Csoma Botond: hozzunk be új embereket az önkormányzatokba
Több Kolozs megyei helységben tart az RMDSZ előválasztást
Több Kolozs megyei helységben tart az RMDSZ előválasztást
Vissza

Csoma Botond: hozzunk be új embereket az önkormányzatokba

Úgy tűnik, az előző évekkel ellentétben éles verseny körvonalazódik a Kolozs megyei RMDSZ több szervezetében arra vonatkozólag, hogy ki legyen a szövetség polgármester-jelöltje az idei helyhatósági választáson. A Megyei Képviselők Tanácsa (MKT) csütörtöki ülésén Csoma Botond, az RMDSZ megyei elnöke bejelentette: azokon a településeken, ahol többen pályáznák meg a polgármesteri tisztséget, március 15-ig urnás előválasztást kell tartani. Az eredményt közölni kell a Megyei Állandó Tanáccsal (MÁT), amely vagy jóváhagyja a rangsorolást és az előválasztások jelöltlistáit, vagy, ha indokoltnak tartja, akkor módosíthatja azt. Az ülés résztvevői közül többen kérték, hogy a jelöltállításhoz szükséges aláírások összegyűjtése céljából a tanácsosok közös listát hozhassanak létre. Csoma Botond a Szabadságnak elmondta: a MÁT a jövő héten dönthet ennek engedélyezéséről, ám semmilyen szabályzat vagy jogi akadály nem tiltja azt.

„Függetlenül attól, hogy mikor lesz idén az önkormányzati és a parlamenti választás, fel kell készülnünk ezekre. Csak magunkra és a magyar közösségre számíthatunk. Minél több magyar embert meg kell győznünk arról, hogy senki más nem fog kiállni a magyar érdekért. A jelöltállításra vonatkozó SZKT- határozat szoros határidőt ír elő, időhúzásra nincs időnk” – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) lapzártánkkor még tartó csütörtöki ülésén.

A politikus elmondta: ott, ahol jelenleg nincs RMDSZ-elnök, kiírják a tisztújítást. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigiekből úgy tűnik: több helyen verseny körvonalazódik az RMDSZ-en belül, hogy ki induljon az önkormányzati választásokon a szövetség színeiben. Csoma Botond azt javasolta, ahol többen pályáznak a polgármesteri tisztségre, urnás előválasztást tartsanak községi szinten, tehát döntse el a helyi közösség, hogy ki legyen a polgármester-jelölt. Ugyanakkor hangoztatta: nem szabad félni attól, hogy új embereket hozzanak be az RMDSZ-be.

Nőket és fiatalokat a jelöltlistákra

A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) a határozata kötelező módon előírja: a befutó helyeken szerepelnie kell egy nőnek és egy 35 év alatti fiatalnak. Eltérni ettől csak akkor lehet, ha nincs ennek megfelelő jelölt, aki vállalná az önkormányzati munkát – emlékeztetett.  

„Elmúlt az az idő, amikor a politika kizárólag a férfiak és az idősebbek dolga volt. Ez a fajta jelöltállítás megteremtheti a nemzedékek közötti együttműködést, ami elősegítheti az RMDSZ munkáját, és növeli a hatékonyságot” – fejtette ki Csoma Botond.

Kifejezte reményét, hogy az önkormányzati választások után sikerül megőrizni a Kolozs Megyei Tanács alelnöki és Kolozsvár alpolgármesteri tisztségét. Ehhez arra van szükség, hogy annyi mandátumunk legyen a kolozsvári és a megyei tanácsban, hogy biztosítani tudjuk a többséget. 

Az SZKT-határozat másik fontos eleme kötelezővé teszi a polgármester-jelölt állítását minden településen, ahol 15 százalékos a magyarság aránya.

„A legutóbbi választáson, 2016-ban elkövettünk néhány hibát, és nem szeretném, ha ezek most megismétlődnének, ezért mindenhol polgármester-jelöltet állítunk. Másképpen nyilvánulunk meg, ha van saját jelöltünk. Hibás az a megközelítés, hogy a választások előtt politikai alkut kössünk román pártokkal, hiszen nem egyszer ráfáztunk ezekre. Koalíciót a választás után a mandátum számának ismeretében kötünk” – összegezte Csoma Botond.

Közös támogatói listát javasolnak 

Mivel a tanácsos- és polgármester-jelölteknek több száz aláírást kell benyújtaniuk az induláshoz, felmerült a lehetőség, hogy több tanácsos közös támogatói listát állítson össze. Csoma Botond a Szabadságnak elmondta: ennek jogi akadálya nincs, ám meg kell vitatni a Megyei Állandó Tanácsban.   

Az MKT-ülésen még felmerült az is, hogy nem indulhat jelöltként az, aki nem nyújt be jelentést az elmúlt négy évben végzett önkormányzati tevékenységről. Azok a személyek, akik az elmúlt négy évben más párt színeiben, azaz az RMDSZ-ellen indultak, a mostani helyhatósági választásokon csak akkor vehetnek részt jelöltként, ha felmentést kapnak az RMDSZ főbb vezetőit tömörítő Szövetségi Állandó Tanácstól (SZÁT).  

Cselekvési tervek az oktatásért és szórványért

Az MKT-ülésen üdvözölték továbbá a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség (ISJ) idei döntését, amely alapján megmaradnak a Kolozs megyei magyar beiskolázási számok, és magyar előkészítő osztályt hirdettek meg a Donát negyedi Ghibu-líceumban, valamint magyar kilencedik osztályt a Waldorf líceumban, ha lesz elegendő jelentkező. Az MKT felkérte a helyi szervezetek elnökeit, legkésőbb március 15-ig vegyék fel a kapcsolatot a magyar pedagógusokkal és az egyházak képviselőivel, hogy minden magyar gyermek időben iratkozzon be a helyi anyanyelvi osztályokba.

Az ülésen az is kiderült, hogy az SZKT által elfogadott szórvány-cselekvési terv kapcsán szakemberek bevonásával elkészül azon Kolozs megyei magyar községek listája, amelyek szórványközösségként kezelhetők, és ezek megmaradása érdekében gyakorlatba ültetik a szórvány cselekvési tervet. Javasolták, hogy mérjék fel a kolozsvári lakónegyedek szórványjellegét is, és ahol erre szükség mutatkozik, léptessék életbe a szóban forgó tervet.

Amint arról lapunkban röviden beszámoltunk, a tanácskozáson Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is részt vett, aki beszédében, többek között, kiemelte: Kolozsváron szükség van magyar polgármesterjelöltre, és kifejezte reményét, hogy az RMDSZ meg tudja őrizni az alpolgármesteri és a megyei tanácsi elnöki tisztséget.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ