Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron
Vissza

Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron

A Kolozs Megyei Tanács mai rendkívüli ülésén megszavazta a kolozsvári nemzetközi reptér parkolási díjainak drágítását. Vákár István RMDSZ-es megyei tanácselnök-helyettes azt javasolta: legyen ingyenes a parkolás azok számára, akik hozzátartozójukat kísérik a reptérre külföldi orvosi beavatkozás elvégzése céljából. Hosszabb vita után 26 igen szavazattal a 33 tanácsos elfogadta Vákár javaslatát, illetve azt is, hogy az első öt perc parkolás ingyenes legyen, 5-10 perces parkolásért pedig egy lejes tarifát szabjanak meg. Emellett jóváhagyták a parkolót üzemeltető cég által kért további áremeléseket is.

A reptéri tarifák növelésének vitája során Vákár István megyei tanácselnök-helyettes azt javasolta, legyen ingyenes a parkolás azon személyek számára, akik hozzátartozójukat kísérik ki a reptérre külföldi sebészeti beavatkozás céljából. Mivel a parkolót üzemeltető cég alkalmazottai nem rendelkeznek olyan orvosi ismeretekkel, amelyek lehetővé tennék az ilyen esetek felmérését, az ezirányú kéréseket a szükséges orvosi iratokkal alátámasztva legalább három nappal az utazás előtt előre kell jelezni a cégnek. A parkolás ingyenes az utazás teljes időtartama alatt. A megszavazott áremelések harminc nap múlva lépnek életbe.

Az USR-PLUS szövetség tanácsosa, Ionut Florea fejtette ki ellenvetését a parkolási díjak emelése kapcsán, mivel úgy ítélte meg, hogy a cég nem garantálja, hogy a megnövelt parkolási díjak jobb szolgáltatást is eredményeznek majd. A liberális Cristian Haiduc tanácsos rögtön kontrázott: a díjemelést igenis megindokolták, a járvány mérséklődését követően a reptér forgalma várhatóan nőni fog. Hozzátette: a reptéri parkoló az alacsony tarifái miatt annyira keresett, hogy alig lehet üres parkolóhelyet találni, tehát gazdaságilag indokolt a díjemelés. Balla Ferenc RMDSZ-es tanácsos egyetértett ugyan az áremeléssel, de későbbi időpontra halasztotta volna azt.   

Alin Tise megyei tanácselnök ismertette a Goto Parking kft. által igényelt új parkolási díjszabást. A 0-10 perc közötti parkolás 1 lejes ára nem változna; a 30 perces parkolásért eddig 5 lejt, ezentúl pedig 6 lejt kell fizetni. Az egy órás parkolási díj 7 lejről 9 lejre, míg a két órás parkolási díj 14 lejről 18 lejre nő. A 300 percig, azaz ötórás parkolásért nem 26, hanem 33 lejt kell majd fizetni. A napi parkolási díj 95 lejről 121 lejre, a 2-7 napos parkolási díj 165 lejről 210 lejre, míg a 7-8 napos parkolási díj 210 lejről 267 lejre drágult. A 8-15 napos parkolás pedig 407 lejbe kerülne az eddigi 320 lej helyett.

 A szociáldemokrata Alexanru Cordos azt javasolta, hogy az áremelésre vonatkozó határozatot halasszák a következő ülésre, mert most nem kedvező az időszak az áremelésre. Vasile Salatioan szociáldemokrata tanácsos pedig az áremelést 2021 februárjáig halasztotta volna. Molhem Basar liberális tanácsos azzal érvelt, hogy az emelés után sem lesznek nagyok az árak, a parkolóhelyet üzemeltető cég pedig különböző befektetéseket eszközölt, ezért tartja szükségesnek a tarifaemelést. Javasolta továbbá, hogy az első öt perc legyen ingyenes, mivel a parkolási díj kifizetésekor azért alakulnak ki sorok, mert sokan csak elviszik utazó rokonaikat vagy ismerőseiket a reptérre, és még öt percet sem tartózkodnak a parkolóban. Adela Dehenes USR-PLUS tanácsos tíz ingyenes percet javasolt a sorbanállás elkerülése érdekében.

Borítókép Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Négyen a nagyágyon: Amikor én vagyok a ...
A közösség szolgálatába állítják a ...
Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ