Davis-kupa: Magyar–ukrán osztályozó
Vissza

Davis-kupa: Magyar–ukrán osztályozó

Balázs Attila két szettben kikapott Szerhij Sztahovszkijtól szombaton a Magyarország–Ukrajna tenisz Davis-kupa-osztályozó nyitómérkőzésén.

A budapesti Sport11 központban kialakított stadionban a mintegy kétezer szurkoló nagy örömére a világranglistán 136. Balázs rögtön elvette ellenfele adogatását, aki a 147. az ATP-rangsorban. A 30 éves magyar játékos – terveinek megfelelően – hosszú labdamenetekre törekedett, és főként a 2013-as wimbledoni tornán Roger Federert legyőző ukrán fonákját bombázta. A brékelőny ezzel együtt 3:3-nál elolvadt, a salakon a vártnál jobban mozgó Sztahovszkij sikeresen rövidítette a pontokat, kiválóan röptézett, majd 5:4-es vezetésénél ismét elvette Balázs szerváját, így 58 perc elteltével megnyerte a szettet. A júliusban Umagban döntős Balázs a folytatásban semmire elbukta az adogatását, így 3:0-ás hátrányba került. A 33 éves rivális a nehéz helyzetekben sem ingott meg, stabilan tartotta a különbséget, 5:2-re elhúzott, majd fogadóként mérkőzéslabdához jutott. Balázs azonban remek adogatásokkal 5:3-ra feljött, csakhogy ekkor Sztahovszkij már a meccsért szervált, és három bréklabdát hárítva megnyerte a találkozót, amely 1 óra 36 percet tartott.

A folytatásban Fucsovics Márton két szettben legyőzte Ilja Marcsenkót, ezzel a párharc 1–1-re áll az első nap után. A nyárias melegben erre a találkozóra is szép számú szurkoló gyűlt össze, akik csalódottan fogadták, hogy a világranglistán 371. ellenfél már az első gémben elvette a magyar éljátékos adogatását. A két játékos eddigi négy összecsapását megnyerő ukrán ezt követően igencsak visszaesett, a remek tenyeresekkel irányító Fucsovicsnak labdája volt az 5:1-hez is. Ekkor azonban kisebb hullámvölgy következett, Marcsenko 4:3-ra feljött, de ekkor ismét elvesztette a szerváját, majd az MTK játékosa magabiztosan kiszerválta a 45 perces szettet. Az ATP-rangsorban 65. Fucsovics – aki tavaly februárban, a belgiumi nyolcaddöntőben szerepelt legutóbb nemzeti színekben – a második játszma elején három bréklabdát is elszalasztott. A negyedik gémben már sikerült elvennie Marcsenko szerváját, akinek nem sokkal később egy szünetben Andrij Medvegyev szövetségi kapitány jegelte a vállát. Az ukrán kispadon pedig az első egyest megnyerő Sztahovszkij immár kisfiával a nyakában biztatta honfitársát. Ez azonban nem sokat ért a keveset rontó Fucsovics ellen, aki ismét brékelt, majd 5:2-nél kiszerválta a meccset, amely 1 óra 38 percet tartott.

Vasárnap a párosok kezdtek, Fucsovics és Balázs fordulatos mérkőzésen legyőzte Sztahovszkijt és Gyenyisz Molcsanovot, ezzel a házigazdák 2–1-re átvették a vezetést. Szombathoz hasonlóan élénk érdeklődés és verőfényes napsütés fogadta a két válogatottat. A magyarok összeállítása megegyezett az előző napi két egyesével, Köves Gábor szövetségi kapitány a terveknek megfelelően a nemzeti csapat két legjobbjára épített. A túloldalon Andrij Medvegyev szakvezető Sztahovszkij mellett a páros rangsorban 70. Molcsanovot küldte pályára, aki nem rendelkezik egyéni világranglistás helyezéssel. A mintegy 1500 fős publikum gyors labdameneteket és sima adogatójátékokat láthatott – mindkét magyar remekül mozgott a hálónál –, a rövidítésig egyetlen bréklabdáig sem jutottak el a felek. A tie-breakben aztán 1–1 után már csak a hazai duó nyert labdamenetet, és Fucsovics nehéz helyzetből ütött tenyeres elütésével hozta a játszmát, amely 50 percig tartott (7:6). A folytatásban Balázs szervájánál semmi–negyvenről sikerült feljönni, ám az ellenfélnek végül összejött a brék (0:2), majd Sztahovszkij két bréklabdát hárítva hozta az adogatását (0:3). A színvonal közben tovább nőtt, szemet gyönyörködtető ütésváltások következtek befutott átemelésekkel és a pálya pereméről „visszakapart” labdákkal, de továbbra sem sikerült elnyerni az ukrán szervagémeket. Molcsanov 3:5-nél semmire hozta az adogatását, így másfél óra elteltével jöhetett a döntő játszma (3:6). Ebben 2:0-nál – első brékjükkel – lépéselőnybe kerültek a házigazdák, akiknek labdájuk volt az 5:1-hez is. Fucsovics egy „napba nézős” kettős hiba ellenére hozta az adogatását, majd Balázs 5:3-nál kiválóan összpontosítva kiszerválta a 2 óra 8 perces meccset.

A Dk-osztályozó győztese marad a Világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet.

Eredmény, Dk-osztályozó: • Magyarország–Ukrajna 2–2 – Balázs Attila–Szerhij Sztahovszkij 4:6, 3:6; Fucsovics Márton–Ilja Marcsenko 6:3, 6:2; Fucsovics, Balázs–Sztahovszkij, Gyenyisz Molcsanov 7:6 (1), 3:6, 6:3; Fucsovics–Sztahovszkij 7:5, 3:6, 6:7 (3). A továbbjutásról a Balázs–Marcsenko összecsapás döntött.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szexuális oktatás az iskolában? Csak ...
Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...