Élénk érdeklődés, rengeteg ajánlat a kolozsvári állásbörzén
A rendőrség és a katonaság is toborozta a jelentkezőket
A rendőrség és a katonaság is toborozta a jelentkezőket
Vissza

Élénk érdeklődés, rengeteg ajánlat a kolozsvári állásbörzén

Élénk érdeklődést tapasztaltunk a tegnap kezdődött Cluj Global állásbörzén, amelyre ma is várják az érdeklődőket a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által felépített új sportcsarnokban. Tíznél több szakterület, rengeteg cég, kedves fiatal szakemberek állnak az álláskeresők rendelkezésére. Ottjártunkkor minden standnál legalább négy-öt fiatal sorakozott, akik figyelmesen hallgatták a munkáltatók képviselőinek tájékoztatását a betöltendő állásokról. Általában nagy, több száz alkalmazottat foglalkoztató, ismert cégek hirdetnek állásokat közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező személyeknek egyaránt. A cégek képviselői között nagyon sok volt a fiatal, feltételezhetően középvezetői tisztséget betöltő személy. Az álláskeresők kényelmesen bejárhatták a nagy teret, elidőzhettek az őket érdeklő standoknál. Az állásbörzét maguk a cégek szervezték a megfelelő munkaerő megtalálása érdekében, ma 10–17 óra között még várják az álláskeresőket.

Tágas tér, végeláthatatlan standok, kellemes zene fogadta azokat az álláskeresőket vagy látogatókat, akik ellátogattak tegnap az új városi sportcsarnokban több mint 80 cég által megrendezett állásbörzére, a Cluj Globalra. A szakemberek szerint a cégek közel 5000 állást hirdetnek meg.   

A betöltésre kínált állások változatosak voltak: adminisztráció, közétkeztetés, könyvelés, különböző szerelések és mérnöki állások, termelés, humán erőforrás, webdesign, számítógépes tevékenység, marketing, ügyfélszolgálati munkakörbe várták a jelentkezőket. A munkaadók képviselői nagyon udvariasak voltak, nem várakoztatták az érdeklődőket, azonnal szóba elegyedek velük, szórólapokat osztogattak a betöltendő állásokról, de az érdeklődők akár helyben is benyújthatták önéletrajzukat. A munkaadók képviselői általában kitértek a bérezésre vonatkozó kérdések elől. Olyan ismert szófordulatokat használtak, mint a „vonzó bérezés, dinamikus csapat, karrierlehetőség”. Több cégnél is elismerték, hogy a termelési részlegen két vagy akár három váltásban dolgoznak a munkások. A felsőfokú végzettséget igénylő állásoknál az angol nyelvtudás fontosságát vagy akár kizárólagosságát hangsúlyozták. 

A cégek mellett például a kolozsvári Stefan Cicio-Pop Készenléti Rendőrség is várta azokat, akik érdeklődnek a rendőri pálya iránt. A Kolozs megyében székelő katonai egységek szintén olyan fiatalokat vártak, akik tisztek, altisztek akarnak lenni, és erre irányuló képzésen vennének részt. 

– Még nem döntöttem, melyik céghez nyújtom be az önéletrajzomat. Rengeteg a lehetőség, nem gondoltam, hogy ilyen sok cég hirdet állást. Tavaly érettségiztem, de eddig még nem találtam kedvemre való munkahelyet, de most komolyan foglalkoztat az elhelyezkedés – nyilatkozta lapunknak egy húsz év körüli lány. – Én már egyetemista vagyok, és részmunkaidőben szeretnék elhelyezkedni. Jól tudok angolul, ezért remélem, hogy találok valami jó állást – tette hozzá egy másik huszonéves lány. 

– Két érettségizett gyermekemnek érdeklődöm, milyen munkalehetőségeket kínálnak számukra. Mind a ketten leérettségiztek, az egyetemre nem jutottak be, és úgy gondoltuk, jó lenne, ha munkába állnának. Angolul jól beszélnek, és ha tényleg találnak olyan állást, ami a karrier szempontjából megfelelő, talán ott tovább képezhetik magukat – közölte egy középkorú hölgy. 

– Úgy tűnik, inkább fiatalok számára hirdették meg ezeket az állásokat. Beszélek ugyan angolul, de nem elég jól. Beadom pár céghez az önéletrajzomat, és reménykedem, hátha visszahívnak állásinterjúra – tudtuk meg egy idősebb férfitól. 

A tervek szerint az állásbörzén a Discover Yourself részlegen egy pszichológus teszteli az álláskeresőket, hogy kiderüljön, képességeik alapján melyik a számukra legmegfelelőbb állás. Tegnap délután több nagy magáncég tartott a résztvevőknek ingyenes tájékoztató-felkészítő előadást. Az állásbörzét szervező cégek partnerséget kötöttek az Electric Castle fesztivált szervezőkkel, hogy az állásbörzén önkénteseket toborozhassanak az idei fesztiválra. Sőt, a tombolán ingyenes bérletet is kisorsolnak a bonchidai Electric Castle-ra. Az állásbörze másik újdonsága a startup-okat, azaz kezdő vállalkozásokat tömörítő részleg. A startup vállalkozások ingyenesen vehettek részt a munkaerővásáron. A kétnapos állásbörzén IT-szakembereket kereső cégek és álláslehetőségek is vannak, ám április 19-én és 20-án kizárólag az IT-szektor munkaadói szerveznek munkaerővásárt. 

Közel ötezer munkaajánlat várja az álláskeresőket (Rohonyi D. Iván felvételei)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ