Egységben az énekes és a hangszeres zene
Vissza

Egységben az énekes és a hangszeres zene

Három kórust és több hangszeres előadót hallgathattunk meg a Farkas utcai református templomban csütörtök este megtartott zenés áhítaton, amelynek során az 500 éves reformációra emlékeztek. Péter Éva, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Református Tanárképző Karának oktatója köszöntőjében a hálaadásra összpontosított. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke igehirdetésében az éneklés megújító erejére, a szívvel és anyanyelven előadott ének fontosságára figyelmeztetett.

A három kórus zsoltárfeldolgozásokat, illetve vallásos jellegű műveket adott elő. Öröm volt hallgatni a Kolozsvári Református Kollégium (karnagy: Székely Árpád igazgató) kórusát, amint kristálytiszta hangon, istenhittől áthatva énekeltek. A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet hallgatóinak vegyeskara (vezényelt Benkő Tímea egyetemi oktató) esetében a partitúra kiegyensúlyozott, pontos tolmácsolását, az egészséges hangszínt emelhetjük ki. Bátorításképpen jegyzem meg: énekeljenek még nagyobb örömmel. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kara hallgatóinak kamarakórusa (karnagy: Windhager-Geréd Erzsébet egyetemi oktató) számára minden bizonnyal nem okozott nehézséget a két zsoltárfeldolgozás előadása, hiszen az elmúlt években sokkal nehezebb darabokat is hitelesen tolmácsoltak. Az általuk keltett friss hangzásvilág, a gyors tempó üdítően hatott.

A hangszeres előadók között hallhattuk Dávid Istvánt, Miklós Noémit, Bódiss Tamást (orgona szóló), Oláh Mátyást (cselló), Oláh Boglárkát (orgonakíséret) és  a kolozsvári komolyzene-rajongók körében oly jól ismert és sikeres Flauto Dolce régizene-együttest (Majó Zoltán furulya, együttesvezető, Szabó Mária furulya és Miklós Noémi csembaló), akik a reneszánsz hangszeres zenéből nyújtottak ízelítőt.

Valószínűleg véletlenül alakult úgy, hogy mindhárom kórus fiatalokból áll, akiket nem tekinthetünk profiknak, ám a hangszeres eladók több éves vagy akár évtizedes sikeres hangszeres előadói tapasztalattal rendelkeznek. Voltak tehát fiatalok és kevésbé fiatalok, profik és amatőrök, mégis sikerült egységet alkotniuk: a kórusok derekasan helytálltak, a hangszeres előadók pedig a képzettségüknek és tapasztalatuknak megfelelően teljesítettek. A kétnapos esemény tegnap a BBTE Református Tanárképző Kar székhelyén megtartott tudományos szimpóziummal zárult.

(Fotó: Kiss Gábor)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sam Mendes első világháborús filmet ...
Dragoş Bányai Éva-emlékkiállítás ...
Nyomásgyakorlással oldanák meg a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ