SIIJ-ügy – Cîțu szerint nincs veszélyben a koalíció

SIIJ-ügy – Cîțu szerint nincs veszélyben a koalíció
Folytatódott a szópárbaj Ion Stelian USR-s igazságügyminiszter és Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője közt az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásával kapcsolatban. Ismeretes, az RMDSZ azt akarja elérni, hogy a SIIJ ügyeit ne a korrupcióellenes ügyészség (DNA), vagy a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), hanem a legfőbb ügyészség vegye át. Csoma Botond lapunknak elmondta: az igazságügyi felügyelet 2019-es jelentéséből világosan kiderül, milyen komoly gondok voltak az igazságszolgáltatásban, és ezek milyen mértékben érintették a bírók függetlenségét. Az RMDSZ-nek a vitatott módosító indítványával az a célja, hogy ilyen visszaélésekre többé ne kerüljön sor.

A közszolgálati televízió kedd esti műsorában Ion Stelian megismételte a vádakat: a SIIJ egy "bunkósbot", amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közösen talált ki az ügyészek és bírák ellen. Az RMDSZ annak idején támogatta a SIIJ létrehozását, most pedig nehezére esik elállni attól a véleményétől, miszerint erre az ügyosztályra szükség van, ugyanakkor folytatja a PSD-vel közösen elindított DNA-ellenes retorikát, mondta.

"A SIIJ fenntartása nagy csapást jelentene a DNA-ra és a korrupció elleni küzdelemre, és szembemenne Románia érdekeivel. Ha az RMDSZ úgy döntött, belép a koalícióba, alkalmazkodnia kellene a helyzethez. Mi nem fogadhatjuk el, hogy Romániában ismét lábbal tiporják az igazságszolgáltatást”, hangoztatta.

Rámutatott: Románia szabad akaratából csatlakozott az Európai Unióhoz, és kötelessége betartani a szerződésekbe, törvényekbe foglaltakat. "Ha nem tartjuk be a jogállamiság szabályait, rátévedhetünk Magyarország vagy Lengyelország útjára, ahol komoly gondok vannak a jogállamisággal. Ez esetben megtörténhet, hogy nem lesz hozzáférése az országnak az uniós alapokhoz, vagy nem zárul le az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV), aminek akár az is lehet a következménye, hogy Románia nem csatlakozhat a schengeni térséghez.

"Kérdem én, partnereink vagy a szomszédos országok közül melyiknek áll érdekében, hogy Románia ne csatlakozzon a schengeni övezethez? Nekünk tudatában kell lennünk tetteink következményeinek, és be kell tartanunk önként vállalt ígéreteinket: a SIIJ felszámolása, a DNA hatáskörének visszaállítása" - nyomatékosította.

Csoma Botond szerint Steliannak inkább a román igazságügy problémáival kellene foglalkoznia, nem pedig Magyarország vagy Lengyelország helyzetével.

A képviselő lapunknak elmondta: a tárcavezető akarja hitetni a közvéleménnyel, hogy az MCV feloldása a SIIJ-ügyön áll vagy bukik. „Ez átverés! A kérdés az, lesz-e reális reform az igazságügyben vagy sem. Inkább erre kellene összpontosítania a miniszternek!”, vélekedett.

- Sajnos azt látom, hogy a miniszter ahelyett, hogy tenné a dolgát, politizál. Nem tudom eldönteni: nem ért hozzá, vagy rosszindulatú? Vagy mindkettő… - nyilatkozta Csoma Botond politikai manipulációnak minősítve Stelian megnyilvánulásait. „Az USR belekergette magát ebbe a retorikába, most meg nem tud kimászni belőle!”, fogalmazott a képviselő.

Az USR-sekkel ellentétben a liberálisok nem tartják ördögtől valónak az RMDSZ módosító javaslatát. Daniel Fenechiu (PNL) szenátor a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, ő személy szerint megszavazná, de fegyelmezett pártkatonaként nyilván azt teszi, amit a PNL dönt.

“A liberálisok elvben azt a változatot támogatják, amit az igazságügyi miniszter terjesztett elő. Az viszont tény, hogy a párton belül megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, különböző elemzések léteznek arról, hogy mit lehetne esetleg módosítani az előterjesztett változaton”, nyilatkozta Fenechiu. Véleménye szerint nem lehet elvitatni az RMDSZ-től a módosító indítvány előterjesztésének jogát, már csak azért sem, mert komoly érvekkel támasztották alá kezdeményezésüket.

A témát átpolitizáló nyilatkozatnak minősítette Florin Cîțu miniszterelnök az igazságügyminiszter megnyilvánulásait, miszerint a SIIJ körüli nézeteltérés pattanásig feszítette volna a húrt a kormánypártok között. A kormányfő cáfolta, hogy az USR-RMDSZ nézeteltérésre rámehet a koalíció.

„Szó sincs semmiféle válságról. Ez egy erős szövetség, minden megy tovább”, nyilatkozta. Véleménye szerint az USR-nek és az RMDSZ-nek meg kell találnia a közös pontot, ezért is javasolta, hogy kérjék ki a szakemberek véleményét és azután térjenek vissza a témára. „Van egy munkacsoport, amelyben valamennyi párt képviselteti magát, onnan kell érkeznie a megoldásnak”, tette hozzá.

A PSD kormányzása idején azért vette el a DNA-tól a bírák és ügyészek dossziéit, mert szerinte a vádhatóság nyomást gyakorolt a bírákra „kedvező” ítéletek meghozatala érdekében. A DNA és DIICOT módszereit az RMDSZ is több ízben bírálta, arra hivatkozva, hogy a vádhatóságok megalapozatlan nemzetbiztonsági vagy korrupciós ügyekkel hurcolják meg és próbálják megfélemlíteni a magyar közösség vezetőit.