Egy héttel korábban startol idén a karácsonyi vásár
A növényzetben nem, a pénztárcánkban annál inkább „kárt tesz”
A növényzetben nem, a pénztárcánkban annál inkább „kárt tesz”
Vissza

Egy héttel korábban startol idén a karácsonyi vásár

Bár még a kora őszi időjárásra jellemző magas hőmérsékleti értéket mérnek odakint, már elkezdték szerelni a november 22-én rajtoló karácsonyi vásár kellékeit. A környezetbarát kolozsváriakra megnyugtatóan hathat, hogy a fák ágaira és törzseire, sőt a bokrokra szerelt lámpások sem károsítják a városi növényzetet. Orbán Sándor növényvédő szakember szerint nem kell aggódnunk a csökkent nedvkeringésű fákért, hiszen falevelek hiányában az égők által kibocsátott fényt nem érzékelik. Azt viszont érdemes lenne megfontolni, hogy mire költünk, hiszen a nyolcvankilenc árus mindegyike számos szemnek és ízlelőbimbónak kedves portékát kínál. A szervezők tájékoztatásából az is kiderül, hogy a Főtéren 3000 égő ontja majd a fényt, a korcsolyapályát pedig ismét a Mátyás király szoborcsoport köré építik fel. Újdonság, hogy a hagyományos karácsonyi jászol mellett jegesmedvebarlang is lesz és a kisebbeknek kincsvadászatot is szerveznek.

Ragyogó őszi napsütésben kezdték el építeni a Mátyás király szoborcsoport köré a korcsolyapályát. De készen állnak már a több ezer égő felszerelésére is. 

– Mivel a fák nedvkeringése ilyenkor csökken, a fa törzsére és ágaira szerelt kis égők semmilyen mértékben nem károsítják a fákat, illetve a bokrokat. A fák levélzete november végére amúgy is lehull, így nincs, ami érzékelje az égők által kibocsátott fényt – közölte megnyugtatásképpen Orbán Sándor növényvédelmi szakember. 

A karácsonyi vásár hivatalos megnyitója november 22-én, pénteken 19 órától kezdődik, de a teljes hétvégi program ennek jegyében telik. A díszkivilágítást is akkor kapcsolják fel, miközben a Transilvania Filharmónia kórusa, Horia Brenciu és a HB Orchestra lép fel. Szombaton, november 23-án a Beard Brothers civil szervezet várja a kicsiket eredetibbnél eredetibb játékokkal. Délután 5 órától román nyelvű bábelőadást szerveznek a legkisebbeknek, este 7 órától pedig népzenei koncert kezdődik. Vasárnap az Urbannect Egyesület szervezésében mesélik el a gyerekeknek Pinocchio történetét. 

A Főtéren 89 árus termékei közül válogathatnak a kolozsváriak, de nemcsak a Főtéren lesz érezhető az ünnepi hangulat, hiszen a szervezők szerint a Mikulás-villamos minden délután 4–7 óra között közlekedik a Monostor negyedi Bucsony/Bucium utcai végállomástól egészen a vasútállomás közelében található megállóig. 

– Minden évben kilátogatunk a főtéri karácsonyi vásárra, hiszen a gyerekek jól szórakoznak, miközben a felnőttek kikapcsolódnak, találkoznak ismerősökkel, rokonokkal, barátokkal. Arra viszont nagyon figyelünk, hogy mit vásárolunk, mennyit költünk. Az általános tapasztalatunk az, hogy a termékek ára nagyon borsos, és nem árulnak olyan dolgokat, amelyeket az év folyamán ne tudnánk nélkülözni – nyilatkozta lapunknak egy kétgyermekes édesanya.

A Sétatér is ünneplőbe öltözött már 

– A karácsonyi vásár főként a gyerekeknek és a fiataloknak szól. Megfigyeltem: a Főtér délután, kora este kezd benépesedni, és a sokadalom egész késő estig tart. Jólesik ilyenkor egy-egy pohár forralt bort inni, elbeszélgetni az ismerősökkel. Azt nem kockáztatom meg, hogy innen vásároljam meg a karácsonyi ajándékokat, mivel minden terméknek felverik az árát a kereskedők. Viszont karácsonyi díszeket, apróbb tárgyakat gyakran innen szerzünk be, hiszen a lakás ünnepi dekorációjához elengedhetetlenek ezek a kellékek. Arra odafigyelünk, hogy ne essünk túlzásba – közölte egy harmincas éveiben járó hölgy. 

– Néhány éve jártam a nagyszebeni karácsonyi vásárban, megragadott a nyitottság, a szervezettség, a tisztaság, a tiszteletteljesség, a hangulat, ami uralta az egész vásárt életre szóló élményt nyújtott. A szebeni vásárhoz viszonyítani sem lehet a kolozsvárit, a főtéri vásárnak egyelőre kereskedelmi érdek szaga van, nem pedig ünnepi fahéjillata. A kolozsvári vásár is fejlődőképes, egyszer majd biztos eléri, hogy az ünnepvárás méltó és megkerülhetetlen eseménye legyen, de ha választanom kellene, hogy a szebeni vagy a kolozsvári főtéren igyak meg az ünnepekre készülve egy csésze forralt bort, biztosan nem a kincses várost választanám – fogalmazott egy Kolozsváron élő huszonéves. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ