Dátum-dilemma
Vissza

Dátum-dilemma

A választások dátumáról szóló hitvita a halasztást kilátásba helyező szociáldemokrata többségű parlament, illetve a liberális kormány között nem feltétlenül a választások dátumáról szól. A tét nem kimondottan az emberek biztonsága, egészsége, hanem – mint az esetek többségében - gyarló választási érdekek.

A liberálisok szeretnék időben lekeverni a szavazást, amíg támogatottságuk nem erodálódik még jobban, ezért ragaszkodnak a december 6-ai időponthoz. Ugyanakkor folyamatosan azt hangoztatják, nem lehet a járványra koncentrálni a jelen körülmények között, a liberális kabinet és államfői hivatal, illetve a szociáldemokrata többségű törvényhozás közti érdekellentétek, feszültségek lehetetlenné teszik az együttműködést ezekben a válságos időkben, panaszkodnak.

A PSD kimondottan nem járna jól a márciusra halasztással, de hát nem hagyhatják ki a lehetőséget: addig kell ugye ütni a vasat, amíg meleg, és a kormányt pedig, amíg lehet.  Marcel Ciolacu PSD-vezér az emberek egyre növekvő félelmére alapozva követeli a halasztást – fogalmazza meg Cristian Parvulescu. Az ismert elemző szerint a PSD nem is annyira a választások elhalasztásában, hanem a minél jobban visszhangzó cirkuszban érdekelt, abban, hogy maximálisan kiaknázza az “inkompetens kormány” témát. Bárhogy is, mondja Parvulescu, ez az egész politikai cirkusz még mindig kevesebb kárral jár, mintha valóban elhalasztanák a választásokat, az ország nem engedheti meg magának, hogy az elkövetkező kritikus időszakban is az állami intézmények közti konfliktusok lehetetlenítsék el a döntéshozatalt.

A PSD mögé beállt a Victor Ponta vezette Pro Románia Párt és a Calin Popescu Tariceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is. A két politikai alakulat a várakozásokon alul teljesített az önkormányzati választásokon, most pedig egyféle szociáldemokrata-liberális-demokrata – divatos szóval élve – hibridpártot akarnak közösen létrehozni a nagyobb befolyás érdekében, nekik tehát mindenképpen érdekük a választások elhalasztása. A liberálisokhoz hasonlóan a Mentsétek meg Románia Pártnak (USR), de még a veterán Traian Basescu felturbózta Népi Mozgalom Pártjának (PMP) szintén a decemberi időpont felelne meg – minél előbb, annál jobb, amíg még tart az önkormányzati választások dicsfénye! Az RMDSZ is bejelentette: a decemberi dátumot támogatja. A szövetség szerint a járványt nem kéne elpolitizálni, más országokban nem voltak választások és mégis nőtt az esetszám - érvel az RMDSZ elnöke, aki szerint az államfőnek sürgős konzultációra kellene hívni a pártokat a kialakult helyzetben.

Hogy Iohannis mit lép, azt jelen pillanatban csak sejteni lehet. Bizonyára időhúzásra fog játszani, állítják többen is, így “mentheti meg” a december 6-ai időpontot. Amint azt megírtuk, a liberálisok óvására az Alkotmánybíróság végül úgy ítélte meg, nem sérti az alkotmányt az a PSD előterjesztésére elfogadott jogszabály, amelynek értelmében a parlament az illetékes a választások dátumának kiírásában, nem pedig a kormány. Most, hogy az indoklás is megvan, az államfő vagy kihirdeti a neki nem tetsző formában a törvényt, vagy visszaküldi a parlamentbe újragondolás végett. Nem fog senkit meglepni, ha a törvényhozók változtatás nélkül fogadják el ismét a jogszabályt és az megint mehet Iohannishoz.  Persze, a másodszor is elfogadott törvénnyel kapcsolatban újra alkotmányossági kifogást lehet emelni, ami a taláros testületet további fejtörésre készteti, s majd csak az újabb döntésről szóló indoklás közzététele után kényszerülhet Iohannis arra, hogy kihirdesse a törvényt, amely végérvényesen a parlament hatáskörébe utalja a választások dátumának eldöntését. De még ez sem jelenti automatikusan az időpont módosítását, mert például az RMDSZ megszavazza ugyan, hogy a parlamentet illesse meg a választások dátumának meghatározása, de azt nem támogatja, hogy december helyett a járvány kimenetele szempontjából legalább olyan bizonytalannak tűnő márciusban kerüljon sor a voksolásra. Mindez pedig sok, sok nap, és mire az egész lezajlik, hopp, talán már túl is vagyunk a választásokon.

S hogy ebből a szerteágazó, száraz jogvitából mi szivárog le a közvéleménybe? Legfennebb annyi, hogy miközben már nincs hely az intenzív osztályokon, ezek odafönt megint marakodnak. Sajnos nem a lélegeztető gépek számán, az oltások beszerzésén, vagy a gyógyszerkészlet feltöltésén, vagy valóban a választások minél biztonságosabbá tételén, hanem holmi procedurális dolgokon. Amelyek kétségtelenül fontos elvi kérdések, de vészhelyzetben az ilyesmit sokan luxusnak értelmezhetik. Merthogy tényleg napi négyezer fölé ugrott az esetszám. És nem csak Ciolacuék kedvéért, azért, hogy a PSD-nek legyen mivel riogatnia, hanem mert ugye járvány van, amely fejlettebb egészségügyi rendszereket, rátermettebb kormányokat is kétségbeesésbe kergetett már.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Milák Kristóf Európa-csúccsal ...
„Nagy Albert a valóságot festi, de a ...
László Attila főesperes-plébános, aki ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ