Egy hónapnyi ingyenes és online mozizás
A cseh kulturális központ ajánlata
A cseh kulturális központ ajánlata
Vissza

Egy hónapnyi ingyenes és online mozizás

Idén is megszervezi vetítéssorozatát novemberben a bukaresti Cseh Kulturális Központ: hétfőnként dokumentumfilmeket nézhetünk, keddenként pedig a szeptemberben elhunyt cseh filmrendező, Jiři Menzel egy-egy játékfilmjét teszik elérhetővé ingyenesen és online a www.dafilms.com weboldalon. A fővárosban működő Cseh Kulturális Központ 2007 óta szervez dokumentumfilm-vetítéseket, 2018 óta pedig fikciós filmeket is bevonnak a programba. Idén a kialakult helyzet miatt nemcsak a bukaresti filmkedvelők mozizhatnak, hanem az online térnek köszönhetően az ország bármely pontjáról bekapcsolódhatnak érdeklődők.

A novemberben online nézhető filmek programja:  

November 2.Miloš Forman: Ami nem öl meg… (Miloš Forman: What doesn't kill you... ), rendező: Miloslav Šmídmajer

November 3.Szeszélyes nyár (Capricious Summer), rendező: Jiři Menzel

November 9.Aki szabad akart lenni (The Man Who Would be Free), rendező: George Chiper–Lillemark és Mihai Mincan

November 10.Magány az erdőszélen (A Cottage Near the Woods), rendező: Jiři Menzel

November 16.Viva Video, Video Viva, rendező: Adéla Komrzý

November 17.Mesés férfiak kurblival (Those Wonderful Men with Crank), rendező: Jiři Menzel

November 23.A hang ártatlan (The Sound is Innocent), rendező: Johana Ožvold

November 24.Sörgyári capriccio (Cutting It Short), rendező: Jiři Menzel

Jiři Menzel színészként is feltűnt az általa rendezett Mesés férfiak kurblival című filmben

Elsőként november 2-án a 2018-ban elhunyt cseh-amerikai filmrendező, színész és forgatókönyvíró, Miloš Forman életét bemutató 2009-es alkotás tekinthető meg, amelyet Miloslav Šmídmajer rendezett. A Miloš Forman: Ami nem öl meg… (What doesn't kill you... ) című dokumentumfilm nem visszatekintés a rendező munkásságára, nem is végzi el az általa alkalmazott filmes eljárások elemzését vagy feldolgozott tematikáinak értelmezését, hanem egy sokkal személyesebb oldalát mutatja meg Miloš Forman életének. A szüleitől és fiaitól való elszakadás, a legbelső színtereken vívott harcok, valamint a siker és a szabadság elérésének vágya kapcsán kerülnek előtérbe a rendező magánéletének mozzanatai. Olyan világhírű filmjeinek elkészítéséhez járultak hozzá változatos élettapasztalatai, mint a Száll a kakukk fészkére, a Larry Flynt, a provokátor, vagy a Goya kísértetei.

A személyes hangvételű portréfilmben a rendező mesél Oscar-díjainak történetéről és rendezési, szereplési folyamatainak érdekességeiről is, valamint családtagjai mellett a filmvilág nagy nevei is megszólalnak az alkotásban. A dokumentumfilm öt éven keresztül készült, eközben olyan helyszíneken forgattak, mint New York, Connecticut, Valencia, Madrid, Párizs és Prága.

A keddenként közzétett fikciós filmek Jiři Menzel munkássága előtt tisztelegnek, elsőként pedig az általa 1967-ben rendezett Szeszélyes nyár tekinthető meg november 3-án. A film három öregedő szoknyavadász kalandjairól szól egy múltba merülő kisvárosban, ahová egy nap vándorcirkusz érkezik. Egy fiatal artistanő jelenléte felvillanyozza az öregeket, akik nevetséges igyekezettel próbálják meggyőzni magukat, hogy mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát.

Az alkotások a www.dafilms.com weboldalon rövid regisztrációt követően eredeti nyelven és angol felirattal ingyenesen nézhetők a programban jelzett napokon reggel nyolc órától számítva 24 órán át.

(Borítóképen Miloš Forman, akinek Száll a kakukk fészkére című első nagysikerű filmjét az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legjobb amerikai filmje közé választotta)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ