Csoma Botond: az igazságügyi miniszter átment sztálinistába
Vissza

Csoma Botond: az igazságügyi miniszter átment sztálinistába

"Teljesen elfogadhatatlannak", "sztálinizmusba hajlónak" nevezte Csoma Botond Stelian Ion igazságügyi miniszter vádaskodását SIIJ-ügyben. Ami pedig Dan Barna miniszterelnök-helyettest illeti, ő "rémeket lát" - vélekedett az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Csoma azt követően nyilatkozott az Agerpresnek, hogy Stelian megvádolta az RMDSZ-t: a szociáldemokratákkal szövetkezve akadályozza az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolását gáncsolva ezzel az igazságügyi reformot. „Azért nem számoltuk fel eddig a SIIJ-t, mert az RMDSZ az intézmény létrehozásának pillanatában a PSD oldalán állt. Megszavazta a SIIJ létrehozását is, megszavazta a Iordache-féle igazságügyi törvényeket is, megszavazta a büntetőjogi és a büntető-eljárási törvénykönyvet is” - mondta Stelian.

Csoma hangsúlyozta: az RMDSZ által a szenátushoz benyújtott módosító javaslat nem zárja ki a SIIJ felszámolását. „Az RMDSZ azt akarja, hogy a korrupció elleni küzdelem folytatódjon, de ugyanakkor azt is akarjuk, hogy ez a küzdelem jól meghatározott jogi keretek között történjen, garanciákkal arra, hogy többé nem ismétlődnek meg a visszaélések. Hamis az az elképzelés, hogy a korrupció elleni küzdelem sikere vagy a román igazságszolgáltatási rendszer nagyszabású reformja attól függ, hogy a DNA-nak visszaadják-e a bírák és ügyészek kivizsgálására vonatkozó hatásköröket' - mondta Csoma Botond, hozzátéve, nem vonja kétségbe, hogy a bírák között is előfordulhatnak korrupciós esetek, de köztudomású, hogy a nagykorrupciós esetek nem a bírák körében, hanem a társadalom "más területén" történnek.

Stelian Ion "azt hiszi, hogy az abszolút igazság birtokában van", indokolta meg Csoma Botond az igazságügyi miniszterről mondott bírálatát. „Sokszor az volt a benyomásom, hogy az igazságügyi miniszter egyfajta jakobinus, de most véleményem szerint lassan, de biztosan sztálinizmusba csap át. Bárki, aki más álláspontot képvisel, mint ő, a legsötétebb totalitárius hagyomány szerint egyfajta deviáns lesz, aki vélemény-bűncselekményt követ el, és a miniszter szerint ez a vélemény-bűncselekmény biztos Románia érdekei ellen hat. Én arra következtetek a miniszter hozzáállásából, hogy az abszolút igazság birtokosának tekinti magát, és aki mást mer mondani, azt vagy korruptnak, vagy rosszhiszeműnek bélyegzi meg", vélekedett.

Hétfőn Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke azt mondta, amíg nem sikerül közös nevezőre jutni a koalícióban a SIIJ felszámolásáról szóló tervezet kapcsán, a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívása korai lenne és eredménytelen. Barna ismét azon véleményének adott hangot, hogy az RMDSZ által benyújtott "mérgező" módosító javaslat elfogadása esetén a SIIJ nem szűnne meg, hanem "más névvel és más címkével" tovább működne, a főügyészség alárendeltségében. Ez a bejelentett reformfolyamat megcsúfolása lenne - vélekedett az USR PLUS társelnöke. Csoma Botond erre a nyilatkozatra reagálva mondta, hogy a kormányfőhelyettes rémképeket lát.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ