Egészségkalauz IX.: Kéz-láb-száj betegség
Vissza

Egészségkalauz IX.: Kéz-láb-száj betegség

A kéz-láb-száj szindróma egy vírusfertőzés következtében kialakuló ragályos betegség. Az esetek többségében a gyermekeket érinti, de bárki megfertőződhet, a fogékonyság általános. A tünetekért felelős kórokozó a Coxackie, az enterovírusok (bélrendszeren keresztül fertőző kórokozó) csoportjába tartozó vírus. A fertőzést leggyakrabban a Coxackie A-16 típus okozza, de számos más altípus is ismeretes, amelyek szintén kiválthatják a betegséget. A betegség lefolyása a legtöbb esetben enyhe, de agresszívebb, altípussal való fertőződés esetén a betegség igen súlyos lefolyású is lehet. (pl. 71-altípus: agyvelőgyulladást/agyhártyagyulladást okoz)

Fontos megjegyezni, hogy a betegség nem azonos a száj- és körömfájás betegséggel!

A fertőzés közvetlen kontaktus útján terjedhet: orr-, torokváladékkal, nyállal, széklettel, cseppfertőzéssel, a játékokra ráragadt váladékkal.

A betegség lappangási ideje 3-6 nap, kezdetét a rossz általános állapot, étvágytalanság, fáradékonyság, fejfájás, hányinger, hányás, hasi fájdalom, láz (T: 38-39 C⁰) jellemzi. A lázas állapot általában 24 - 48 órával megelőzi a patognomonikus kiütések megjelenését. A kiütések tipikusan a száj körül és a száj nyálkahártyáján, a kéz- és a lábfejen piros foltok formájában jelennek meg, amelyek a betegség előrehaladtával apró, szürkés színű, nagyon fájdalmas hólyagokká, fekélyekké majd sebekké alakulnak. Nagyon ritkán, de megjelenhetnek a test egyéb tájékain is a kiütések. Abban az esetben, ha a sebtető idő előtt leválna (ha elkaparja a gyerek) a bárányhimlővel ellentétben sebhely nélkül gyógyul. A kiütések nem viszketnek. 

A tünetek alapján egyszerűen felismerhető a betegség és az orvos javallatai alapján otthon is kezelhető. A szövődmények kialakulása szükségessé teheti a kórházi felügyeletet.

A kezelés megkezdésére különösebb laboratóriumi vizsgálat elvégzése nem szükséges, mikrobiológiai vizsgálatokat rutinszerűen nem végeznek. Nagyon ritkán a szakember torokváladék-mintát vehet és ebből laboratóriumi tenyésztést készítenek a vírus azonosítására.

A kéz-láb-száj betegség kezelése elsősorban tüneti kezelés: ágynyugalom, lázcsillapítás, kiszáradás megelőzése. Javallott a hideg/szobahőmérsékletű folyadékok fogyasztása, kerülni kell a forró, savas italokat. A száj nyálkahártyájának fájdalma csökkenthető a helyileg ható szerek alkalmazásával, valamint a szervezet egészére, szisztémásan, ható fájdalom- és gyulladáscsökkentőkkel. Amennyiben hányás, hasmenés társul ezek szintén tünetileg kezelendők. A kiütésekre, bár ezek általában nem viszketnek, alkalmazható antihisztamin tartalmú kenőcs. Az antibiotikum adása nem javallott.

A betegség általában 7-10 nap alatt gyógyul.

Súlyos, szövődményekkel járó esetekben, kórházi felügyelet mellett kezelendő a gyermek. Lehetséges szövődmények: kiszáradás, gombás vagy bakteriális felülfertőződés (ebben az esetben  antibiotikus kezelés is kell), szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás.

A járvány megelőzése szempontjából nagyon fontos a beteg gyermek/személy izolálása, a higiéniai szabályok betartása. Kéz-láb-száj betegséggel a gyermek nem mehet közösségbe! A fertőzőképesség a betegség első hetében a legerősebb, de a tünetek elmúltával is megmarad néhány hétig (széklettel ürül még a kórokozó 2-3 hétig), tehát a „lábadozás” időszakában, főleg faecal-oralis úton még megfertőzhet másokat (nem csak piszkos kézről, de pelenkázáskor is elkaphatja a gondozó) és a játékokra, cumira ragadt nyálban, váladékban a vírus még hosszú ideig életképes. A gyakori kézmosás meleg vízzel és szappannal, a játékok fertőtlenítése megelőzheti a járvány kialakulását.

A fertőzés következtében kialakult antitestek általában hosszú távú védettséget nyújtanak adott vírus-altípus ellen, de egy másik altípussal való fertőződés esetén újra megjelenhetnek a tünetek.

Terhesek is elkaphatják a fertőzést, nincs ellene védőoltás. Amennyiben a fertőzés a terhesség első harmadában történik spontán vetéléshez vezethet, a második és harmadik harmadban magzati növekedési zavart okoz.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ