Egy erdélyi „angol úr” életéről
Vissza

Egy erdélyi „angol úr” életéről

Akit érdekel a XX. század első felének magyar nyelvű színjátszása, egy olyan kiváló színészegyéniség életútja, mint az erdélyi származású Balázs Samu, az minden bizonnyal jelen volt az Egy angol úr Erdélyből. Balázs Samu életútja című könyvről szóló beszélgetésen augusztus 20-án délben a Vallásszabadság Házában. Az életrajzi könyv szerzőjét, azaz a művész fiát, a diplomata Balázs Ádámot Laczkó Vass Róbert színművész faggatta.

– Édesapámat tiszteltem és szerettem. Már diákként gyűjtöttem róla az adatokat. Otthon és a színházban is szűkszavú volt, csak a színházért élt. Pályájának kolozsvári „mozaikjait” úgy szedtem össze, mint a régész a leleteket. Mivel édesapám Kolozsváron kezdte pályáját az 1930-as években, ezért itt is kutattam. Fő forrásom az édesapám Nagyváradon élő testvére által megőrzött levelezés, amit Janovics Jenővel folytatott. Ezenkívül Kötő József színháztörténésszel, Zakariás Erzsébet könyvtárossal és Darvay Nagy Adrienne-nel is beszélgettem róla. A két világháború közötti időszak erdélyi magyar színházi megvalósításairól vajmi kevés adatot találtam Budapesten. Emlékszem, amikor 1972-ben budapesti egyetemi hallgatóként interjút készítettem kolozsvári jelentős személyiségekkel, és egyúttal édesapám színészi pályáját dokumentáló fényképeket is kerestem, Kós Zsófia színésznő felhívta a figyelmemet Szabó Dénesre. Fel is kerestem a fotóművészt, aki egy éjszaka leforgása alatt kinagyította nekem az 1930-as évekbeli, édesapámat ábrázoló színházi fényképeket– magyarázta  Balázs Ádám a könyv elkészülésére vonatkozó kérdésre válaszolva.

Megtudtuk: Balázs Samu egyénisége, viselkedése, távolságtartása és fanyar angol humora miatt lett Egy angol úr Erdélyből a könyv címe.  Balázs Ádám úgy emlékezett édesapjára, mint aki mindig tökéletességre törekedett, a magánéletében távolságtartó volt. Habár nem szerette a feltűnést, kisugárzása folytán mindig felfigyeltek rá mind a színházban, mind pedig a civil életben. 

(Borítókép: A kötet szerzőjével, Balázs Ádámmal Laczkó Vass Róbert beszélgetett. Fotó: KMN)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai bántalmazás: van okunk az ...
Szabó István nem veszi át a ...
Újabb eseményt szerveznek a kolozsvári ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ