Ehhez kellene statisztálnunk?
Vissza

Ehhez kellene statisztálnunk?

Jaj, dehogy hiábavaló az októberi népszavazás! A pártok szempontjából semmiképpen sem az. Isteni szerencse, figyelemelterelő hadművelet, bemelegítő a jövő évi megmérettetésekhez. És még csak nem is a visszataszító politika jegyében, hanem a feddhetetlen keresztény polgárok zászlaja alatt zajlik majd a kampány, épp csak az élére kell állni …

A népszavazás kétségtelenül a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kedvez a leginkább, hiszen szavazóik nagy része a vidéki, tradicionális életszemléletű lakosság köréből kerül ki, a kampány során a velük való kapcsolatra erősíthetnek rá Dragneáék. Ugyanakkor a vérremenő belvitákat is felfüggeszti (egy időre) a referendumra való felkészülés. Egy kis lélegzetvétel Liviu Dragneának. (Vagy ellenkezőleg? Alkalom erőgyűjtésre, szervezkedésre a pártelnök fejét követelő ellenzéknek? Majd elválik.) Kétségtelen, hogy a PSD a „hagyományos család értékei” melletti kiállástól egyfajta erkölcsi megtisztulást – annak a látszatát legalábbis -, rehabilitációt remél az elmúlt hónapok hitelvesztése után. Rá is játszanak majd keményen a lehető legnagyobb fordulatszámmal pörgetve a témát, amíg a #rezist mozgalom által lefaragott népszerűségi index nem kezd el valamelyest visszaugrálni. Na, akkor mondja valaki párton belül, hogy Dragnea elnök jelenléte káros a PSD számára! És minderre bőven van fedezet a kincstárból, az adófizető zsebéből, kemény 200 millióra saccolják a népszavazás költségeit. Mert hát semmi sem lehet drága a „hagyományos családi értékek” védelmére, ugyebár.

A kisebbik kormánypárt, a Calin Popescu Tariceanu vezette ALDE részéről valamennyi visszafogottságra talán lehet számítani. Nem csak azért, mert elég kínos, hogy a négyszer elvált, ötször nősült playboy-pártvezér kell majd szónokoljon a hagyományos családi értékekről. Félreértés ne essék, mindenkinek a magánügye, még a politikusé is, hogy mikor, kivel, hányszor keresi a boldogságot, de ilyen körülmények között prédikálni családról, felelősségről, hűségről meglehetősen ciki. Másrészt az ALDE támogatóinak köre sokkal inkább a nagyvárosi, a vállalkozói rétegből kerül ki, amely azért nem feltétlenül azonosul referendum kezdeményezőivel.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) számára is létfontosságú támogatottságának növelése, a felmérések ugyanis azt jelzik, hogy a Mentsétek meg Romániát (USR), illetve Dacian Ciolosnak a pálya szélén melegítő, bejegyzésre váró pártja és valamilyen mértékben az ALDE is ugyanarra a szavazóbázisra hajt, mégpedig sikerrel. Az elnöki pártnak elméletileg jó alkalom a referendum arra, hogy összekapja magát, ha jövőre Klaus Johannis második mandátumának megnyerésében meghatározó szerepet kíván betölteni. Ugyanakkor, ha arra játszik, hogy a túlkiabálja a PSD-t a kampányban, azt kockáztatja, hogy a Koalíció a Családért féle bigott társaságtól idegenkedő választói végképp elfordulnak tőle.   

A Basescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) csak szívja a fogát. Eugen Tomac pártelnök rosszallóan annyit mondott: ők ugyan az alkotmánymódosítás mellett kampányolnak, de nem szép dolog, hogy a politika kisajátít egy civil kezdeményezést. Ez valahogy így is van. A PMP megfogalmazásában ez viszont úgy értendő: elbambultak, most meg dühösek, hogy nem nekik sikerült az akciót kisajátítani. Pedig a PMP specialitása az álproblémák, lásd a magyarveszély, vagy Moldova Köztársaság „annektálásának” témája, amelyeket folyamatosan napirenden tart.

Az USR-ben az alapító elnök, a konzervatív irányvonalat képviselő Nicusor Dan lemondásával végződött tavaly a vita, amely alkalmával azok kerültek fölénybe, akik a Koalíció a Családért kezdeményezés elutasítása mellett foglaltak állást. Feltevődik a kérdés: az ellenkampányoló USR-s fiúk vagy nem akarnak már sokáig a politikában elidőzni, és ezért engedik meg maguknak a luxust, hogy szembeforduljanak az árral, vagy olyan zöldfülűek, hogy nem tudják: a szavazatszerzés legbiztosabb és leggyorsabb módja a feszültségkeltés, az ellenségkép kreálása, az emberek tudatlanságának, tájékozatlanságának, félelmeinek kiaknázása, ezekkel való visszaélés. Jelen esetben úgymond a hagyományos családi értékekkel szembehelyezkedőktől „kell” megvédeni a keresztény népet. Indirekte az azonos neműek házasságkötése ellen folyik tehát a harc, jóllehet ennek törvényerőre emelésére senki sem terjesztett elő indítványt. Az erről szóló vitára a társadalom valóban nincs felkészülve, ez kétségtelen, különben a Koalíció a Családért szervezetek sem bírnának ekkora támogatással. Ma Romániában a homoszexuális párkapcsolatokról beszélni legalább annyira elrugaszkodottnak számít, mint száz évvel ezelőtt a nők szavazati jogát felemlegetni. De ha majd egyszer mégis valakik kérik, akkor aztán tényleg ne lehessen! – próbálom értelmezni az alkotmánymódosítás lényegét. Azt, hogy mégis miért éri meg a költségvetésnek ez a 200 milliót …

Kíváncsian várom, várjuk az RMDSZ hivatalos állásfoglalását a kérdésben. Az alkotmánymódosító törvény parlamenti szavazásának eredményeit tekintve a szövetség frakciója megosztott. De miben? Gondolom, a másság iránti tisztelet nem lehet vitatéma választottjaink között, vagy ha mégis, akkor sokkal súlyosabb problémáink vannak házon belül, mint az, hogy bojkottáljuk-e a referendumot vagy sem. Azt sem feltételezem, hogy bárki is látja gyakorlati hasznát ennek az egész cécónak, hiszen semmiféle konkrét következményekkel nem jár a családfogalom alkotmányos újraértelmezése, és ezt a legtájékozatlanabb választónak is el lehet magyarázni.  Éppen ezért  meggondolatlannak tartom azt a módot, ahogy a Magyar Polgári Párt (MPP) a részvételre buzdít. Kétségtelen, az RMDSZ megosztottsága, bizonytalansága jó alkalom arra, hogy a polgári párt teret nyerjen pro-referendum álláspontjával bizonyos választói körökben a szövetség ellenében, ezt pedig a következő osztozkodás alkalmával plusz mandátumokra tud majd – reményei szerint – konvertálni.  De ehhez az egész színjátékhoz tisztességes, istenfélő, családot, hazát tisztelő polgárokat statisztának odarángatni, enyhén szólva erkölcstelen.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sürgősségi rendelettel módosították az ...
Ismét kihallgatják Liviu Dragneát a ...
Jogi precedens: megsemmisítették a Şova ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3