Együttműködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia
Vissza

Együttműködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia

Együttműködési szándéknyilatkozatot és karok közötti együttműködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem az erdélyi intézmény Kolozsvári Karán 2020. január 13-án, hétfőn. Méltán mondhatjuk, hogy az együttműködés történelmileg is megalapozott, hiszen Szeged és Kolozsvár két olyan egyetemi város, amely a múltban is szorosan kapcsolódott egymáshoz.

A két felsőoktatási intézmény képviselete a 2020-as esztendőt az intézményközi szerződésük megújításával és megerősítésével kezdte. Az egyetemek képviselői az együttműködési lehetőségekről beszélgettek, kiemelten megvizsgálva az SZTE Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara szakjainak és a Sapientia agrármérnöki, kertészmérnök, tájépítész alapképzéseinek működését, projektjeit.

Az együttgondolkodás újabb szinten köti össze a két intézményt, ezáltal egy újabb Kolozsvár–Szeged kapcsolódási pontot képezve, a két egyetemi város történelmi kötöttségére építkezve. A tárgyalások során a felek érintették egy mezőgazdasági területen megvalósítandó, közös doktori iskola elindítását, a pedagógusképzésben való együttműködést, a hallgatói és oktatói mobilitás erősítését az Erasmus+ és a Makovecz-program keretében, illetve a tudományos diákköri együttműködéseket.

A kolozsvári Sapientiát a szegedi intézmény háromtagú küldöttsége látogatta meg: Zakar Péter egyetemi tanár, nemzetközi és közkapcsolati rektor-helyettes, Mikó Edit egyetemi docens, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja, illetve Komarek Levente egyetemi docens, a Mezőgazdasági Kar oktatási dékán-helyettese vettek részt a programon. A Sapientia részéről Dávid László egyetemi tanár, a Sapientia rektora, Tonk Márton egyetemi tanár, a Szenátus elnöke, Balog Adalbert egyetemi tanár és Mara Gyöngyvér egyetemi docens, az erdélyi intézmény rektor-helyettesei, Kelemen András egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja, Nyárádi Imre-István egyetemi adjunktus, dékán-helyettes, illetve Fazakas Csaba egyetemi adjunktus, a Kertészmérnöki Tanszék vezetője vettek részt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Radu Jude-retrospektív Frankfurtban
Meghaladta a 25 ezret az ismert aktív ...
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ