Egy hét szünet után két koncerttel tér vissza a filharmónia
Vissza

Egy hét szünet után két koncerttel tér vissza a filharmónia

Egyhetes pihenőt tartott a Kolozsvári Zenei Ősz után a Transilvania Filmharmónia. A fáradalmakat kipihenve, új energiákkal feltöltődve két koncerttel is készül a hétvégén az intézmény: pénteken Mendelssohn és Robert Schumann szól a koncertlátogatóknak, szombaton délelőtt pedig a családokat–kisgyerekeket várják, nekik szól majd Howard Blake A hóember című mesefilmhez írt zenéje, derül ki a filharmónia közleményéből. Mindkét koncertet George Jackson vezényli, a pénteki hangversenyen Vlad Răceu hegedűművész játszik szólót, szombaton a történet a kolozsvári Román Színház munkatársa, Matei Rotaru színművész előadásában szólal meg.

George Jackson karmester egyre nagyobb népszerűségnek és elismerésnek örvend, kiemelkedő filharmóniákkal és fontos operák zenekaraival dolgozik közösen. Az ifjú karmesternek elismerést hoz az is, hogy izgalmas zenei gondolatait képes minden alkalommal tolmácsolni. A karmester csak az idei évadban számos kiemelkedő zenekarral dolgozik: először működik közre a Luxemburgi Filharmóniával, az Opera Northhal, valamint a Rouen-i Operával, koncertezik a dublin-i RTÉ Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, és ő vezényli Tscho Theissing Genia című operájának világpremierjét, amelyet a Theater an der Wien visz színre.

A kolozsvári Transilvania Filharmónia november 8-i, pénteki koncertjén Felix Mendelssohn két műve hallható, a Hebridák-nyitány, valamint az e-moll hegedűverseny. A Hebridákat a szerző a skóciai Hebridák szigetcsoportnál tett látogatása után írta, a művet a Staffa szigeten található Finegali barlang inspirálta. A nyitány megalkotása sokáig tartott, a szerző egyszer befejezte a darabot, majd újraírta. A koncentrált szonáta Mendelssohn legjobb művei közé tartozik, bemutatja a hangzás és a formai tökéletesség közötti egyensúlyt, amely jellemző a szerzőre. A koncerten hallható második művet Mendelssohn barátjának, az elismert német hegedűművésznek, a lipcsei zenekar koncertmesterének, Ferdinand Davidnak írta, az e-moll hegedűverseny a zeneszerző utolsó zenekari műve volt.

A pénteki koncertet Robert Schumann 2. C-dúr szimfóniája, op. 61 zárja, amelyet a zeneszerző egy súlyos pszichés összeroppanás után komponált. „A szimfóniát 1845-ben írtam, és attól tartok, hogy rokkant lelkiállapotom érezhető a muzsikában. Kezdtem sokkal jobban érezni magam, amikor a végét kezdtem komponálni, s mire befejeztem azt, sokkal jobban is voltam. De a mű azokra a sötét napokra emlékeztet”, írja a szimfóniáról Schumann.

Raymond Briggs 1978-ban jelentette meg A hóember című képes meséskönyvét, amelyből 1982-ben, azonos címmel animációsfilmet készítettek Dianne Jackson rendezésében. A produkció, amelynek zenéjét Howard Blake szerezte, elnyerte a legjobb gyermekdrámának járó BAFTA-díjat. A Transilvania filharmónia Blake zenéjét tolmácsolja, a mesét Matei Rotaru olvassa fel koncert közben.

A hangversenyek helyszíne az Egyetemiek Háza, a pénteki este 7 órakor, a szombati délelőtt 11 órakor kezdődik. További információk a Transilvania Filharmónia weboldalán  (filarmonicatransilvania.ro) érhetők el.

(Borítókép: A pénteki koncert két vendégművésze: George Jackson karmester és Vlad Răceu hegedűművész)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Egyesült Államok hivatalosan ...
Műtétjei után Federer már 2021-re és az ...
Donald Trumpot rossz színben feltüntető ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ