Differenciált nevelésről óvónőknek
Vissza

Differenciált nevelésről óvónőknek

A Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) által szervezett és a magyar kormány által anyagilag támogatott egyhetes pedagógusképzők kezdődtek tegnap négy erdélyi helyszínen: Kolozsváron, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában. Kolozsváron a Báthory-líceum ad otthont a képzésnek, amelyre közel ötven, többségében Kolozs megyében dolgozó óvónő iratkozott be, de vannak résztvevők Szilágy és Szeben megyéből is. A képzés mindenki számára ingyenes, a máshonnan érkezőknek még a szállási költségeit is fedezik. A rendezvény kolozsvári megnyitóján felszólalók a képzés gyakorlati hasznát hangsúlyozták.

A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa részéről Szurovszky Katalin konzul az anyaországon kívül tevékenykedő pedagógusok nehézségeit ecsetelte, illetve értékelte áldozatos munkájukat. – A magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei óvodafejlesztési projekt illeszkedik a kormány nemzetpolitikai céljai közé, ugyanakkor segíti a szülőföldön való megmaradást – közölte a konzulasszony, majd röviden ismertette a magyar kormány által finanszírozott másik két támogatási lehetőséget, amelyeket az anyaország határain túl született magyar gyermekek szülei igényelhetnek.

A konzultól megtudtuk: a Kárpát-medencei óvodafejlesztési projekt keretében 76 új óvoda épül, ebből 31 Erdélyben, ezen kívül több mint 200 intézményt újítanak fel 38 milliárd forintból. A konzul szerint Trianon óta ez a legnagyobb rendszerszintű támogatás.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes azt hangsúlyozta: a megyei tanfelügyelőség is megértette a magyar államtól kapott támogatások pozitívumait.

Batiz Elly, az óvodapedagógusokért és tanítókért felelős tanfelügyelő szerint a Differenciált óvodai nevelés a szociális környezet kontextusában elnevezésű képzést követően az óvoda még vonzóbbá válik a gyermekek számára, a szülők is elégedettebbek lesznek, az  óvónők pedig még hatékonyabbá válnak.

Virág Erzsébet, az RMPSZ Közép-erdélyi alelnöke hangsúlyozta: a magyar kormány által támogatott képzések tematikája egy tavalyi RMPSZ-ülés következménye is, hiszen a pedagógusok javaslatai alapján állították össze a képzések tematikáját.

A házigazda intézmény, a Báthory-líceum részéről Timár Ágnes igazgató köszönetet mondott a magyar kormány által finanszírozott képzésért, majd a tanintézet és az RMPSZ között régóta tartó együttműködésének fontosságát ecsetelte.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3