Diaszpóra-tüntetés - Több ezren tiltakoztak Kolozsváron is
Vissza

Diaszpóra-tüntetés - Több ezren tiltakoztak Kolozsváron is

A közösségi oldalakon szerveződő kormányellenes tüntetés meghirdetett kezdési időpontjában, este 7 órakor néhány százan gyülekeztek a kolozsvári Főtéren, később azonban több ezresre duzzadt a tiltakozó tömeg. A résztvevők kormányellenes jelszavakat skandáltak, és a Dăncilă-kabinet azonnali lemondását követelték. „Maffiózók fészke”, „Vörös pestis” – ezekkel a jelzőkkel illették a hatalmon levő koalíciót, akik miatt – a szónokok szerint – Románia a nehezen megszerzett európai uniós tagságát kockáztatja. „Együtt leválthatjuk a kormányt, együtt megmenthetjük Romániát!”, hangzott el többször is.

Volt, aki a DEX-szel – a román értelmező szótárral – a kezében érkezett a tüntetésre, a jelzés elsősorban Dăncilă miniszterelnöknek szólt. A tiltakozó tömeg a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtéri székháza előtt hosszan skandálta, hogy „Analfabéták!, Analfabéták!”

„Verespatak – Colectiv – Caracal” – állt az egyik tüntető rögtönzött plakátján, ezzel is jelezve, hogy a verespataki aranykitermelés elleni tüntetéssel kezdődő, majd a 2015-ös Colectiv-tragédiát követő tiltakozással folytatódó, most pedig a caracali gyilkosság miatt felháborodó civilek megmozdulásáról van ismét szó. A tiltakozók mindezekért a korrupt hatóságokat teszik felelőssé, amelyek mulasztása, nemtörődömsége, alkalmatlansága ismét emberéleteket követelt. A tiltakozó tömeg a PSD-székház, majd a törvényszék, illetve a prefektúra épülete előtt többek közt a „Halló, 112!” jelszavakat kiabálta, emlékeztetve a hatóságokat a caracali gyilkos áldozatául eső fiatal lány, Alexandra hiábavaló segélykiáltására. A csendőrséget a kormány cinkosának nevezték, amely nem az embereket, hanem a „hatalmon levő tolvaj banda” érdekeit védi.

A tömegből messze kitűnt az a zászlórúd, amelyen az Európai Unió, majd a történelmi régiók címereivel ékesített román, harmadikként pedig Erdély lobogója volt felaggatva. A zászlóvivő elmondta: mindezzel azt akarta jelezni, hogy Erdély is jelen van az ország valamennyi nagyvárosára kiterjedő tiltakozó akcióban.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ