Drámaian csökkent a vendégéjszakák száma, nőtt a munkanélküliség
Vissza

Drámaian csökkent a vendégéjszakák száma, nőtt a munkanélküliség

Májusban 97 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma Romániában a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Az ötödik hónapban 65 ezer vendégéjszakát töltöttek turisták a kereskedelmi szálláshelyeken a tavaly ugyanebben az időszakban jegyzett 2 millió 162 ezerhez képest.

A vendégek száma is csaknem 97 százalékkal, 34 600-ra esett vissza a kereskedelmi szálláshelyeken a tavaly májusi 1 millió 103 ezerről.

Májusban a határnál jegyzett vendégforgalom is jelentősen csökkent, a Romániába látogató külföldiek száma csaknem 82 százalékkal esett vissza, míg a külföldre utazó román turisták száma is csaknem 84 százalékkal csökkent.    

Az első öt hónapban csaknem 58 százalékkal, 3 millió 574 ezerre csökkent a vendégéjszakák száma a tavalyi év azonos időszakához mérten. A román vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 55 százalékkal, 2,9 millióra esett, míg a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 66 százalékkal, 617 ezerre mérséklődött.    

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma is csaknem 58 százalékkal, 1,814 millióra csökkent az első öt hónapban a tavalyi 4,307 millióhoz képest.

2019-ben 3,6 százalékkal több, 13,268 millió belföldi és külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, akik az előző évinél 5 százalékkal több, 29,870 millió vendégéjszakát töltöttek. A külföldi turisták száma 4,1 százalékkal, 2,671 millióra csökkent a 2018-as évhez mérten.

Hároméves csúcson a munkanélküliség

Szintén a statisztikai hivatal szerint májusban 5,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, amely legutóbb három évvel ezelőtt volt ilyen magas.

Áprilisban 4,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, amely február óta folyamatosan nőtt, akkor 3,9 százalék volt.

A statisztikai intézet adatai szerint a 15-74 éves korcsoportban 463 ezren kerestek állást, ami növekedést jelent az előző havi 432 ezerhez, illetve az egy évvel korábban jegyzett 352 ezerhez mérten. A férfiak körében a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékos volt, 2,1 százalékponttal magasabb, mint a nők 4 százalékos aránya. A 25-74 évesek körében 4,2 százalék volt az állástalanok aránya.

A munkaügyi minisztérium legutóbbi, június 26-i adatai szerint a koronavírus-járvány miatt 141 664 munkaszerződés volt felfüggesztve, a járvány csúcsidőszakában ez a szám elérte az 1 milliót is. A felfüggesztett munkaszerződéssel rendelkezők nem tartoznak a munkanélküliek sorába.

A szaktárca utoljára május végén közölte, hogy a koronavírus-járvány kezdete, március közepe óta hány munkaszerződést szüntettek meg a különböző ágazatokban, ezek száma elérte a 429 585-öt. A válság leginkább a feldolgozóipart, a kiskereskedelmet és az építőipart érintette, mindegyik ágazatban 65-76 ezer között volt a megszüntetett munkaszerződések száma.

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...
Lezárult a levélvoksolás, szombaton ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ