogszabály mellett 193, ellene egy képviselő voksolt, 14-en tartózkodtak. A keddi, cikkelyenkénti vitán a plénum az RMDSZ módosító javaslatát is megszavazta, és ismét befoglalták a nyugdíjas meghatározásába azokat a súlyos testi fogyatékkal élő személyeket, akik legalább a kötelező minimális járulék egyharmadát befizették. A munkaügyi bizottság által elfogadott, majd visszautasított módosító javaslat 215 támogató szavazatot kapott a plénumban.

Az elfogadott változat szerint, „nyugdíjas az a személy, aki jogosult a jelen törvény által szabályozott nyugdíjak valamelyikére, és legalább 15 évig fizette a nyugdíjjárulékot, illetve azon súlyos testi fogyatékkal élő személyek, akik teljesítették a minimális járulékfizetési időszak legalább egyharmadát”. A tervezet egy másik előírása szerint azok, akik tíz évnél rövidebb ideig fizettek nyugdíjjárulékot, választhatnak a nyugdíj és a szociális juttatás között. Akik tíz évnél több, de 15 évnél kevesebb ideig fizették a hozzájárulást, azoknak a minimális nyugdíját az országos bruttó minimálbér 40 százalékában határozzák meg, amelyhez hozzáadják az országos bruttó minimálbér 1 százalékát minden további járulékfizetős év után, a 11. évvel kezdődően és a 14. évvel bezáróan.

A képviselők úgy döntöttek, csökkentik a kötelező járulékfizetés időszakát a gyerekeket örökbefogadó nők esetében is, és korkedvezményt adnak azoknak, akik három gyereknél többet neveltek fel.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ