Egyre több ország korlátozza a román állampolgárok beutazását
Vissza

Egyre több ország korlátozza a román állampolgárok beutazását

Huszonnégyre nőtt azoknak az európai országoknak (Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) a száma, amelyek valamilyen formában korlátozzák a Romániából történő beutazást, ebből 16 ország az Európai Unió tagja.

Litvánia és Finnország területére Romániából érkező román állampolgárok – néhány kivételes esettől eltekintve – nem is léphetnek be – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség és a digi24. ro. Ciprus, Dánia és Oroszország sem engedi be a romániai turistákat. A többi állam negatív teszteredmények felmutatásához köti a határátlépést, illetve kéthetes karanténra kötelezi a Romániából beutazókat.

Olaszország július 24-től 14 napos karantént vezetett be a Romániából érkező utazókkal szemben – közölte a román külügyminisztérium. Az intézkedés alól kivételt képeznek az áruszállítást végző személyzet tagjai.

Július 15-től a Magyarországra érkező román állampolgárok egészségügyi vizsgálaton esnek át, és abban az esetben, ha felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarországra. Amennyiben nem fertőzésgyanúsak, kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk. Nem kötelező a karantén, ha az utazást megelőző öt napban két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel. Az ezt igazoló dokumentum magyar vagy angol nyelvű kell, hogy legyen.

Úgyszintén július 15-től Norvégia arra kötelezi a területére belépő román állampolgárokat, hogy 10 napig karanténba vagy elkülönítésbe vonuljanak.

Július 27-től szeptember 30-ig a Romániából Ausztriába érkezőknek egy 72 órásnál nem régebbi, német vagy angol nyelven kiállított negatív teszteredménnyel bizonyítaniuk kell a határon, hogy nem fertőzöttek. Negatív teszteredmény hiányában 10 napra karanténba kell vonulniuk lakhelyükön vagy szálláshelyükön. Ha ezalatt készítenek egy tesztet, amelynek eredménye negatív, a 10 napos elkülönítést felfüggesztik. Amennyiben sem a negatív teszteredményt, sem a szállásigazolást nem tudják bemutatni a határnál, nem léphetnek be Ausztria területére. Nem kell 10 napos elkülönítésbe menni, ha a román állampolgárok megállás nélkül átutaznak Ausztrián egy másik ország felé. A tranzit esetében az osztrák hatóságok igazoló iratokat kérhetnek, ugyanakkor egy tranzit nyilatkozatot is ki kell tölteni, amelyet itt lehet megtalálni: https://bit.ly/3f36ZCX. Egyébként augusztus 1-jétől újraindulnak a rendszeres repülőjáratok Románia és Ausztria között.

A Görögországba utazó román állampolgároknak utazás előtt 24 órával ki kell tölteniük elektronikus formában egy adatlapot. Július 15-től pedig egy 3 napnál nem régebbi, angol nyelvű negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk ahhoz, hogy belépjenek az országba. A turistákat ugyanakkor szúrópróbaszerűen még tesztelhetik a határon.
 

Ciprusba július 23-tól nem utazhatnak román állampolgárok turisztikai céllal. A beutazás csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint bizonyos kategóriába tartozó személyek (pl. sportolók, diplomaták, munkavállalási engedéllyel rendelkező szakértők, hozzátartozó temetésén való részvétel) számára engedélyezett. Számukra van egy plusz beutazási feltétel is: a ciprusi külügyminisztérium által kibocsátott különleges engedély, amelyet a covid19@crmd.moi.gov.cy e-mail címen kell kérvényezni. Ugyanakkor egy 72 órásnál nem régebbi koronavírus-teszt, valamint az utazási engedély szükséges a belépéshez. A tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek fel kell mutatniuk egy utazási engedélyt, amelyet a www.cyprusflightpass.gov.cy kell igényelni. Az utazást 24 órával az indulás előtt kell regisztrálni. Az engedélyhez ki kell tölteni egy kérdőívet, és fel kell tüntetni a repülés adatait. A beutazáshoz szükséges még negatív koronavírus-teszt, amelyet vagy Romániában 72 órával az utazás előtt készítenek el, vagy a megérkezés után a ciprusi repülőtéren lehet elvégezni 60 euróért. Ciprus a legmagasabb járványtani kockázati országok közé sorolta Romániát.
 

Csehország vörös zónának nyilvánította Romániát. Hétfőtől, azaz augusztus 3-ától a Romániából Csehországba utazó személyeknek saját költségen koronavírus-tesztet kell végeztetniük – közölte a román külügyminisztérium. A cseh hatóságok közölték: a Romániából Csehországba érkező embereknek nem kell beszámolniuk utazásuk céljáról (szemben más, szintén vörös zónának minősülő országokkal), de Csehországba lépve azonnal be kell jelenteniük magukat annál a közegészségügyi igazgatóságnál, amelyhez a szálláshelyük tartozik. Az intézkedés nem érvényes a következő kategóriákhoz tartozó román állampolgárokra: nemzetközi szállítási cégek alkalmazottjai (megfelelő indoklással, amelyet dokumentum támaszt alá), illetve azok, akik maximum 12 óra alatt keresztülutaznak Csehországon.

Észtországba és Lettországba 14 napos karanténba vagy elkülönítésbe kell vonulniuk a román állampolgároknak, Litvánia viszont július 13-tól lezárta a határait a román állampolgárok előtt. A korlátozás nem érvényes az országon átutazókra, illetve a litván külügyminisztérium honlapján megjelölt más kategóriákba tartozókra (https://urm.lt/default/en/important-covid19).

Finnország is néhány kivételtől eltekintve megtiltotta a román állampolgárok belépését az országba. Beléphetnek azok, akiknek tartózkodási engedélyük van, munkahelyi szerződéssel rendelkeznek, elsőfokú rokont látogatnak, vagy egy finnországi tanintézménybe járnak. Megengedett ugyanakkor az országon való áthaladás.

Augusztus 1-jétől Dánia sem engedi be a Romániából érkező turistákat, az országba csak nyomós indokkal léphetnek be a román állampolgárok. Negatív koronavírus-tesztet nem kér a dán állam, a tüneteket mutató román személyeknek viszont tilos a belépés. A Romániából érkezőknek beutazáskor határozottan ajánlják a 14 napos karantént. A turisztikai céllal történő átutazás lehetséges, ha felmutatnak egy Dánián kívüli szállásfoglalást, vagy ha más alapos indokkal utaznak Dánián keresztül egy másik országba. A tüneteket mutató személyeknek a tranzitálást sem engedélyezik. A dániai külügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja az állampolgárainak, hogy lehetőleg kerüljék a Romániába való utazást.

Nagy-Britannia és Írország is kötelezi a román állampolgárokat arra, hogy a belépés után vonuljanak karanténba vagy elkülönítésbe 14 napig.

Kéthetes elkülönítést javasolnak a holland hatóságok is azoknak, akik Romániából érkeznek. A holland egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a hollandiai repülőterekről induló, oda érkező vagy ott átszálló utasoknak kötelező módon ki kell töltenie egy egyéni egészségi nyilatkozatot.

A Szlovákiába utazó román állampolgároknak kötelező az elkülönítés. Ötödik nap után el kell végezniük egy koronavírus-tesztet, ami ha negatív, folytathatják az útjukat. A román állampolgárok áthaladhatnak Szlovákián, de csak megállás nélkül, és legtöbb 8 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Szlovéniában is kötelező a 14 napos elkülönítés a román állampolgároknak. Az országon való áthaladást nem korlátozzák, de 12 órán belül ki kell lépniük innen.

Belgium augusztus 1-jétől 24 romániai megyét vörös régióba sorolt, ami azt jelenti, hogy az innen érkezőknek kötelező a 14 napos karantén és a koronavírus-teszt. Több erdélyi megye is szerepel közöttük: Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben, Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Tulcea, Vrancea, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea. A többi megye a narancsszínű régióban maradt, az innen érkezőknek javasolt a 14 napos karantén és a tesztelés. Ugyanakkor 48 órával az országba való beutazás előtt ki kell tölteni egy űrlapot, amely itt található: https://cutt.ly/ZdgFPQX

A román állampolgárok csak a belépés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett, negatív koronavírus-teszttel utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába – hívta fel a figyelmet a külügyminisztérium közleménye. Átutazáshoz nem kell teszt, ám ezt csak a neumi korridoron lehet megtenni (Horvátország – Bosznia-Hercegovina – Horvátország).

Ukrajna is vörös kategóriába sorolta Romániát. Az innen érkezőknek 14 napig hatósági karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kell vonulni. Nem kötelező a karantén, ha a román állampolgárok beutazás után elvégeznek egy koronavírus-tesztet egy ukrajnai laboratóriumban, vagy ha határátlépéskor felmutatnak az elmúlt 48 órában elvégzett negatív teszteredményt. Ugyanakkor az országon való átutazás esetén sem kötelező a karantén, ha a tranzit nem hosszabb 48 óránál.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ