EKE-közgyűlés 6812 m-es csúcshódítással
Vissza

EKE-közgyűlés 6812 m-es csúcshódítással

Idei első közgyűlését tartotta meg január 3-án az EKE – Kolozsvár 1891, amelynek végén Darabont Eduárd hegymászó számolt be sikeres Himalája-expedíciójáról..

A János Zsigmond Unitárius Kollégium fizikumában megtartott találkozó napirendjén előbb a hivatalos ügyek kerültek terítékre, így a 2017-es teljesítménytúra-sorozatról készült pénzügyi-szervezési jelentés bemutatása után néhány belső szervezési ügy megtárgyalása következett, majd a február 14-én 18 órától, szintén a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban esedékes EKE-tisztújító közgyűlés előkészületeiről esett szó. Az EKE vezetősége szeretné, ha a februári közgyűléssel kapcsolatos információk minden taghoz eljutnának, ezért, mint elhangzott, az eseményt az egyesület honlapján és Facebook-oldalán, és nem utolsósorban a Szabadság hasábjain is kellőképpen meg fogják hirdetni.

A folytatásban az egybegyűltek megtekintették Mezei Elemér képes-zenés bemutatóját az EKE decemberi túráiról, amely a közgyűlést zárta, ám a rendezvénynek korántsem volt ezzel vége, hiszen az est fénypontjaként a nagyszámú, a fizikumot zsúfolásig megtöltő közönség Darabont Eduárd hegymászó vetítettképes előadását tekinthette meg az Ama Dablam csúcs meghódításáról.

A beszámolót Balázs Bence, a Szabadság főszerkesztő-helyettese vezette fel, aki elsőként adott hírt a kolozsvári hegymászó csúcshódításáról az erdélyi magyar sajtóban. Mint visszaemlékezett, Darabont Eduárdot még valamikor a ’90-es évek végén ismerte meg, amikoris az EMKE Honismereti Körének tagjaiként sok kiránduláson vettek részt közösen. A szimpatikus, belevaló sráccal aztán jó ideig nem találkoztak, legfeljebb néha összefutottak a Kolozsvári Magyar Napokon, de az eltelt évek során Eduárd mit sem változott, hiszen amikor tavaly szeptemberben, majd novemberben – a csúcshódításra indulás előtt, illetve után elbeszélgettek –, szavaiból a hegyek iránti szeretet, a hegymászás népszerűsítése sugárzott, és korántsem saját magát helyezte a középpontba.

A folytatásban Darabont Eduárd rövid „földrajzlecke” után expedíciójáról mesélt, miközben a kivetítő vásznon az általa készített fotókból összeállt montázs képsorai pörögtek. A Himalájával és környékével, az ott élő emberekkel, nem utolsó sorban a fantasztikus hegycsúcsokkal, saját kalandjaival ismertette meg a közönséget, amely végül nagy tapssal gratulált az Ama Dablam 6812 m-es csúcsának meghódításához, hiszen nem csak kolozsvári EKE-tag nem jutott fel még ilyen magasra, de – kettős állampolgárként – egyben Darabont Eduárd az első magyar, aki meghódította a világ legszebb hegyének tartott Ama Dablam, vagyis az Anya Nyaklánca csúcsát.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szeben és Kolozsvár az UNESCO kreatív ...
Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ