Dsida-emlékplakettet avattak Kolozsváron
Vissza

Dsida-emlékplakettet avattak Kolozsváron

Emlékplakettet helyeztek el Dsida Jenő egykori Fürdő utcai lakhelyének falára, a költő arcmását megörökítő alkotást Vetró András szobrászművész készítette. A felújított épület udvari részén látható emlékplakettet tegnap délben avatták fel.

A jelenleg a Szent Imre Római Katolikus Óvodának helyet adó ingatlan utcai falára ugyanakkor visszakerült az az emléktábla is, amely jelzi, hogy élete utolsó éveiben itt lakott a költő. Az ünnepi eseményen felszólalt Kémenes Lóránt Zoltán főesperes-plébános, Demeter Stefánia Katalin, Magyarország kolozsvári konzulja és Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, aki úgy vélte, nem csupán a kolozsváriak, hanem az összmagyar irodalom számára is fontos ez a pillanat. Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményének egy részlete Bogdán Zsolt színművész tolmácsolásában hangzott el.

„Azzal a reménységgel és hittel állunk itt, hogy Dsida Jenőnek hamarosan emlékszobája is lesz Kolozsvár szívében”, mondta felszólalásában Kémenes Lóránt Zoltán főesperes-plébános. Véleménye szerint Dsida istenes versei  halkan és őszintén szólnak az olvasóhoz, „olyannyira, hogy egyből elfelejtjük azt a valóságot, amelyben élünk, verseinek olvasása felér egy lelki gyakorlattal”.

Demeter Stefánia Katalin konzul kiemelte: a  Szent Imre római katolikus óvoda falán elhelyezett emlékplakett Dsida keresztény hitére, anyanyelvünkért folytatott küzdelmére  emlékeztet.

Az emlékplakett leleplezése, előtérben Demeter Stefánia Katalin és Karácsonyi Zsolt 

Az alkotás készítője, Vetró András hangsúlyozta: örvendetes számára ez a nap, mert művével emléket álltíthat a neves költő szellemiségének, és ezzel is hozzájárulhat ahhoz, hogy ne feledjük arcának „romló földi mását”.

Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke szerint „ezt a mulandón átsugárzó arcot, ragadja meg míves emelkedettséggel, a visszafogottságban rejlő erővel Vetró András emlékplakettje”, amelynek kivitelezését az E-MIL, a Helikon, a Látó és a Székelyföld is támogatta, és, mint Karácsonyi megjegyezte, elhelyezése nem történhetett volna meg a katolikus egyház valamint Guttman Szabolcs építész intézményi ügyintézésben jártas segítőkészsége nélkül.

„Dsida Jenő emlékét őrzi, teszi elevenebbé ez az emlékplakett, amelynek kör alakja is jelzi, hogy a zárt egész, mint amilyen Dsida korán befejezett, mégis teljes erővel ható munkássága, a hétköznapok geometriáját is kifinomultabbá, emelkedettebbé teheti bármikor. Ezért is fontos, hogy e most leleplezésre kerülő emlékplakettre minél gyakrabban tekintsünk”, mondta Karácsonyi Zsolt.

(Fotók: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Női olimpiai kvalifikációs ...
VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...
Koronavírus – Kolozs megyében ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ