Egyfeszt: új összművészeti fesztivált szerveznek Gyergyóban
Vissza

Egyfeszt: új összművészeti fesztivált szerveznek Gyergyóban

Bővíti kulturális rendezvényeinek sorát a gyergyószentmiklósi székhelyű Ice Flora Alapítvány: a Csíkszeredai Könyvvásár, az 1956 – A Forradalom zenéje esemény, a sepsiszentgyörgyi kulturális hétvégék, őszi vásárok és a Szent Miklós Napok után most Egyfeszt néven szervezi meg a Gyergyó-medence első összművészeti, kulturális és zenei fesztiválját július 29. és augusztus 1. között.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy ismét felhelyezzék Gyergyószentmiklóst a Kárpát-medence kulturális és turisztikai térképére – olvasható a közleményben. Az Egyfeszt programstruktúráját úgy állították össze, hogy odavonzza a szórakozni és tájékozódni vágyókat kulturális, művészeti és turisztikai programokat kínálva számukra, ugyanakkor megismertesse a résztvevőket a Gyergyói-medence helyi értékeivel, történelmi és földrajzi adottságaiból fakadó egyedi kultúrájával. A tervezett programok helyszínei kiterjednek a teljes medencére, különösen figyelve a környező települések jellegzetességeire és ikonikus tereire, épületeire, turistacsalogatóira.

A fesztivál ideje alatt tematikus udvarokat is működtetnek majd, így az érdeklődők ellátogathatnak többek között a Színház és Könyvudvarba, a Folk-udvarba, a Jazz-, Retro- vagy Alter-udvarba, az Örmény-udvarba, valamint a Csend-udvarba. A szervezők továbbá workshopokkal, beszélgetésekkel, táncházakkal, különféle irányzatoknak megfelelő élőzenés bulikkal, borkóstolókkal és táncházakkal várják a kikapcsolódásra vágyókat.

A képzőművészetek iránt érdeklődők kurátor által vezetett sétákon is részt vehetnek, ahol gyergyói alkotók munkáit ismerhetik meg parkokban, valamint rendhagyó módon üzletek kirakataiban kiállítva. A város üres falaira művészek jelenlétében graffitizhetnek a műfaj kedvelői, valamint külön utcát alakítanak ki a gasztronómia szerelmeseinek. A gyergyószentmiklósi zenekarok – Bagossy Brothers Company, 4S Street, No Sugar és Teddy Queen – koncertjei mellett többek között Deák Bill Gyula és az Omega is várja majd a zenekedvelőket. A népzene székelyföldi képviselőin túl a Csík Zenekar, a Muzsikás, valamint Szalonna és Bandája is fog táncházat muzsikálni, ezt a vonulatot pedig tovább erősíti és egyben párhuzamot is von Boban Markovic és fiának zenekara, akik Básits Brankával közösen lépnek fel.

A színházi kínálat a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház produkcióit vonultatja fel, de utcaszínházi és vásári komédiás produkciókat is ígérnek a szervezők több erdélyi és magyarországi társulat előadásában. A medence növény- és állatvilágával, valamint természeti szépségeivel különféle turisztikai programok – szekértúrák, siklórepülés, hegymászás, barangolások – révén ismerkedhetnek meg a fesztiválozók. Olyan kuriózumokra is számíthatnak, mint komolyzenei koncertek a Súgó barlangban vagy rendhagyó zenei produkciók a Gyilkos-tón.


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai ...
Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ