Denevérházikók is lesznek a Vasutasparkban?
Építészi pályázattal rehabilitálják a zöldövezetet
Építészi pályázattal rehabilitálják a zöldövezetet
Vissza

Denevérházikók is lesznek a Vasutasparkban?

Több szakember, városházi illetékes részvételével kerekasztal-beszélgetést tartottak kedden késő délután a 3. Erdélyi Építészeti Biennálé (BATRA 2017) keretében. Elhangzott: örvendetes, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a város eme részének rehabilitálására nyílt pályázatot ír ki, azaz belföldi és külföldi szakemberek bevonásával, a helyhatóságtól független zsűri bevonásával dönti el, melyik a legmegfelelőbb megoldás. Így történt ez a Kis-Szamos környékének újragondolásával is, a nyertes pályázó egy spanyol tervezőiroda volt.

Az értekezleten elhangzott: feltétlenül szükség van a park megőrzésére, az elmúlt években ugyanis folyamatosan csökkent az egy főre jutó zöldövezet aránya. Vasile Mitrea építész szerint a városházának a zöldövezetekre vonatkozó statisztikai kimutatása nem valós, Kolozsvár még mindig messze áll az európai átlagtól, mi több, az európai normáktól is. – Azt állítják, hogy jelenleg egy lakosra 26 négyzetméter zöldövezet jut. Ez nem reális – mondta Mitrea. Szerinte ezekkel a kérdésekkel a város menedzserének kellene foglalkoznia, aki pártfüggetlen, nem pályáz a polgárok szavazataira, s több polgármesteri mandátum alatt szolgálni tudja a közérdeket.

Felmerült: a Vasutasparkot gyalogos övezetnek és biciklisávoknak kellene összekötnie az Armătura parkkal, mi több, meg kell teremteni a kapcsolatot a vasútállomással is, hogy az érdekeltek gyorsan eljuthassanak egyik helyről a másikra.

A város egészének, de legfőképpen a környék lakóinak a bevonását szorgalmazta Lala Panait civil aktivista, a Colectiv A mozgalom képviselője, aki korábbi tapasztalataira alapozva kijelentette: enélkül a helybéliek nem érzik magukénak az övezetet.

Szakáts Istvántól, az AltArt Alapítvány vezetőjétől megtudtuk: két kategóriába sorolhatók a fiatal művészek által leadott ötletek. Egyrészt vannak a rövidtávú beavatkozások (rajzolóműhelyek, denevérházikók, bungee jumping létesítése), másrészt pedig az övezet hosszútávú átgondolására vonatkozó elképzelések. – Kidolgoztunk egy olyan rendszert, amely segítségével a parkot az állandó újjáépítés állapotában tartjuk. A polgárok, a városháza, az üzleti világ, a civil szféra egyaránt ötletekkel rukkolhat elő, s ezeket folyamatosan valósítjuk meg. Két héten belül befejezzük az ötleteket tartalmazó katalógust, ezeket az Építészek Rendje Erdélyi Fiókjának adjuk át, a szakemberek pedig véleményezik. Ezeket csatolhatják a pályamunka kiíráshoz, amelyet a polgármesteri hivatal kezdeményez majd – nyilatkozta videóinterjúban a civil aktivista.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Időutazás a Transylvania Barokk ...
Zene és festészet szimbiózisa Zoltán ...
Európában közeleg, mégis messze az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ