Édes volt-e a mérai csorgóvíz?
7. Jagamas János Népdalkéneklési Verseny
7. Jagamas János Népdalkéneklési Verseny
Vissza

Édes volt-e a mérai csorgóvíz?

A fentebbi kérdésre a választ azoktól a népdalt ismerőktől várjuk, akik oly lelkesen vettek részt a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) által megszervezett 7. Jagamas János Népdaléneklési Versenyen a Kolozs megyei Méra faluban, Kalotaszeg központjában. Az idei versenyen a húsz éve elhunyt Jagamas János népzenekutatóra és zenetudósra emlékeztek, aki az 1950-es, 1960-as, 1970-es években járt ki Mérába népdalt gyűjteni, majd ezeket kórusra feldolgozta.

A mérai református egyházközség nevében Mezei Csaba helybeli református lelkész köszöntötte a résztvevőket.  – A mai nap örömüzenete: együtt vagyunk Istennel, és ez okot ad az örömre, az éneklésre – mondta a lelkész.

 A mérai iskola nyugalmazott igazgatója, Varga György arról beszélt: Jagamas János halálának évében, 1997-ben döntött a mérai presbitérium, hogy átveszi a leromlott állapotban levő kultúrotthont.  Pályázat útján az egyházközség felújította, lakhatóvá tette a kultúrházat, amelyet aztán Jagamas Jánosról nevezték el.  Ezelőtt két évvel sikerült újabb felújítást végrehajtani – mondta. Tóth-Guttman Emese, a RMD elnöke elmondta: Jagamas János emléke előtt, neve fennmaradása érdekében úgy tiszteleghetünk, ha énekeljük a gyönyörű népdalokat és népdalfeldolgozásokat.     

Miután a háromtagú zsűri – Bedő Ágnes, Mann Gabriella és Tóth-Guttman Emese zenetanár – végighallgatta a 49 versenyzőt, részvételi emléklapot adtak a gyerekeknek és az őket felkészítő oktatóknak. A hat korcsoport díjazottjai végül oklevéllel, kotta- és könyvjutalommal tértek haza.

A 2008-2009-ben születettek közül első díjat nyert Szabados-Erős Róza, második lett Tőkés Lilla, harmadik díjat kapott Diarra Dávid. A következő korcsoportban (2007-2006) II. díjat kapott Manaszes Adrienne és Tamás Zsófia. A 2005-ben születettek közül első díjas lett Szőcs Dávid, második Kulcsár Cintia Noémi, harmadik pedig Gyurka Dóra. A 2003-ban és 2004-ben születettek közül első díjat kapott Csutak Hermina, II. díjat Lukács Anna Biborka, III. díjas pedig Figur Botond.  Az ötödik kategóriába tartoztak a 2001-ben és 2002-ben született versenyzők: Jaskó Anita (I. díj), Nagyosi Helga (II. díj), Süle Máté (III. díj). A legidősebb, 1999-ben és 2000-ben született díjazottak: Ludusan Gabriella (I. díj), Szász-Zsiga Nikolett (II. díj), Szabó Anett (III.díj).

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A PSD bojkottálja a bizalmi szavazást
Kolozsvári Mátyás Napok zajlanak ...
Tőkés: Fontos az RMDSZ-szel való ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ