Egészségkalauz VIII.: Kötőhártya gyulladás
Vissza

Egészségkalauz VIII.: Kötőhártya gyulladás

A szemet érintő gyulladások közül a heveny kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakrabban előforduló betegség.

A kötőhártya gyulladása a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya (conjunctiva) gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. Nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, allergiás reakció vagy a szemet ért valamilyen irritáció okozza. Minden életkorban előfordulhat. A vírusok és baktériumok által okozott formák nagyon fertőzőek, könnyen terjednek (direkt módon: kézről a szemre, légúti váladékok által, medencében; indirekt módon: törölköző, játékok, ágynemű stb.). A lappangási idő változó: baktériumok esetén 2-3 nap, vírusfertőzés esetén 7-10 nap.

Amennyiben mikrobák okozzák az elváltozásokat, a tünetek kezdetben jellemzően csak az egyik szemet érintik, de előfordulhat bilaterális szemérintettség is. A fertőzés egyik szemről a másikra való gyors átterjedése gyakori. Allergia esetén már kezdetben érintett lehet mindkét szemgolyó. Leggyakrabban előforduló tünetek: könnyezés, az egyik vagy mind a két szem kipirosodása, viszketése, fényérzékenység, az éjszaka folyamán termelődött szemváladéktól összeragadhatnak a szemhéjak, idegentest érzése a szemben. Fontos a korai diagnózis és a kezelés időbeni elkezdése.

Szemváladékból vett mintából, annak mikrobiológiai elemzésével meghatározható a fertőzés típusa. (Nem rutin laboratóriumi vizsgálat, legtöbbször nem történik meg a mintavétel, a szemváladék jellemzői alapján következtetni lehet a kórokozó típusára.) A kezelés minden esetben az etiológiától függ és orvosi javallat alapján történik.

A baktérium okozta fertőzésekre antibiotikum tartalmú cseppeket, kenőcsöket javasolhat a kezelőorvos, vírusfertőzés esetén helyileg alkalmazható gyulladáscsökkentő/a kellemetlen tüneteket csökkentő szerek használatát. Allergiás kötőhártya-gyulladás esetén az antihisztamin tartalmú szerek használata javallott.

A gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása és a szem körüli bőrfelület tisztán tartása. A könny és a váladék törölgetésénél is fontos betartani a higiéniai szabályokat. Mindkét szemet külön-külön tiszta kendővel, vattával kell törölgetni, és nem elhanyagolható a gyakori kézmosás. Kerülni kell a közös törölközők, törlőkendők, párnahuzatok stb. használatát.

A bakteriális kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyerekeket nem szabad közösségbe engedni a kezelés megkezdése után sem. A vírusos kötőhártya-gyulladásban szenvedő betegek általában néhány napig fertőzőek. Minden esetben csak orvosi engedéllyel mehet vissza a gyermek a közösségbe.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ