Diaszpóra-tüntetés - a belügyminiszter lemondását követeli az ellenzék
Vissza

Diaszpóra-tüntetés - a belügyminiszter lemondását követeli az ellenzék

Haladéktalan kivizsgálást sürget Klaus Johannis államfő annak kiderítésére, indokolt volt-e a csendőrség közbelépése a péntek esti bukaresti tüntetésen. Maga Viorica Dancila kormányfő is részletes jelentést kér az üggyel kapcsolatban, mindenekelőtt arról követel magyarázatot a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI), hogy miként kezelték a tüntetés eltérítésének szándékára vonatkozó információkat. A szociáldemokraták álláspontja szerint az ellenzék politikai célokra használja fel a tüntetést, az ellenzéki pártok viszont azzal vádolják a kormányt, hogy előre megfontolt szándékkal történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen, és a felelősök, élükön Carmen Dan belügyminiszter és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását követelik.

Azonnali vizsgálatot követel Johannis

Felszólította szombaton Klaus Johannis államfő Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul indítsanak kivizsgálást a csendőrség péntek esti közbelépésének módjával és körülményeivel kapcsolatban - tájékoztat közleményében az államelnöki hivatal. Az államfő azt kéri a legfőbb ügyésztől, vizsgálják ki a "közbelépések törvényességét", azonosítsák mindazokat, akik részt vettek az erőszakos incidensekben, és állapítsák meg, milyen mértékben tehetők felelősekké a történtekért. 

Dăncilă a SRI felelősségét firtatja

Részletes jelentést kért Viorica Dăncilă miniszterelnök is a bukaresti tüntetésen történt provokációkkal kapcsolatban - tájékoztat szombati közleményében a kormány. A miniszterelnök határozottan elutasítja a bukaresti demonstrációt "eltéríteni próbáló szervezett csoportosulások erőszakos tetteit". "A belügyminisztérium jelentései arra világítanak rá, hogy az erőszakos fellépést jól szervezett csoportok provokálták ki azáltal, hogy rátámadtak a rendfenntartókra, intézményekre, és közjavakat tettek tönkre, hogy konfliktust gerjesszenek a békés tüntetők, valamint a rendfenntartók között" - fogalmaz a közlemény. Hozzáteszik: a kormány elvárja, hogy az illetékes intézmények zárják le az ügyben folytatott vizsgálatokat, majd vonják felelősségre a bűnösöket. 

A miniszterelnök szombat reggel részletes jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) azokról a személyekről, akik előkészítették, illetve kiprovokálták az erőszakot, valamint arról, hogy "az adatok és információk szerzésével megbízott állami intézmények" előzetesen miként kezelték a tüntetés eltérítésének szándékára vonatkozó információkat - áll még a közleményben.

A kormány képviselői ugyanakkor felhívást intéznek a politikai vezetőkhöz, hogy ne próbálják választási célokra felhasználni "e sajnálatos eseményeket". 

"Viorica Dăncilă miniszterelnök tiszteletben tartja az állampolgárok tiltakozáshoz és véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a jogot nem sajátíthatja ki egyetlen politikus vagy érdekcsoportosulás sem, amely a társadalmi rend megbontásában érdekelt" - fogalmaz a közlemény. 

PSD: politikai célokra használja fel az ellenzék a demonstrációt

Klaus Johannis államfőnek, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének, Dan Barnának, Dacian Cioloş volt miniszterelnöknek, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökének, Eugen Tomacnak, valamint a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orbannak nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie, mert nyilatkozataikkal erőszakra buzdítottak - véli a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkár-helyettese.

Codrin Ştefănescu szombaton úgy nyilatkozott, az államfő és az ellenzéki alakulatok politikai céljaikra akarták felhasználni a diaszpórában élők pénteki, bukaresti demonstrációját. 

"Miután annyi szerencsétlenség történt az este, egész Romániát megdöbbentette erőszak, lábbal taposták az embereket, egy csendőrnő pedig az életéért küzd, ahelyett, hogy bocsánatot kérjenek a román néptől, ők ujjal mutogatnak a csendőrségre, amelyik csak tette a dolgát" - mondta Ştefănescu.

A PSD-s politikus szerint Johannis, Barna, Cioloş, Tomac és Orban a tüntetést megelőző nyilatkozataikkal "erőszakra buzdítottak".

"Annyira elkeseredettek, hogy saját jelöltjük nyerje majd meg az elnökválasztást, hogy elfelejtenek emberként viselkedni. Mindenki számára szabad szemmel látható, hogy a párhuzamos állam maradványainak a szekuritátéra jellemző szervezésével állunk szemben. Rengeteg pénzt költöttek erre az akcióra (...), megpróbálták felgyújtani Bukarestet" - fogalmazott.

Codrin Ştefănescu ama meggyőződésének is hangot adott, miszerint már csak azért sem lehettek százezren a Victoria téren, mert "a négy ellenzéki alakulat együtt sem tud összegyűjteni százezer román szimpatizánst".

Orban: a bányászjárásokra emlékeztetnek az incidensek

Előre megfontolt szándékkal történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen - nyilatkozta szombati sajtóértekezletén Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Ahelyett, hogy meghallgatnák a tüntetők kéréseit, kívánságait, Dragnea és a kamarillája visszavetette Romániát a 90-es évek bányászjárásainak idejébe. (...) Világos előttem, hogy előre megfontolt szándékkal történt a rendfenntartók erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen” - mondta Orban. 

A PNL elnöke „példátlanul súlyosnak” minősítette a csendőrség fellépését, és bejelentette, hogy a liberálisok kérni fogják, hogy a belügyminisztert, a csendőrség parancsnokát és a bukaresti prefektust idézzék be a parlament védelmi bizottsága elé.

„28 éve, hogy a rendfenntartó erőket nem használták elnyomó gépezetnek az emberek ellen. Dragnea parancsa, hogy a csendőrség brutálisan, megfélemlítő jelleggel lépjen fel a békés tüntetőkkel szemben, a demokrácia elleni példátlan támadást jelent, egy támadást az összes, a hatalommal egyet nem értő polgár ellen, amely gyakorlatilag a jelenlegi hatalmat egy olyan hatalommá alakítja, amelynek semmilyen köze sincs a demokráciához, egy autokrata hatalommá, amely kisajátította és a polgárok elleni fegyverré alakította az intézményeket” - hangoztatta Orban.

A PNL elnöke hozzátette: amennyiben a többség megakadályozza, hogy a felelőseket az illetékes parlamenti bizottságok elé idézzék, a liberális párt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy hívják össze a parlament rendkívüli ülésszakát és állítsanak fel egy bizottságot, amely kivizsgálja a Victoriei téren történt visszaéléseket és erőszakos cselekedeteket. 

Elmondta azt is, hétfőtől a PNL létrehoz egy jogászokból álló csoportot, amely jogi segítséget nyújt a tüntetésen történt erőszakos cselekedetek sértetteinek. 

Tomac indokolatlannak tartja a csendőrség durva fellépését 

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) felháborítónak és indokolatlannak tartja a csendőrség pénteki, előzmények nélküli, aránytalan fellépését - írja a párt közleményben.

Eugen Tomac pártelnök úgy véli: a provokátoroknak, akiknek az volt a céljuk, hogy zavarkeltéssel és erőszakkal kompromittálják a kormány székháza előtti tüntetést, felelniük kell a törvény előtt.

„Kiállunk a Victoriei téren történt erőszakos incidensekben megsérült polgárok mellett. A diszpóra által kezdeményezett tüntetés, amelyhez több tízezer hazai polgár is csatlakozott, nem a társadalmi megosztottságot kellett volna hogy erősítse, hanem határozott fellépéssé kellett volna válnia a jelenlegi kormányzat ellen, amely ki akarja sajátítani a teljes államhatalmat, amely alárendeli az intézményeket, és amely, szükség esetén erőt használ az állampolgárok megfélemlítésére” - nyilatkozta a közlemény szerint Tomac. 

USR: Mondjon le a belügyminiszter!

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Carmen Dan belügyminiszter, Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását, valamint a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását kéri a csendőrség Victoriei téri, péntek esti akciójával kapcsolatban - mondta szombati sajtóértekezletén Dan Barna, az USR elnöke.

„A romániai demokrácia fekete napja volt a tegnapi (...). Kérjük Carmen Dan belügyminiszter lemondását, aki a polgárok védelmére létrehozott csendőrséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) házi eszközévé alakította, kérjük Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását. Ez történik Romániában, amikor az országot büntetőperben elítélt személyek, bűnözők vezetik. Azért jutottunk ide, mert az intézményeket kisajátították” - jelentette ki Barna. Hozzátette: az USR kéri a kiadott parancsok titkosításának feloldását.

„Kérjük a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását, hogy kiderítsük, hogyan történhetett meg, hogy a csendőrség nagyon hatékony volt, amikor békés tüntetőket kellet kergetni a mellékutcákban, de képtelen volt 20-30 bajkeverőt kiemelni a tömegből, majd a tér kiürítése után (...), sokáig nem léptek közbe a Lascăr Catargiu úton felgyújtott teraszoknál”- mondta az USR elnöke.

„Büntetőügyesek nélkül, ma este mi is ott leszünk a polgárok között a téren” - zárta szavait Dan Barna. 

Hivatalból bűnügyi kivizsgálást indított a katonai ügyészség a péntek esti bukaresti tüntetésen történt incidensek, valamint a csendőrség közbelépése kapcsán - tájékoztat a legfőbb ügyészség. A közlemény értelmében a katonai ügyészek begyűjtik a kerületi rendőrkapitányságoktól a péntek este, illetve szombatra virradóra történtekkel kapcsolatban tett minden feljelentést, és közös iktatószámmal regisztrálják ezeket. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magyarul zenélt a városházi toronyóra
Iohannis: csökkent az előrehozott ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ