Elárvereznek egy Picasso-festményt, akár 55 millió dollárt is megadhatnak érte
Vissza

Elárvereznek egy Picasso-festményt, akár 55 millió dollárt is megadhatnak érte

Árverésre bocsátják New Yorkban Pablo Picasso egy monumentális női portréját, amelynek leütési ára elérheti az 55 millió dollárt is - írja az Artnet.com művészeti portál, amely szerint a kimagasló alkotás eladása a műkincspiac lábadozását jelezheti a zűrös tavalyi év után.

A Femme assise pres d'une fenetre (Marie-Thérese) című, 1,5 méterszer 1,14 méteres mű a festő szeretőjét és múzsáját, Marie-Thérese Waltert ábrázolja. A festmény vonzerejét növeli, hogy Picasso normandiai kastélyában készült 1932-ben, a festő úgynevezett „csodás évében”, amikor több mint 100 képet festett, közülük sokat Marie-Thérese-ről alvás vagy pihenés közben.

Az Artnet.com figyelemre méltónak találja, hogy egy ilyen nagy értékű műalkotás kerül piacra olyan időpontban, amikor a művészeti piac még csak kilábalóban van a tavalyi válságból. A múlt évben mintegy 25 százalékkal esett vissza a műalkotások kereskedelme, különösen az impresszionista és a modern művek szektorában, ahol 41 százalékkal zuhant a 10 millió dollárnál értékesebbre becsült alkotások adásvétele.

A művészeti portál szerint a Christie's május 11-i aukcióján a Picasso-vászon leütési ára jó eséllyel meghaladja bármely más Picasso-műét, amely 2020 folyamán került piacra. Nemrég a Sotheby's is bejelentette egy 50 millió dollárra becsült Basquiat-mű árverését, e két esemény együtt pedig a műkincspiacba vetett bizalom visszatérését jelezheti az Artnet szerint.

(Borítóképen az árverésre kerülő festmény. Fotót készítette: Anthony Devlin)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ