Donald Trump valamenyi vallás és követője védelmét sürgeti
Vissza

Donald Trump valamenyi vallás és követője védelmét sürgeti

Donald Trump amerikai elnök valamennyi vallás és követője védelmét sürgette az Országos Imanap keretében tartott washingtoni rendezvényen.

 A Fehér Ház Rózsakertjében Donald Trump valamennyi vallás és templomaik védelméért síkra szállt. Beszédében felidézte az új-zélandi mecsetek elleni és a Srí Lankán a keresztény templom és hívők ellen elkövetett támadásokat, valamint a múlt héten az egyik kaliforniai zsinagóga ellen intézett támadást.

Az elnök leszögezte: küzdeni kell azért, hogy "mindenki békességben élhessen és imádkozhasson". Erőteljes fellépés sürgetett az antiszemitizmus ellen is. Mint fogalmazott: "minden erőnkkel és minden energiánkkal azon vagyunk, hogy legyőzzük az antiszemitizmust és véget vessünk a zsidók elleni támadásoknak". A rózsakerti ünnepségen - az amerikai alelnök és a kormánytagok mellett - jelen volt annak a kaliforniai zsinagógának a rabbija is, ahol a múlt héten a halálos áldozatot is követelő támadást elkövették.

Az új-zélandi Christchurch városának két mecsetében március közepén egy 28 éves szélsőjobboldali ausztrál férfi mészárolt le 50 hívőt, áprilisban pedig  húsvétvasárnap szállodákban és keresztény templomokban támadtak meg mise közben imádkozókat. A Srí Lankán elkövetett -és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által vállalt - merényleteknek több mint 250 halálos áldozatuk volt.

Az Országos Imanapot minden évben május első csütörtökén tartják meg az Egyesült Államokban, s ezen a napon az amerikaiakat arra kérik, hogy "imádsággal és elmélkedéssel forduljanak Istenhez". Az Országos Imanapról a kongresszus döntött, és a mindenkori elnököt törvény kötelezi arra, hogy ezen a napon proklamációt adjon ki, amelyben imádkozásra bátorítja honfitársait.

Bár imanapot már 1789-ban John Adams elnök javaslatára is tartottak, az imanapról szóló modern törvényt 1952-ben fogadták el, Harry Truman elnök javaslatára.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ