Egyedülálló környezetbarát cserkészházat avattak Magyarlapádon
Vissza

Egyedülálló környezetbarát cserkészházat avattak Magyarlapádon

Az Országos Cserkész-sportnap keretében avatták fel szombaton azt az Erdélyben egyedinek és egyedülállónak számító paticsfalú házat, amelyet a magyarlapádi 135. Báró Bánffy Dániel cserkészcsapat négy év alatt épített fel a Kiserdőben, Borbándi András református lelkipásztor irányításával.

A Fehér megyei Magyarlapádon a cserkészek többször is megszervezték már az országos sportnapot, ezúttal brassói, marosújvári, nagyenyedi, nagyváradi és székelykocsárdi csapatok neveztek be a vetélkedőre. Az elszánt cserkészeknek mintegy tíz sportág próbáin kellett végigküzdeniük magukat, köztük volt az ősrégi magyar csapatjáték, a baseballra emlékeztető méta is, a kiértékelőn pedig 60 oklevelet illetve értékes jutalmakat osztottak ki.  Az esemény csúcspontja az ökoház avatója volt, amelyre sokan kíváncsiak voltak a faluból és a környékről is. A jó hangulatot a lapádi cserkészek népdaléneklése és a lapádi Pirospántlikás zenekar élő muzsikája tette felejthetetlen élménnyé.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Molnár Szilárd, a Romániai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke, aki elismerő szavakkal illette Borbándi András és Erika lelkész-házaspár közösségépítő munkáját és a környezetbarát cserkészház felépítésének ötletét, amelyet követendő példának tart nemcsak az erdélyi, hanem a külföldi cserkészcsapatok, sőt bárki számára is.

 Borbándi András lelkipásztor részletesen bemutatta a ház felépítésének történetét és a paticsfalú ház építésének technológiáját, hiszen egy ősrégi, olcsó és környezetbarát módszerről van szó, amely szinte bárki számára hozzáférhető.

A festői környezetben fekvő, 38 négyzetméteres ház a Kiserdőben épült, Szabó Dániel református presbiter és neje, Magda erdejében, akik nagylelkűen felajánlották a területet a cserkésztevékenységek lebonyolítására. Borbándi András 2006 óta foglalkozik cserkészettel, azóta egy lombházat és azt egy függőhíddal összekötő teraszt is építettek már ide, így a most felavatott házzal együtt egy igazi kis óázis jött létre, ahol kiváló tevékenységeket lehet megvalósítani a gyerekekkel.

A ház megtervezésekor a lelkész kikérte néhány szakember véleményét, de sokat olvasott is a témában, figyelembe véve, hogy minél több újrahasznosítható anyagot használjon fel, gazdasági megfontolásokból. A ház alapját képező használt gumiabroncsokat egy falubeli autószerelő műhelyéből szerezte be, újrahasználta a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium kiskórházának  lebontott gerendáit, hatszáz karót kapott Bánffy Farkas báró erdejéből, de a most felújított lapádi templom régi ablakait sem hagyta kárba veszi. „Ennek a háznak átlag négyzetméter ára 75 lej, miközben a megszokott építkezéseknél 1500 euró. Nem kell feltétlenül külföldre menni dolgozni, itthon is van lehetősége a fiataloknak a nulláról kezdeni az életet, csak egy kis szemléletváltásra van szükség. Alaptörvény, hogy olyan dolgokat kell csinálni, ami könnyen másolható, ez marad fenn a történelemben” – mondta Borbándi András.

A lapádi cserkészek ökoháza ugyanakkor nem csupán környezetbarát és gazdaságos, hanem nagyon szép is. Legelőször tízszögű formájával vonja magára a figyelmet, ami rögtön az ősi jurtát juttatja eszünkbe. Ezt az érzést nyomatékosítja a kúp alakú, úgynevezett reciprokális tető (ennek lényege, hogy a gerendák egymást tartják), amelynek teteje csonka, mert egy ablakot helyeztek el itt, a föntről beszűrődő fény pedig jurtaablaknak is értelmezhető. Az emeletes ház belseje is fölöttébb barátságos, teljes mértékben lakható, a magyarlapádi cserkészek boldogan vették birtokba, hiszen együttes munkával valósították meg azt.

Az új házat a legváltozatosabb módon fogják kihasználni, hiszen a lapádi cserkészcsapat a legaktívabbaknak számít a környéken, a rendszeres foglalkozások mellett a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatásával évente 7-8 nagyobb rendezvényt valósítanak meg, amelyek sajátos nevelést és személyiségfejlődést biztosítanak a résztvevőknek. „Mindaz, amit teszünk, összhangban van a cserkészmozgalom célkitűzéseivel, például a magyar öntudatra nevelés, sportolás és egészséges életmód, segítőkészség, udvarias viselkedés, környezetvédelem, keresztyén hitélet, a közösség iránti felelősségre való nevelés, önkéntesség a közös munkában, játszvatanulás, csapatszellem erősítése, Erdély tájegységeinek a megismerése” – sorolta Borbándi András. A lelkésztől megtudtuk: minden évben sítábort szerveznek a Hargitára, résztvesznek a cserkész nagytáborokon és versenyeken, izgalmas vízitábort szerveznek a Maros vagy az Olt különböző szakaszain, azaz gumicsónakokon evezve tesznek meg több nap alatt sok-sok kilométert a folyón... és a felsorolás korántsem teljes. Mindez része a lelkész-házaspár több éven át tartó nevelési programjának, amely észrevétlenül elkíséri a gyerekeket, fiatalokat a maguk életútján, és kapaszkodót nyújthat a válságos időszakokban is.

Borítókép: LÁZÁR ESZTER EMESE

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ